Gyors felépülés

Egyes betegségek ellenőrző vizsgálatai és a teendők

Magas vérnyomás, szívbetegség, szívgyógyszerek. Magas vérnyomás esetén cél a lehető legjobb vérnyomás elérése (140-160/90 Hgmm), az optimális gyógyszerelés megtalálása. Ehhez a háziorvos segítsége, gyakori ellenőr­zése szükséges. Szívelégtelenség, szívritmuszavar: cél az elérhető legjobb állapot. A háziorvos ellenőrzésén túl gyakran szükséges kardiológiai szak­vizsgálat is.

Szívgyógyszerek, vízhajtók szedése esetén: a szívgyógyszerek a műtét napjáig szükségesek, vízhajtás a műtét előtti napon már nem célszerű. A beállítatlan magas vérnyomás, túlságosan szapora vagy éppen alacsony szívritmus a műtét halasztását vonhatja maga után

Cukorbetegség: a kezelőorvos tanácsai

A gondozást végző háziorvosnál gyakori ellenőr­zés szükséges, hogy a beteg optimális állapotban kerüljön műtétre. Az aneszteziológiai ambulancián javaslatot teszünk arra, hogy a tablettás cu­korbeteg vagy az inzulint napi 2-3 adagban alkalmazó beteg gyors hatású inzulinra való átállítása szükséges-e, ha igen, az mikor és hol történjék meg. Lényegében minden betegre egyedien, a műtét fajtáját is figyelem­be véve kell meghatározni a követendő eljárást.

Optimálisnak mondható állapot: 10-12 mmol/1 körüli vércukor, a vizeletben a lehető legkevesebb cukorürítés legyen, bizonyos anyag (aceton) ne legyen jelen. Műtét előt­ti napon még a leggondosabb előkészítés mellett is előfordulhat, hogy az izgalom miatt magas vércukorértékeket mérünk. Beállítatlan anyagcsere ­állapot a műtét halasztását vonhatja maga után.

Vérhígulást előidéző szerek (Syncumar)

Mivel súlyos műtéti vérzést okoz­hat, műtétet megelőzően el kell hagyni, illetve más típusú gyógyszerre kell áttérni. Az átállítás megtörténhet a háziorvos által, vagy a műtétet megelőző napokon, a műtétet végző osztályon.

Mit kell tudni a vesebetegségek kezeléséről?

Az optimális állapot elérése mindenképpen egyedi eljárást igényel. Nefrológus orvos konzultációja feltétlenül szükséges. Amennyi­ben a beteg dializált, az utolsó dialízis a műtét előtti napon történjen meg, melyet gyors ellenőrző vizsgálatok követnek.

Tartósan szedett fájdalomcsillapítók. Lehetőleg műtét előtt egy héttel ki kell hagyni, ha nem lehetséges, törekedjünk a legkevesebb gyógyszer be­vételére.

Asztma, tüdőbetegség

Amennyiben a gyógyszerelés beállított, arról nem kell letérni. A beteg minden gyógyszert, sprayt hozzon magával. Erős dohányosok mindenképpen csökkentsék a dohányzás mértékét, műtét reggelén ne dohányozzanak. Nem megfelelően beállított beteg esetén pulmonológus (tüdőgyógyász) konzílium szükséges.

Jegyezzük meg! Altatószert vagy nyugtatót szedő betegek. Fontos, hogy a tartósan altatót, nyugtatót szedő betegek a gyógyszerelésen ne változtassanak!

Mi történik a műtét előtti napon?

 • Felvétel a műtétes osztályra.
 • Utolsó megbeszélés a műtétet végző orvossal, esetleg további vizsgá­latok elvégzése.
 • Az altatást, érzéstelenítést végző aneszteziológus orvos átnézi az összes dokumentációt, meghatározza, hogy szükséges-e még labora­tóriumi vagy egyéb vizsgálat elvégzése, a szokott gyógyszerekből melyeket vegye be a beteg műtét előtti napon és melyeket a műtét reggelén. Előírja, hogy milyen altató- és nyugtatószer szükséges este és reggel.
 • A sebész és az aneszteziológus közösen megbeszéli, hogy rendelke­zésre áll-e a szükséges vérmennyiség.
 • Egyes műtéti fajtákhoz különleges előkészítés is társul (beöntések).
 • Egyedileg a beteg infúziót kaphat.
 • A dokumentáció A betegnek többféle beleegyező nyi­latkozatot kell aláírnia, többek között a műtéti és az aneszteziológiai nyilatkozatot.

A műtéti előkészítés optimális menetrendje

 • Műtéti előjegyzés.
 • Vizsgálat aneszteziológiai ambulancián.
 • Kiegészítő vizsgálatok (EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgá­latok).
 • Szoros kapcsolattartás a háziorvossal.
 • Leletekkel együtt esetleg újabb aneszteziológiai vizsgálat.
 • Kórházi felvétel műtétre a lehető legjobb előkészítéssel, amennyi­ben szükséges, kiegészítő vizsgálatok elvégzése.
 • Műtét előtti napon ismételt megbeszélés a műtétet végző or­vossal.
 • Aneszteziológiai vizsgálat, az utolsó kiigazítások elvégzése.
 • Műtét előtti este altató, nyugtató, esetleg infúzió.
Végül: Műtét reggelén nyugtató, esetleg infúzió, egyes előírt gyógyszerek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.