Egészségügyi kérdezz-felelek

Székrekedés és rostos táplálkozás, kezelések

Több rostot eszem és több vizet iszom, mégis székrekedésem van. Mi mást tehetnék még?

Érdemes lehet módosítania a rostbeviteli stratégiáján. Ha naponta háromszor megeszik egy evőkanál őrölt lenmagot (szupermarketekben és bioboltokban kapható) akár joghurtba vagy gyümölcslébe keverve, esetleg salátába vagy müzlibe szórva, az csodákat tehet. Feltétlenül szedjen valamilyen multivitamin készítményt is! A megfelelő magnézium bevitel az emésztőrendszerrel foglalkozó szakemberek szerint segíthet a székletürítés rendszeressé tételében.

Testmozgás

Az is segíthet „beindítani” a dolgokat, ha testmozgást végez. Ennek hatására csökkenhet az erőlködés és felgyorsulhat a táplálék áthaladása az emésztőrendszeren. Egyeseknél akár 40 százalékkal is csökkenhet a székrekedésre való hajlam.

Azonos időben való székelés

Meg is „nevelheti” az emésztőrendszerét a napnak azon időszakaiban üljön a vécére, amikor a legvalószínűbb a székletürítés: úgy fél órával a reggeli felkelés után, illetve 20-30 perccel az egyes étkezések után. Ilyenkor a szervezete természetes reflexei kerekedhetnek felül, és kinyomhatják a székletet. Ha 5-10 perc alatt sem történik semmi, álljon fel, és próbálkozzon újra a következő megfelelő időpontban!

Szorulás esetén a hashajtók és székletlazítók csak kezdetben hatékonyak, túl hosszú alkalmazás során a szervezet függővé válik ezektől a készítményektől, míg végül teljesen képtelen lesz a spontán székletürítésre. Ezért kerülje ezek rendszeres használatát. Súlyos és krónikus, hónapok óta fennálló székrekedés esetén forduljon orvoshoz!

A férjemnek elég komoly székrekedése van, amióta új vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed. Érdemes másfajta gyógyszert kérnie?

De még mennyire! A székrekedést az esetek akár 40 százalékában is a vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerek okozzák. Idetartoznak a kalcium csatornablokkolók, a vízhajtók, az alumíniumot vagy kalciumot tartalmazó savlekötők, az antidepresszánsok, az antihisztaminok, a vaskészítmények, az ópiátok (vényköteles fájdalomcsillapítók), valamint a sok meghűlés elleni orvosságban használt pszeudoefedrin. Ilyenkor gyakran elég más gyógyszerre áttérni, hogy megszűnjön a probléma.

Milyen ételeket ajánlatos kerülnöm, ha hajlamos vagyok a székrekedésre?

Egyetlen étel sem okoz székrekedést, de ha gyakran fordul elő, hogy az étkezéseiben egyáltalán nincs rost, illetve sok bennük a zsír és a cukor, az hozzájárulhat a panaszaihoz. A nem kielégítő folyadékbevitel tovább ronthat a helyzeten, mivel a széklet emiatt szárazabb és keményebb lesz.

A székrekedés előidézésére vagy súlyosabbá tételére képes ételek listája elég hosszú: a fehér kenyértől, a rizstől és a pizzától kezdve az étcsokoládén és a jégkrémeken át a sajtokig sok minden szerepel rajta. Valószínűleg ezekről sem kell azonban teljesen lemondania, csak kis adagokat fogyasszon belőlük, és egyen hozzájuk rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket és teljes értékű gabonatermékeket. A napi rostbevitel növelésével csaknem a felére csökkentheti a székrekedés kialakulásának kockázatát.

Tény vagy tévhit?: Ha nem megy vécére minden nap, akkor székrekedése van

Tévhit a székletürítés gyakorisága a napi három és a heti három alkalom között tekinthető normálisnak. Akkor lehet székrekedése, ha megváltozott a bélmű­ködésének a ritmusa, és hetente csak kétszer vagy még ritkábban ürít székletet, ha a széklet kemény és csomós, ha erőlködnie kell, vagy ha az esetek leg­alább negyedében nem vagy nem teljesen sikerült kiürítenie a beleit.

Mikor kell beöntést alkalmaznom, és milyen eszköz a legalkalmasabb hozzá?

Ha kellemetlen érzést okoz, hogy már több napja nem tudott székletet üríteni, és a vény nélkül kapható, rostot tartalmazó hashajtók sem segítenek, egy óvatos beöntés megoldhatja a problémát. Ehhez elég lehet 36 deciliter langyos víz és egy beöntő tömlő. Ennél is egyszerűbb azonban, ha vesz egy kész beöntő készletet egy palack oldattal és hosszú, síkosítóval kezelt végű csővel. Sós vizet vagy ásványi olajat tartalmazó beöntést keressen, amelyek segítenek fellazítani és síkosabbá tenni a székletet! Kövesse a használati utasítást; a beöntésnek 5-10 perc alatt hatnia kell.

A használat során tartson be néhány óvatossági szabályt!

Az eszköz „csőrét” finoman és lassan helyezze fel a végbélbe, nehogy megsérüljenek az ottani érzékeny szövetek. A használat után pedig igyon meg legalább egy pohár vizet, mivel a beöntés annyira hatásos lehet, hogy kiszáradhat tőle a szervezete.

Bár a beöntések gyártói szerint e készletek akár egy héten át is használhatók naponta egyszer, az orvosok azt mondják, egyszeri alkalmazásnak is elégnek kell lennie. Ha a beöntés után sem tud székletet üríteni, vagy ha az első beöntés sikeres ugyan, de utána újra visszatér a székrekedés, akkor ideje felkeresnie az orvosát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.