Egészségügyi kérdezz-felelek

Romlott nyers tojás? Penészes sajt. Élelmiszerbiztonság

Honnan lehet tudni, hogy a nyers tojás romlott?

Tegye egy tál vízbe: ha lesüllyed az aljára, még friss, ha lebeg a vízben, kb. 12 hetes, és ha feljön a víz színére, még régebbi. (A porózus héj miatt a bent lévő nedvesség apránként távozik, helyét pedig egyre több levegő veszi át.) A régi tojás nem feltétlenül romlott, de jobb nem megenni (a tartón feltüntetett dátum lejártával szintén a kukában a helye). Csalhatatlan bizonyíték azonban a feltört tojás fehérjének rózsaszínes vagy szivárványszerű árnyalata.

Ha a penészes külső részeket levágom a sajtról, a többit még megelletem?

Nem minden sajtot kell kidobni amiatt, hogy penész jelent meg rajta, de van, amelyiket bizony muszáj.

Kövesse az alábbi szempontokat:

  • Megeheti a cheddarról, ementáliról, goudáról, parmezánról és más kemény sajtokról vágja le a penészes részt körben 2 cm vastagon. A penész nem tud túl mélyre hatolni a kemény sajtokban, ezért a maradékot biztonságos elfogyasztani.
  • Dobja ki (a legtöbb esetben)! Egyes sajtokat ilyenek többek között a kék sajtok, a Roquefort, a brie és a camembert nemes penésszel kezelnek. Ha azonban észreveszi, hogy a terméken azóta keletkezett penész, hogy megvásárolta, dobja a szemétbe! A stilton és a gorgonzola azonban kivételt képez: ezek kemény sajtok, a romlott részek eltávolítása után a többit megeheti.
  • Eszébe se jusson megenni! A szeletelt, reszelt vagy lágy sajtok (például krém vagy kecskesajtok) semmiképpen sem fogyaszthatók, ha penész jelent meg rajtuk.

Egész éjszakára kint felejtettem a majonézt. Kidobjam?

Ne. Elterjedt tévhit, hogy a majonéz gyorsan romlik. A bolti változat gyártásakor pasztörizált, azaz baktériummentes tojást használnak, emellett bőven tesznek bele ecetet, esetenként pedig citromlét is ezek a savas hozzávalók gátolják, illetve lassítják a baktériumok szaporodását. Ez persze nem jelenti azt, hogy jó ötlet megenni az egész délután a tűző napon hagyott tonhalas szendvicset. Élelmiszerbiztonsági szakértők is azt tanácsolják, hogy minél hamarabb tegyük vissza a majonézt a hűtőbe, ha másért nem, hát az íze és állaga megőrzése érdekében. A házi készítésű majonézt viszont dobja ki, ha kint felejtette éjszakára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.