Egészségügyi kérdezz-felelek

Miért írt fel az orvos több gyógyszert is a fekélyemre?

A fekélyek zömét a Helicobacter pylori baktérium okozza. Bár logikus lenne a feltevés, hogy akkor elég egy antibiotikum a bűnös elpusztításához, a dolog nem ilyen egyszerű. Immár jó néhány éve háromféle gyógyszert használnak a fekélyek kezelésére: két antibiotikumot (amoxicillint és klaritromicint), és egy protonpumpagátlót, például lanzoprazolt, omeprazolt vagy pantoprazolt, amely a fekély gyógyulása alatt gátolja a gyomorsavtermelést. Sajnos azonban a baktérium kezd rezisztenssé válni a klaritromicinnel szemben, ezért egyes orvosok már négyféle gyógyszert használnak a kezeléshez.

Kutatási eredmények

Egy kisebb esetszámú vizsgálat során összevetették a három gyógyszeres kúrát a négy gyógyszeressel (lanzoprazol, két antibiotikum  metronidazol és tetraciklin , valamint a fekély ellen hatásos bizmutszubcitrát), és azt találták, hogy mindkettő egyformán hatásos, de a négyféle gyógyszert szedők gyakrabban tapasztaltak émelygést, hányást, hasmenést és fekete színű székletet, mint a három gyógyszerrel kezeltek.

A négy gyógyszeres kúra fő előnye az, hogy lényegesen olcsóbb, ugyanis az ott alkalmazott gyógyszerek nagyobb része generikus termék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.