Egészségügyi kérdezz-felelek

Epilepszia: vészhelyzeti teendők

A barátom epilepsziás. Ha rohama van, várjam meg, amíg elmúlik, vagy hívjam a 112-t?

Azokhoz, akiknél rendszeresen előfordulnak epilepsziás rohamok, csak a következő esetekben kell mentőt hívni: a roham 5 percnél tovább tart, a beteg megütötte magát, nehezen kap levegőt, lázas, vagy a roham elmúltával zavart marad, vagy újabb roham indul. Szakszerű ellátásra van szükség a roham idején akkor is, ha az illető cukorbeteg vagy olyan krónikus betegségben szenved, mint a szklerózis multiplex. Ha azonban az epilepsziás személynél a szokásos görcsös epizód jelentkezik, az orvosi beavatkozás felesleges.

Mit kell tenni epilepsziás roham esetén?

Mindenekelőtt gondoskodni kell a beteg biztonságáról. Ne próbálja meg lefogni. Inkább toljon el az útból minden bútort vagy más tárgyat, lazítsa meg az illető ruháját a nyaknál (nyakkendőt, kendőt, magas nyakú inget), és fordítsa az oldalára hányás esetére; a feje alá tegyen párnát vagy feltekert ruhadarabot.

Kísérje figyelemmel a beteget: mérje a roham idejét, jegyezze fel, hogyan mozognak a végtagjai, a feje és a szeme, és mennyi ideig tart, amíg teljesen magához tér. Ezek az információk igen fontosak lehetnek a kezelőorvos számára, hiszen ez által követni tudja a betegség alakulását és az epilepszia elleni gyógyszerek hatékonyságát.

Tény vagy tévhit?: Roham közben lenyelheti a beteg a nyelvét

Tévhit. Ilyen csak a hollywoodi rémtörténetekben fordulhat elő; a valóságban teljes fizikai képtelen­ség, hogy valaki lenyelje a saját nyelvét. Ha ettől való félelmében megpróbálja az ujjával, kanállal vagy spatulával szétfeszíteni a beteg száját, csak sérülést okozhat neki vagy önmagának. A roham közben tényleg tűnhet úgy, hogy az illető fuldoklik a nyelvétől, ám ha az oldalára fordítja, ezzel segít szabaddá tenni a légutakat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.