Egészségügyi kérdezz-felelek

Emésztőrendszeri problémák

Milyen ételeket kell kerülnöm, ha fekélyem van?

A fűszeres ételek gyakran rontanak a tüneteken (érdemes megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem ezek okozzák a fekélyt). Hasonlóképpen, a savas élelmiszerek és italok, például a citrus gyümölcsök és a levük, vagy a kávé kiválthatják a betegséggel járó fájdalmat. Ezek kerülése valóban segít, hogy jobban érezze magát, de közben fontos antibiotikumokkal felvenni a harcot az állapotáért felelős baktériumokkal. Vizsgálatok szerint a gyógyulást követően a legtöbben levehetik ezeket az ételeket a tiltólistáról.

Nem szeretem az aszalt szilvát. Milyen más ételekkel lehet enyhíteni a székrekedést?

Nagyon sok ilyen van, köztük a zabkorpa, az útifűmaghéj és más, élelmi rostokban gazdag táplálékok. A rostok puhábbá teszik a székletet, és megkönnyítik végighaladását a tápcsatornán. Egy közelmúltban végzett vizsgálatban a súlyos, krónikus székrekedésben szenvedő résztvevők 59 százaléka elhagyhatta a hashajtót, miután 5 grammnyival növelték a napi rostbevitelüket. Jó források még a gyümölcsök, zöldségek, babfélék, olajos magvak és teljes kiőrlésű gabonák.

Divertikulitiszem van, le kell mondanom a diófélékről és a popcornról?

Nem feltétlenül, de a legjobb, ha megkérdezi orvosát. A divertikulitisz hasi fájdalmakkal, görcsökkel, hányingerrel és más gyomorbél rendszeri panaszokkal járó állapot. A vastagbél kis kiboltosulásainak (divertikulumok) gyulladását jelenti. Az orvosok sokáig azt hitték, hogy a kitüremkedésekbe kerülő apró ételdarabkák okozzák, ezért azt javasolták a betegeknek, hogy kerüljék a mogyoróféléket, kukoricát, apró magvakat (például a kömény és szezámmagot).

Egy vizsgálat azonban 2008-ban ezt megcáfolta: 47 000 férfi állapotát követték nyomon 18 éven át, és megállapították, hogy azoknál, akik gyakran ettek dióféléket, magvakat és más, hasonló ételeket, ritkábban alakult ki divertikulitiszük. Azon résztvevők esetében pedig, akiknél jelentkezett ugyan a betegség, de továbbra is fogyasztották ezeket a korábban nem ajánlott ennivalókat, nem nőtt a vérzés és más szövődmények kockázata.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.