Egészségügyi kérdezz-felelek

Erős fejfájás ellátása

Időnként erős migrénem van. Milyen tünetek jelzik, ha ügyeletre kell mennem?

A fejfájás azon kívül, hogy kellemetlen, legtöbbször „ártalmatlan”, de természetesen lehetnek kivételek. Önmagában a rendszeres fejfájás miatt nem kell ügyeletre menni, ám akkor igen, ha jelentősen erősebb, mint a korábbiak.

Akkor is sürgősen segítséget kell kérni, ha hirtelen erőteljes fájdalom jelentkezik; éjszaka arra ébred, hogy fáj a feje; a fejfájás 24 óra elteltével rosszabbodik; összemosódó beszéd vagy látás és koordinációs zavar kíséri; jobban fáj, mint korábban bármikor; lázzal jár; akadályozza önt a napi teendők elvégzésében. A mögöttes ok agyvérzéstől gerincdaganatig sok minden lehet. Rendkívül lényeges, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi okozza a bajt.

Nemrég lettem 50, és egy ideje lüktető fejfájásaim vannak a halántékomban.

Lehet, hogy ez egyszerűen az öregedés velejárója?

Több magyarázat létezhet a fejfájására, melyek közül a legnyugtalanítóbb az óriássejtes arteritisz (arteritis temporalis), azaz a halántéki verőér falának a gyulladása. Nem vészhelyzetről van szó, de ne halogassa a segítségkérést, mert az állapot vaksághoz vezethet. Egyéb, a betegséghez köthető tünetek a rágáskor erősödő fejfájás és a látás fokozatos romlása.

Az óriássejtes arteritisz kiváltó oka nem ismert, de valószínűleg hibás immunválasz, súlyos fertőzés vagy antibiotikum-túladagolás áll a hátterében. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy ilyenkor csökken a látósejtek vérellátása, melyek így nem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez. (Nőknél kétszer háromszor gyakoribb az előfordulása.) Az orvos képalkotó eljárással megvizsgálhatja az artériákat, de az egyetlen biztos módja a diagnózis felállításának a verőér szövetéből vett biopszia, amelyből megismerhető az érfal állapota. A kezelés általában kortikoszteroidok szedését jelenti, melyek csökkentik a gyulladást és néhány napon belül enyhülést nyújtanak.

Fejsérülés

A kislányom elesett és beütötte a fejét, amitől nagy, magas púp lett rajta. Most szaladgál és játszik. Azért elvigyem orvoshoz?

Ha úgy tűnik, jól van, feltehetően nincs rá szükség. A fejet ért ütés után különösen gyerekeknél az alábbi jelekre kell figyelni: nem múló sírás, tartós vagy súlyosbodó fejfájás, egyensúlyvesztés, hangulatváltások, szűnni nem akaró hányás, eszméletvesztés. Felnőtteknél és gyerekeknél is bajra utalhat az aluszékonyság, a pupillák mérete közti különbség, rángás, összefolyó beszéd, zavartság vagy nyugtalanság.

Ezek a tünetek koponyán belüli vérzésről (ami nyomja az agyat) vagy agyrázkódásról árulkodhatnak. A baleset körülményeitől és a panaszoktól függően a sürgősségi orvos CT-t tarthat szükségesnek a belső sérülések azonosítására. Az agyrázkódással nincs további orvosi teendő, és a legtöbb esetben magától meggyógyul, de ha vérzésre vagy más sérülésre derül fény, idegsebész állapíthatja meg a megfelelő kezelést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.