Cukorbetegség tanácsok

Egészséges élet cukorbetegen, a tengeren is!

Egy hosszabb tengeri hajóút sokak számára maga a megvalósult álom. A hatal­mas hajó valóságos úszó paradicsom, a fényűzés netovábbja. Az ínyenc lakomák veszélyei ellenére a tengeri hajóúton is élhet egészségesen. Vigye magával az edzőcipőjét, a fürdőruháját és olyan cipőt, amelyben tud táncolni.

Hasznos ötlet: Tartson a zsebében egy flakon kézfertőtle­nítőt!

Igyekezzen több energiát égetni, mint otthon!

Amikor a hajó kiköt valahol, nem okozhat gondot egy legalább 30 perces séta. De már egy közepes méretű hajón is könnyen gyalogolhat másfél kilométert, csupán négyszer kell körüljárni az egyébként pontosan erre a célra kialakított sétafedélzetet. Ehhez jön még az úszás, az edzőtermi gyakorlatok és esetleg egy kis búvárkodás a tengerben.

Kérje el előre az étlapot!

Vigye el a dietetikusához, aki segít megállapítani, mely fogások illeszkednek jól az étrendjébe, így már könnyű dolga van, amikor a hajó éttermében asztalhoz ül.

Szemeljen ki egy fogást a büféasztalnál!

Ami kívülről kirándulóhajónak lát­szik, az belülről inkább „úszó svédasztalhoz” hasonlít. Mielőtt megrakná a tányér­ját, menjen végig a büféasztal mellett, s válasszon ki egy „jutalomfalatot”, kényez­tetésül, így nem marad ki az élvezetekből, ugyanakkor nem esik túlzásokba sem.

Mossa le a kórokozókat!

A hajóutakon gyakoriak a vírusos gyomorfertőzések. Ha elkapja, az nemcsak a szórakozását teszi tönkre, hanem a vércukorszintje sza­bályozását is alaposan megnehezíti. A megoldás szerencsére szó szerint kéznél van: mosson gyakran kezet, vagyis minden alkalommal, ha megfogott valamit, amihez utastársai gyakran hozzáérnek, és persze mosson kezet az étkezések előtt is. A fokozott védelem érdekében tartson a zsebében egy flakon kézfertőtlenítőt, amelyet közvetlenül az ételek elfogyasztása előtt használhat. Ezzel megöli azokat a kórokozókat is, amelyek az étterem ajtajának kinyitásakor kerültek a kezére.

Aktív kirándulások a nyaraláson!

A kikötői programok egy részében, például a neves helyi étteremben elköltött ebéd vagy a buszos városnézés során szinte fél sem kell áll­ni. A kerékpártúrák vagy a búvárkirándulások viszont remekül megmozgatják a tagjait. Jelentkezzen ezekre az aktív programokra, arra azonban ügyeljen, hogy megfeleljenek az edzettségi és ügyességi szintjének. Ha kétségei vannak, vegye fel a kapcsolatot a programszervezővel.

A parton is gondosan válassza meg, mit eszik!

A hajón felszolgált ételek ál­talában biztonságosak, ám a parton vásároltakra ez nem feltétlenül igaz (attól függően persze, hol van). Kerülje a nyers zöldséget és gyümölcsöt, a csap vizet, a jégkockával kínált italokat és az utcai árusoknál kapható ételeket.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.