Egészségügyi kérdezz-felelek

Mindig fáradt vagyok! Mit egyek, hogy több energiám legyen?

Ahelyett, hogy bizonyos ételekre helyezné a hangsúlyt, gondolja át összességében az étkezési szokásait.

Mit tegyen?

  • Mindennap reggelizzen! Számos vizsgálat bizonyítja, hogy akik reggeliznek, éberebbek és jobban tudnak koncentrálni. Mindig fogyasszon valamilyen fehérjét (például tojást, mogyoróvajat, tejet, joghurtot, sajtot).
  • Rendszeresen pótolja az energiát! Az Amerikai Dietetikai Szövetség ajánlása szerint ne teljen el 34 óránál több két (kisebb vagy nagyobb) étkezés között.
  • Minden étkezés tartalmazzon fehérjét! Tudományos megfigyelések támasztják alá, hogy fehérjét tartalmazó ételek fogyasztása után kevésbé vagyunk álmosak. Judith Wurtman, a Massachusettsi Technológiai Intézet kutatója megállapította, hogy a fehérjék a dopamin és noradrenalin nevű idegi átvivő anyagok képződéséhez nélkülözhetetlen aminosavakat biztosítanak a szervezet számára, ami hozzájárul az éberség és a figyelem fenntartásához.
  • Figyeljen oda, milyen szénhidrátokat fogyaszt! Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat lassabban emésztjük meg, így tovább ellátják energiával a szervezetet. Fehér kenyér helyett egyen teljes kiőrlésűt, burgonya helyett édesburgonyát, és cukrozott gabonapelyhek helyett rostokban gazdag változatokat. Ne feledkezzen meg a borsóról, babról, zöldségekről sem.
  • Gondoskodjon arról, hogy elegendő B-vitaminhoz jusson! A B-vitamin különböző formái döntő szerepet játszanak az ételek energiává alakításában. Nagyon sokféle ételben megtalálhatók, például a teljes kiőrlésű gabonákban és a sovány húsokban (egy újabb ok, hogy ezek az étrendje részévé váljanak).

Mit ne tegyen?

  • Ne próbálja csokoládéval vagy energiaitalokkal felpörgetni magát! Bár ezek valóban hirtelen megemelik az energiaszintet, a hatás gyorsan elillan, az üres kalóriák pedig csak hizlalnak.
  • Ne vigye túlzásba a koffeinfogyasztást! Napi egykét csésze kávé vagy tea tényleg serkentően hat, de a kelleténél több koffeinnel épp az ellenkező hatást érheti el, ha aztán éjszaka nem tud miatta aludni (ráadásul sokaknál idegességet vált ki a túladagolás).
  • Ne hanyagolja el a folyadékpótlást! A szervezetnek vízre van szüksége a vértömeg fenntartásához és a sejtek megfelelő működéséhez. A tartós erőtlenség betegséget jelezhet, például vérszegénységet vagy a pajzsmirigy rendellenes működését. Ha a fenti ajánlások betartásával sem sikerül leküzdeni a fáradtságérzetet, beszéljen orvosával.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.