Egészségügyi kérdezz-felelek

Égések ellátása (tűz, kémiai, nap)

Mi a helyes kezelési módforró zsiradék vagy tűz okozta égési sérülés esetén?

Az esetlegesen a bőrön maradó zsiradékot mossa le, és tartsa a sérült felületet folyó hideg víz alá. Ne használjon jeget; a kutatások szerint semmivel sem jobb, mint a hideg víz, ráadásul károsíthatja a környező szöveteket és késleltetheti a gyógyulást. A vajat és más zsírokat felejtse, el nem enyhítik a panaszt, sőt egyfajta pecsétként a bőrbe zárhatják a hőt.

A megégett ruhadarabokat, hacsak nem ragadtak a sebbe, vegye le. A sérülés környékére ne tegyen semmit, vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Ha az égett terület nagyobb, mint a két egymás mellé helyezett tenyere, valamint hólyagok és szenesedés látható benne, illetve ha a szemet, szájat, kezet, nemi szerveket érinti, azonnal menjen kórházba.

Mit kell tenni a kémiai égésekkel?

Ha a sérülést száraz vegyi anyag, például az elemekben lévő savpor okozta, húzzon kesztyűt, kefével söpörje le a látható pornyomokat, vegye le a beteg ruháit és ékszereit, és segítsen neki 15-20 perces langyos vizes tusolással kitisztítani a sebeket. A szeme védelme érdekében közben végig fordítsa el a fejét (vagy viseljen valamilyen védőszemüveget), és a balesetet szenvedett személy is tartsa csukva a szemét.

Ha folyékony vegyszer, mondjuk fehérítő érintkezett a bőrrel, a fentiekhez hasonlóan le kell tusolni. Amennyiben a sérült terület nagyobb a két egymás mellé rakott tenyérnél, vagy olyan érzékeny helyen van, mint a szem, kéz, száj, nemi szervek, akkor orvosi ellátásra van szükség. Az orvosnak tudnia kell majd, hogy pontosan milyen kemikáliáról van szó.

Leégtem a napon, és most rosszul vagyok. A kettő összefügg?

Szinte biztos, hogy igen. A kiszáradás okozhat hányingert, és ha nem tud folyadékot inni vagy egyből kihányja, sóoldatos infúzióra lehet szükség. Ez megszünteti a hányingert, de a fájdalom még napokig megmarad. A fájdalom és a gyulladás enyhítésére szedjen vény nélkül kapható gyógyszert, például ibuprofent vagy naproxent.

Alkoholmentes aloe vera zselével (az összetevőket ellenőrizze a csomagoláson) szintén csökkentheti a fájdalmat és a duzzadást. A hideg borogatás és a hűtőfürdő ideiglenesen szintén megkönnyebbülést hozhat. A fertőzések elkerülése érdekében ne szúrja ki a hólyagokat. Legyen nagyon óvatos a napon a bőrkárosító hatás tekintetében nincs sok különbség a súlyos napégés, valamint a hő vagy vegyi anyagok okozta égések között.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.