Egészségügyi kérdezz-felelek

Milyen gyakran használhatok hashajtót biztonságosan?

A „térfogatnövelő” hatású, rosttartalmú étrend kiegészítők az egyedüli hashajtók, amelyeket a legtöbb ember heteken, hónapokon vagy akár éveken át biztonságosan használhat napi rendszerességgel. Ezek a készítmények oldható rostot tartalmaznak, mely a belekben szivacsként szívja magába a vizet, s ez által növeli a széklet térfogatát. A nagyobb mennyiségű széklet hatékonyabban váltja ki a bél izmos falának összehúzódásait, amelyek továbbhajtják a béltartalmat és lehetővé teszik annak kiürítését.

A drogériákban és gyógyszertárakban kapható összes többi fajta stimulánst, székletsíkosítót, ozmotikumot, székletlazítót és sós vagy magnéziatejes készítményt csak egyszeregyszer szabad használni, az alkalmankénti kellemetlenség megszüntetése céljából.

Túlzásba vitt hashatók

A stimuláns hashajtók túlzásba vitt használata csak súlyosabbá teheti a székrekedést azzal, hogy gátolja a vastagbél természetes izomösszehúzódásait, s lényegében függővé teszi azokat a gyógyszertől. Előfordulhat, hogy azonos hatás eléréséhez idővel egyre nagyobb adagokra lesz szüksége.

Ha már hosszú ideje használ hashajtókat, úgy taníthatja meg újra szervezetének a normális bélmozgásokat, ha fokozza étrendje rosttartalmát, térfogatnövelő hashajtót használ, sok vizet iszik, többet mozog és rászokik a rendszeres székletürítésre.

Gyógyszer nélkül: aszalt szilva

Az aszalt szilva kiváló rostforrás, de nem csak ezért indítja be a bélmozgásokat. Az aszalt szilva és a szilvalé olyan, azonosítatlan összetevőket tartalmaz, amelyek serkentik a bélfal összehúzódásait, s a jelek szerint súlyosabbá, nedvesebbé és síkosabbá teszik a székletet, ami mind hozzájárul annak könnyebb kiürítéséhez. Egy tanulmány szerint az aszalt szilva minden más ételnél hatékonyabban fokozza a bél­mozgásokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.