Egészségügyi kérdezz-felelek

A diófélék jók a szívre?

Ez mindegyik fajtára vonatkozik, még a kesudióra és a földimogyoróra is?

Mindenképp jó döntés, ha minél többféle olajos magot fogyaszt. Nagyszerű forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, rostoknak, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, amelyek védik a szívet, és más egészséges élelmiszerekben, például az olívaolajban is fellelhetők. Mindezek mellett rendkívül sok, antioxidánsban gazdag fito-vegyület van bennük a legtöbb a dióban és a pekándióban. A földimogyoróban viszonylag kevés található, annál magasabb viszont a rezveratrol tartalma. Ennek az összetevőnek az idősödést lassító tulajdonságait jelenleg széles körben vizsgálják.

Antioxidánsok szempontjából a kesudió nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. Bőven van benne viszont telített zsírsav, ami nem jó a szívnek, és rostban szegény, ezért csak ritkán éljen vele. Mérvadó vizsgálatok igazolják, hogy a mogyoróvajat fogyasztók körében alacsonyabb az infarktus előfordulási aránya. Ha védeni akarja a szívét, érdemes tehát felvenni az étrendjébe, de alkalmanként ne egyen belőle 12 evőkanálnyinál többet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.