Gyors felépülés

Cukorbetegség elleni gyógyszerek

A cukorbetegség (diabetes mellitus) idült betegség, amelynek jellemzője, hogy túl magas a vérben a glükóz szintje. Az inzulin nevű hormon hiánya vagy a hormon hatásával szembeni rezisztencia kialakulása okozza. A cukorbetegségnek két változata van: az l-es és a 2-es típusú.

Típusok

Az l-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek egész életükben inzulint kell használniuk. Az inzulinkészítmények három csoportba sorolhatók: lehetnek gyors, közepes és hosszú hatásúak. A gyors hatású inzulint általában evés előtt 15-30 perccel kell beadni és 5-7 órán át hat, vagyis az étel megemésztéséig. A közepes és hosszú hatású inzulinok ennél lassabban fejtik ki hatásukat, amely 10-28 órán át tart; ezek egyfajta „háttérinzulinként” szolgálnak, hogy egész nap és egész éjjel megfelelő értéken tartsák a vércukorszintet. Gyakran rövid és közepes vagy hosszú hatású inzulin keverékét használják.

2-es típusú cukorbetegség E betegség esetén többféle gyógyszert is felírhatnak, gyakran kombinációban. A legfontosabbak a metformin, a gliptinek (DPP-4 gátlók), a glitazonok (vagy tiazolidindionok, TZD-k) és a szulfonilureák.

A metformin a májból a vérbe kerülő glükóz mennyiségét csökkenti. Hatására a sejtek több glükózt vesznek fel a vérből, és fokozódik az inzulinnal szembeni érzékenységük. A szulfonilureák és a gliptinek a hasnyálmirigyben termelődő inzulin mennyiségét növelik, míg a glitazonok az inzulinnal szembeni érzékenységet fokozzák.

Hogyan kell szedni?

Az inzulint injekció formájában kell beadni (általában a beteg magának adja be). A 2-es típusú cukorbetegség elleni szerek nagy többségét szájon át kell bevenni.

Lehetséges mellékhatások

Az inzulin használatával járó mellékhatások közül fontos a hipoglikémia (azaz a vércukorszint túlzott lecsökkenése), valamint a lipohipertrófia, amikor azokon a helyeken, ahová túl gyakran adnak be injekciót, csomók keletkeznek a bőr alatt.

A metforminnak néha lehetnek enyhe mellékhatásai, pl. émelygés és hasmenés. A szulfonilureák mellékhatásai közül a hízás, az émelygés és a hasmenés érdemel említést. E gyógyszerek megnövelhetik a vércukorszint hirtelen lecsökkenésének (hipoglikémia) kockázatát is.

Vényköteles gyógyszerek

  • Gyors hatású inzulinok: aszpart inzulin, glulizin inzulin, liszpro inzulin
  • Közepes ideig ható inzulinok: izofán inzulin
  • Hosszú hatású inzulinok: detemir inzulin, glargin inzulin, protamin-cink inzulin
  • Gliptinek: szitagliptin vildagliptin
  • Glitazonok (TZD-k):pioglitazon
  • Szulfonilureák: glibenklamid, gliklazid, glimepirid
  • Egyéb gyógyszerek 2-es típusú cukorbetegségre: exenatid metformin
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.