Élj egészségesen

Ellenségeink, a feldolgozott élelmiszerek!

A túlsúlyosak és elhízottak első számú ellenségei a feldolgozott élelmiszerek, többek között a gyorséttermek kínálata, amelyet ironikusan a 21. század megmentőjének is neveznek. Azaz a reggeli gabonapelyhek, az energiaszeletek, a tévévacsorák, a hamburgerek, a chilis hot dogok, a tésztafélék, a pudingok és a grillcsirke. Tény és való, időt takarítanak meg, finomak, mi több, „táplálóak” is. Legalábbis ezt hirdetik a címkék.

Az olcsó feldolgozott élelmiszerek esetén a gyártók gyakran élelmiszer-adalékanyagot használnak.
Az olcsó feldolgozott élelmiszerek esetén a gyártók gyakran élelmiszer-adalékanyagot használnak.

 Mindennap mérgezzük magunkat?

Ha az ember „mindent megkap, amire csak szüksége van, hogy egészségesen kezdje a napját”, akkor ugyan mi mást kívánhatna, nem igaz? Hanem lassan a testtel. A „teljes kiőrlésű”, „magas rosttartalmú” és „vitaminokkal dúsított” jelzők mögött egy sereg vegyi anyag bújik meg, amelyek valamennyi feldolgozott élelmiszerben jelen vannak, és amelyek mérgező vegyületekkel árasztják el a szervezetet.

Gondoltuk volna hogy a reggeli gabonapelyhek egészségtelek?
Gondoltuk volna hogy a reggeli gabonapelyhek egészségtelek?

 Reggeli gabonapelyhek: felejtse el őket!

Kezdjük mindjárt a reggeli gabonapelyhekkel. Ezek a májra, vesére, vékony-és vastagbelekre, valamint a kötőszövetre hatva mesterséges színezékeikkel, tartósítószereikkel, ízfokozóikkal, finomított cukor- és finomliszt-tartalmukkal, transzzsírjaikkal, de még a korpából származó rosttal is toxikus krízishez és súlygyarapodáshoz vezetnek.

Nem végtelen a máj teherbírása!

Mindez könnyen érthetővé válik, ha vetünk egy pillantást arra, hogyan bánik el a szervezet bármiféle, az emésztőrendszerbe lépő toxinnal. A feldolgozott élelmiszerek és a hízás közötti kapcsolatot a máj teremti meg.

E szervünk több mint ötszázféle feladatot lát el, ezek közül kettő a méregtelenítés és a zsírégetés. Azonkívül, hogy bizonyos toxinokat semlegesít és ártalmatlanná tesz, másokat a belekbe továbbít, hogy onnan kiürüljenek. A többit elraktározza, megakadályozva, hogy a véráramba lépjenek. Eszerint minél több természetellenes vegyületet veszünk magunkhoz a feldolgozott élelmiszerekben, gyorséttermi étkekben és a holt táplálékban, szervezetünk annál kiterjedtebb méregtelenítést igényel.

Mivel májunkat alaposan megterheli e feladat, alig marad ideje és energiája a zsírégetésre és egyéb teendői ellátására. Bizonyos számítások szerint egy átlagos máj háromnegyede telik meg azokkal a mérgekkel, amelyeket képtelen volt ártalmatlanná tenni. Ha azután már nem tud több toxint tárolni, e vegyületek bekerülnek a vérkeringésbe, ami kártékony reakciók sorát indítja el más szervekben és szövetekben, többek között az agyban.

Ezek az adalékanyagok tehát nem csupán hizlalnak, de olyan betegségekhez is vezetnek, mint a rák, az Alzheimer-kór, a szívbaj, az asztma és különböző idegi rendellenességek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.