Fájdalom enyhítése

Ficamok okozta fájdalmak kezelése

Tünetek

  • Heves, hirtelen fellépő fájdalom az érintett Ízületben.
  • Duzzanat, valamint az ízületet körülvevő bőr elszíneződése.
  • Esetleges ízületi deformáció: a csontok természetellenes szögben állnak.
  • A kificamodás pillanatában pattanó vagy reccsenő hang.

Veszélyeztetett csoportok

Ha valaki rosszul lép, vagy elesik, az egyik csont kimozdulhat az ízületből. A sportolóknál – életkortól függetlenül – különösen könnyen fordul elő a váll, a térd, az ujjak és a boka ficama, amikor hirtelen nagy terhelés éri az ízületet. Ha többször fordul elő rándulás- vagyis a csontokat összekötő ínszalagok túlerőltetése és mikroszkopikus szakadása-, az ízület rögzítése károsodik, és a későbbiekben könnyen alakulhat ki ficam is. Súlyos ficam, például a könyökficam esetén a csont teljesen kiugrik az ízületi vápából.

Rögtönzött sín és karfelkötés

Újságpapír: csavarjunk fel néhány újságot (vagy egy takarót) merev hengerré, és ebbe fektessük bele a kificamodott (vagy törésgyanús) felső végtagot! Az elmozdulás megakadályozása érdekében kössük is fel az alkart.

Lécek vagy botok: ezek a legalkalmasabbak az alsó végtagok rögzítésére. A lécnek vagy botnak túl kell nyúlnia az érintett végtagon, és ragtapasszal vagy kötéssel kell ahhoz rögzíteni. A sérültet lehetőleg hordágyon vagy egyéb hasonló eszközön kell szállítani, hogy az ízület ne mozdulhasson el.

Összekötés: a ficamodott kéz- vagy lábujjat a szomszédos ujj(ak)hoz kell rögzíteni kötéssel.

Egyéb: állkapocsficam esetén vessünk át egy alkalmas ruhadarabot (például sálat) az állkapocs alatt, és kössük meg a fej tetején.

Kialakulása

A ficamok többsége valamiféle sérülés – esés, ütés vagy rossz mozdulat – következménye, amely miatt az ízület a rendes tartományon kívül eső elmozdulásra kényszerül. A csontokat egymáshoz rögzítő ínszalagok igen erősek, de ha természetellenes helyzetbe kényszerülnek, elszakadhatnak. Ha az inak és az izmok nem tartják a csontokat a helyükön, akkor azok végei kimozdul-hatnak az ízületi vápából. Ez fájdalommal, zúzódással, valamint az ízület bedagadásával és alakjának jól látható torzulásával jár. Az ujjízületek, de gyakran a csukló, a boka, a lábujjak, az állkapocs és a térd ízületei is könnyen ficamodnak.

Vannak, akik könnyedén ki és vissza tudják ugrasztani ujjízületeiket. Célszerű lebeszélni őket erről a „játékról”, mivel tartós károsodást okozhat.

Mit tegyünk?

Kérjünk elsősegélyt szakembertől! Amíg a segítségre várunk, rögzítsük az ízületet sínnel vagy felkötéssel, hogy megakadályozzuk annak további mozgását, és tegyünk rá elzsibbasztó hideg borogatást, amely a duzzanat és a gyulladás visszaszorításában is segít.

FIGYELMEZTETÉS!

Ha fiatal, még nem teljesen kialakult csontozatú személyeknél következik be ficam, ajánlatos az eset után fokozottan odafigyelni rá, hogy az ízületi szalagok a gyógyulás után a helyükön tartják-e a csontokat. A fiatal sportolóknál különösen nagy a sérülés veszélye, mivel ízületeik és ínszalagjaik még nem fejlődtek ki teljesen, s az erőteljes edzések hatására könnyen kificamodhatnak.

Kezelés

Az orvos röntgenfelvételt készít, hogy kizárja a törés lehetőségét, és más képalkotó technikákat – például MRI vagy ultrahang – is alkalmazhat, hogy megállapítsa az ízületi sérülés mértékét. Az elmozdult csont általában műfogással visszaugrasztható a helyére. Ezt helyi érzéstelenítés mellett, vagy ritkán – elsősorban kisgyerekeknél – altatásban végzik.

A fájdalmat – erősségétől függően – akár kábító fájdalomcsillapítókkal is enyhíthetik. A kínzó érzés egyébként az ízület helyretétele után gyorsan enyhül, s ilyenkor általában már egy enyhébb, recept nélkül kapható szer is elegendő a csillapítására. Kiújuló ficam vagy súlyos szalagszakadás esetén gyakran műtétre is sor kerül. A műtét utáni rehabilitáció során rendszerint gyógytornára is szükség van.

Megelőzés

Járjunk óvatosan, különösen a csúszós úton és a jégen, mivel így elkerülhetjük az eséseket, amelyek ficamot okozhatnak. A sportolók viseljenek megfelelő, az erős terhelésnek kitett ízületeket támasztó védőeszközöket: térdkötőt, könyök- vagy vállvédőt, illetve fáslit. Akinek ficama volt, kérje fitness edző vagy gyógytornász segítségét olyan edzésprogram kidolgozásához, amellyel megerősítheti az érintett ízületet kiszolgáló izmokat; ugyanis az ízületek épségének fenntartásában fontos szerepük van az egészséges, jó tónusú izmoknak is.

Alternatív terápiák

  • Gyógytorna: A gyógytornász a megfelelő edzésprogram kidolgozása mellett különféle fájdalomcsillapító kezeléseket is nyújthat, például ultrahangos kezelést, elektromos ingerlést, hidroterápiát, hideg és meleg borogatást, masszírozást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.