Egészségügyi kérdezz-felelek

Dohányzásról való leszokás

Honnan tudhatom, hogy mekkora dózisú nikotintapaszt kell használnom?

A tapasz nikotintartalma milligrammonként a naponta elszívott cigaretták számának feleljen meg, vagy annál egy kicsit több legyen. Ha például napi 30 cigarettát szívott, egy 21 milligrammos és egy 14 milligrammos tapaszra lesz szüksége. Ha még így is túlságosan erős a cigaretta utáni vágy, illetve ingerlékenynek, idegesnek érzi magát, esetleg képtelen koncentrálni, valószínűleg nagyobb adagot kell használnia. Nyugodtan alkalmazhat mellette más termékeket is, így nikotinos rágógumit és sprayt, ha a dohányzásra késztető inger jelentkezik. Hányinger és remegés jelzi, ha túl sok nikotint használ. Egy hónap után az orvosok javasolni szokták a dózis csökkentését kéthetente 714 milligrammal.

Ha a nikotinpótló termékeket megtervezett leszoktató programmal, tanácsadással, a leszokást támogató gyógyszerrel együtt alkalmazza, kétszer nagyobb az esély a sikerre, mint pusztán a tapaszok használatával.

Mit tegyek, hogy ne hízzak el, ha leszokom a dohányzásról?

Érdemes kihasználni az olyan leszoktató módszereket, mint a nikotinpótló tapaszok, a kognitív viselkedésterápia és a leszokást támogató gyógyszerek (bupropion). Vizsgálatok szerint azok, akik ezek közül legalább egynek, de inkább kettő vagy három kombinációjának a segítségével szabadultak meg a függőségtől, kevésbé híztak meg a dohányzás elhagyása után, mint akik egyik napról a másikra próbálták letenni a cigarettát, feltehetően azért, mert nem volt számukra olyan erős a késztetés, hogy rágyújtsanak, így nem kényszerültek arra, hogy ezt túlevéssel igyekezzenek leküzdeni.

A testmozgás is nagyon sokat számít. Az egyik vizsgálatban azok a nők, akik hetente háromszor 3040 percet edzettek, több mint 2 kilóval kevesebbet híztak egy évvel a leszokás után, mint azok, akik nem mozogtak. Emellett, ebből a csoportból többen maradtak nemdohányzók egy évvel az utolsó szál után.

A leszokás után az emberek egyharmada fogy, egyharmadnak nem változik a súlya, és egyharmad eleinte hízik. Akármelyik csoportba tartozik is, ne feledje, hogy a leszokás egészségügyi haszna jóval felülmúlja néhány kiló felszedésének a veszélyét.

Miért köhögök többet, mióta leszoktam?

A szervezet köhögési reflexe most áll vissza a normális működésre. Az állandó cigarettafüst kikapcsolja a köhögési receptoroknak nevezett érzékelő idegsejteket a torokban és a légutakban. A leszokás után kb. 2 héttel ezek a receptorok újra működni kezdenek, és a következő néhány hónapban rendkívül érzékenyekké válnak. Ezzel egy időben a légutakat bélelő mikroszkopikus szőröcskék, melyeket a dohányzás megbénított, szintén ismét magukhoz térnek. Amint helyreállnak, a köhögés alább fog hagyni. Addig is segíthet, ha időnként iszik néhány korty vizet vagy köhögés elleni cukorkát szopogat.

Szedhetek leszokást segítő gyógyszert, ha már használok antidepresszánst?

Ezt meg kell beszélnie orvosával. Előfordulhat, hogy nincs akadálya, de tudnia kell, hogy a leszokást támogató gyógyszerek és más antidepresszánsok együttes szedése növeli az előbbiek (bupropion) mellékhatásainak (szájszárazság, alvászavar, szédülés, hányinger, szorongás) kockázatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.