Fogyás és egészség

Cukorbetegség, infarktus, elhízás

A cukorbetegség ugyan nem tartozik a szívkoszorú­ér-betegség elsőrendű önálló rizikófaktorai közé, mégis cukorbetegek közt a szívkoszorúér-betegség kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő; mint a lakosság átlagában. Szívinfarktusos betegek mintegy 10-25%-a cukorbeteg; ez különösen a férfiakra vonat­kozik.

Ugyanakkor nincs egyenes összefüggés a cukor­betegség fennállásának ideje és az infarktus kockázata között, sőt újabb vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a cukorbetegséget megelőző állapot, amit csökkent glukóz toleranciának neveznek, már kifejezetten hajla­mosíthat érelváltozásokra, érelmeszesedésre, szívkoszorúér-elmeszesedésre. Ezért ennek az állapotnak, hajlamnak a felfedése, kimutatása, vércukor terheléses vizsgálat segítségével mindenképpen indokolt.

A cukorbetegség részben indirekt módon növeli a koszorúér-betegség kockázatát azáltal, hogy az átlag­nál jóval gyakrabban jár magas koleszterinszinttel, valamint magas vérnyomással. Ezek a nagy rizikófak­torok aztán már a maguk útját járva direkt károsítják a szívet.

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegség egyébként nem egységes betegség, az Egészségügyi Világszervezet két típusát különítette el.

Az I. típus (IDDM) Fiatal korban, gyakran nem kövéreken kezdődő és kezdettől inzulin­kezelésre szoruló betegség, relatíve ritka, s lényegesen különbözik az általában 40 éves életkor felett, majd­nem mindig elhízottakon kezdődő, lényegében az elhízás következtében kialakuló II. típusú (NIDDM) cukorbetegségtől. Utóbbi az összes cukorbetegség több mint 90%-át teszi ki.

Ennek a betegségnek tehát igen szoros a kapcsolata az elhízással, saját vizsgálataink szerint pedig elsősor­ban a hasra lokalizálódó, ún. „alma” típusú elhízással. II. típusú elhízott női cukorbetegeink 89%-ának az elhízása „alma” típusú volt, tehát e cukorbetegség jelöltjeit elsősorban a hasra lokalizálódó elhízási típus­ba tartozó kövérek között kereshetjük.

Visszafordítható a cukorbetegség?

Szerencsére az elhízás következtében kialakuló cukorbetegség esetén bizonyos ideig és fokig visszafordítható állapotról van szó. Az így felfedezett friss cukorbetegek nagyobb részének sikerül általában megfelelő testsúlycsökken­téssel és diétával a cukorbetegségét teljesen visszafej­leszteni.

Az utóbbi években, a cukorbetegség diétájában is bizonyos szemléletváltozás honosodott meg. A cukorbetegség szövődményei elsősorban attól függnek, hogy kialakul-e érelmeszesedés. Ez pedig az elhízásból és a cukorbetegségből együttesen származó magas vérzsír-­szinttel lényegesen összefügg.

Ezért a modern diétában nem elég a szénhidrát, főleg a cukor ésszerű korlátozá­sa, hanem alapvetően csökkenteni kell a zsírfogyasz­tást, elsősorban az állati eredetű zsírok fogyasztását és általában a kalóriabevitelt is. így a betegek számára megadott diétás sémák is nemcsak a grammokban megadott fogyasztható szénhidrát mennyiséget tartal­mazzák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.