Egészségügyi kérdezz-felelek

Fuldoklás – teendők, Heimlich-műfogás

Ha valaki nem tudja abbahagyni a köhögést, valószínűleg fuldoklik?

Épp ellenkezőleg, az erős köhögés annak a jele, hogy az illető „jól van”. Aki valóban fuldoklik, az nem tud hangot kiadni, és mindkét kezével a torkához kap (ez az önkéntelen mozdulat szinte mindenkinél megfigyelhető). A heves köhögés is figyelmet igényel azonban, mert közben étel vagy más akadály kerülhet a légcsőbe. Adjon az illetőnek vizet, kérdezze meg, nem fullad-e (ha tud válaszolni, akkor ez kizárható), és legyen készen arra az esetre, ha mégis fuldokolni kezdene.

Hogyan kell alkalmazni a Heimlich-műfogást?

Felnőtteknél nagyon egyszerű, de mielőtt alkalmazná, bizonyosodjon meg arról, hogy valóban szükséges. Ennek jele, hogy az illető nem kap levegőt, nem tud beszélni, és ha megkérdezi tőle, hogy fuldoklik-e, bólintva felel, hogy igen. Ekkor azonnal hívja a 112-t, és csak ezután kezdje alkalmazni a Heimlich-műfogást. Álljon a fuldokló mögé, ökölbe szorított kezét hüvelykujjal lefelé tegye a gyomrára, a köldök fölé és a bordák alá (terhes vagy elhízott személynél a mellkasra).

A másik kezét tegye az öklére, és erőteljesen húzza hátra és felfelé 6-10 alkalommal. Folytassa, amíg az elakadt étel vagy tárgy ki nem jön, vagy a mentősök meg nem érkeznek. Az egyévesnél idősebb gyermekek esetében ugyanezt kell tenni, csak jóval, kisebb erővel.

A csecsemőknek azonban máshogy kell segíteni. Gyorsan üljön le, és fektesse a gyermeket arccal lefelé az alkarjára; a fejét és a nyakát támassza alá a kezével. Az alkarját helyezze a combjára úgy, hogy a baba feje alacsonyabban helyezkedjen el a testéhez képest. A másik kezének a tövével üssön határozottan legfeljebb ötször a gyermek hátára, a lapockák közötti területre. Fordítsa meg a kicsit, és nézze meg, van-e valami a szájában. Szükség esetén ismételje meg a műveletet.

Félek, hogy a Heimlich-műfogás közben eltöröm az illető bordáját. Mekkora esély van erre?

Sürgősségi ellátást végző szakemberek szerint ilyen valóban előfordulhat, de nincs arra vonatkozóan adat, hogy milyen gyakran. Viszont, ha nem végzi el a Heimlich-féle műfogást, a fuldokló közel 100 százalékos valószínűséggel meghal. Ezzel az eshetőséggel szemben minden bizonnyal bárki inkább boldogan kiegyezne egy bordatöréssel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.