Egészségügyi kérdezz-felelek

Diétázom, de egy ideje egy dekát sem sikerült leadnom

Valamit elrontottam?

Még a legsikeresebb fogyókúráknál is elkerülhetetlen, hogy időnként megáll a fogyás (ezt nevezik fogyókúrás platónak). Ez a szervezetünk teljesen természetes reakciója. Amikor belevágunk, a legtöbbször szinte olvadnak le rólunk a kilók, majd néhány hét múlva ez a folyamat visszafogottabbá válik. Az elején ugyanis a glikogénként elraktározott szénhidrátokat égetjük el, hogy energiát nyerjünk.

Amikor ezek a tartalékok kimerülnek, a zsírok kerülnek sorra. A szénhidrátokat gyorsabban égetjük el, mint a zsírokat; emellett feldolgozásuk során több víz szabadul fel. Nem szabad, hogy a stagnálás elvegye a kedvét! Tartson ki, így a szervezete érzékeli, hogy a bevitt energia nem elegendő, és a hiányt ismét elkezdi a raktárkészletből pótolni, s megtörik a fogyókúrás plató. Szintén gyakori, hogy nagyjából 6 hónap elteltével a fogyókúrázó elszántsága lanyhul, és emiatt áll le a súlycsökkenés. Ilyenkor az illető elkezd többet enni, vagy kihagy egy-két edzést.

Ha azonban ön mindent pontosan úgy csinál, mint korábban, akkor az is lehet a magyarázat, hogy nagyon jelentős az eddigi fogyás mértéke. S mivel a testtömege csökkent, már kevesebb energiára van szüksége, mint korábban. Amennyiben további kilóktól kellene még megszabadulnia, fogyasszon még kevesebb kalóriát és/vagy mozogjon még többet.

Atkins-diétával sikerült fogynom. Maradhatok ennél az étrendnél?

Valószínűleg igen, bárcsak további vizsgálatok segítségével lehetne teljesen megnyugtatóan válaszolni arra, hogy hosszú távon biztonságos-e az Atkins-diéta. Az orvosok éveken át hangsúlyozták ennek, a szénhidrátokat a minimumra csökkentő és a fehérjét és zsírokat előnyben részesítő étrendnek a káros voltát.

A 2 éven keresztül végzett megfigyelések azonban megállapították, hogy nem növeli a szívbetegségek kockázatát legalábbis egy kivételtől eltekintve. Egy 2007es vizsgálatban az Atkins táplálkozási elveit követőknél enyhén emelkedett a „rossz”, LDL-koleszterin szintje. Ez nem jó hír, ám a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a vérben lévő LDL-részecskékben bekövetkező pozitív változások ellensúlyozhatják az össz-LDL mennyiségének növekedését.

Tény vagy tévhit? Az Atkins-diétát könnyű betartani.

Tévhit! Lehet, hogy látszatra gyerekjátéknak tűnik egy olyan fogyókúrát hosszú távon követni, amely bőségesen engedélyezi a marhahús és egyéb fehérjedús ételek élvezetét, csakhogy sokaknak hamarosan hiányozni kezd például a kenyér vagy a banán. A vizsgálatok inkább azt igazolták, hogy a legtöbben csupán néhány hónapig tudják könnye­dén betartani az Atkins megszorításait. Egy év eltel­tével pedig nagy részük kb. kétszer annyi szénhid­rátot fogyaszt, mint amennyit az étrend előír.

Ha esetleg a veséje miatt vannak kételyei, arra vonatkozóan szintén nincsenek meggyőző tudományos bizonyítékok, hogy vajon az alacsony szénhidráttartalmú étrendek negatívan befolyásolják-e a veseműködést (ugyanakkor, ha már kialakult vesebetegsége van, jobb, ha nem az Atkins-diétát választja).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.