Egészségügyi kérdezz-felelek

Fogtömések – fehér vagy ezüst legyen?

A fehér tömés jobb, mint az ezüst?

Esztétikai szempontból igen, hiszen „nem ütnek el” a fog színétől. Ám semmivel sem biztonságosabbak, mint a régi amalgámtömések, és általában nem olyan tartósak, mint azok. A fehér kompozit töméseket többnyire 10 éven belül cserélni kell, az amalgámok viszont jó 20 százalékkal tovább kitartanak (hogy pontosan meddig, azt befolyásolja a tömés mérete, a rágás módja és az érintett fog erőssége). Egyeseknél a fehér tömések átmeneti fogérzékenységet okozhatnak.

A folyékony higany és többféle fémet tartalmazó por keverékéből álló ezüstszínű töméseket különböző betegségekért teszik felelőssé. A higanygőz nagy mennyiségben valóban egészségkárosodást okozhat, a szájban lévő tömések azonban olyan elenyésző mértékben bocsátanak ki veszélyes anyagot, hogy az nem adhat okot az aggodalomra.

Vizsgálatok támasztják alá, hogy felnőtteknél nem növelik az Alzheimerkór, a szklerózis multiplex, az emlékezetromlás vagy a kézremegés kockázatát, gyermekeknél pedig nem hatnak negatívan az értelmi képességekre, a memóriára, a mozgáskoordinációra, a figyelemre vagy a veseműködésre.

A fogorvosom szerint ki kellene cserélni a töméseimet. Ezek szerint azok nem véglegesek?

Sajnos nem. Az amalgám, sőt ha valaki megengedheti magának, az arany ugyan tartósabb, mint a porcelán, a fogtömések átlagos „élettartama” körülbelül tíz év. A rágáskor fellépő súrlódás, a hideg meleg ételek és italok jelentette hőmérsékleti hatások és egyéb „megpróbáltatások” miatt a tömések is kopnak, letöredeznek, megrepednek. Lehet, hogy nem érzünk fájdalmat vagy észlelünk problémát, de a fog és a tömés közötti apró lyukak és rések megnagyobbodhatnak, így rajtuk keresztül ételmaradékok és baktériumok jutnak be, fogszuvasodást vagy akár fertőzést okozva.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.