Fogyás és egészség

Fogyás – hogyan kezdjünk neki, hogy sikeres legyen?

Általánosságban megfogalmazható tanácsok nem követhetők egyforma módon, hiszen minden ember más és más. Mást igényel a szívbeteg, mást a cukorbeteg és mást a magát még egészségesnek hitt túlsúlyos ember. Mindenkinek meg kell ismernie saját szervezetét, meg kell találnia a számára legmegfelelőbb étrendet, testmozgást amely elvezet a sikeres fogyáshoz. Állandóan figyelnie kell testének reakcióit és válaszait, lelkének jelzéseit.

Természetesen a cikksorozat terjedelmi korlátai miatt az sem lehetséges, hogy minden krónikus beteg számára megfelelő tanácsokkal szolgáljunk az életmódváltáshoz, így a túlsúlyosokon keresztül – közülük kerül ki a legtöbb egészségtelen életmódot folytató ember – igyekszünk megfogalmazni, bemutatni az általunk leginkább megvalósítható folyamatokat egy sikeres változáshoz.

Lefogyni nem könnyű, de igenis megvalósítható!

Sokan vélik úgy – bizonyára a kudarcot vallottak többsége -, hogy nehéz vállalkozásba kezd az, aki szeretne lefogyni, túlsúlyától megszabadulni. Van is benne igazság, hiszen ha könnyű lenne, akkor nem lenne ennyi kövér ember a földön. Mi sem gondoljuk azt, hogy könnyű feladat. A túlsúlyosok sportoltatása, életmódváltása nem könnyű, hiszen nagy testtömegük miatt nem esik jól nekik a mozgás, s ha csak tehetik, inkább kerülik a megterhelő feladatokat. Számukra komoly lelkierő szükségeltetik minden mozdulat megtételéhez. Valahogy mégis bele kell vágni!

Hogyan fogjunk hozzá, hol lehetnek a buktatók, hol rontottuk el, miért nem sikerülhetett eddig? Egyáltalán: van megoldás?

Egy sor kérdés, melyekre sokan keresik a válaszokat, de úgy tűnik, a többségnek még mindig nem sikerült megtalálni azokat.

Az alábbiakban általunk helyesnek tartott megoldási lehetőségeket vázolunk fel. Erősen fontolják meg javaslatainkat! Akik segítségünket kérték, többnyire pozitív visszajelzést adtak a megvalósíthatóságukról.

A kövér emberek aktív mozgásra való ösztönzése pszichológiai, táplálkozástudományi és edzéselméleti feladat egyaránt. De mi a helyes sorrend? Vajon ilyenkor segítség, ha a „pácienst” azonnal aktív mozgásra biztatjuk? Az első lépésnek biztosan nem ennek kell lennie. Az elhízást kiváltó okok közül a lelki problémák orvoslását tartjuk a legfontosabbnak, szerintünk a tudatunkban kell előbb rendet teremteni. „A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek.” – írta Wass Albert.

 Ezt mi is így gondoljuk. Miért is?

Mert az egyénnek el kell jutnia arra a belátási állapotra, hogy akarja az életmódjában a változtatást.

A túlsúlyos állapot – ha nem szervi vagy hormonális problémák okozzák – gyakran ördögi kör. A lelkileg beteg ember depresszióját evésbe folytja, amitől bűntudata lesz, ettől pedig szorongásossá válik, és súlyosbodik a depressziója. Majd különféle krónikus betegségek is felütik fejüket, és a beteg életének mindennapjait szinte elviselhetetlenné teszik. Ezért elsődleges feladat, hogy pszichológus szakember segítsen neki. A beteget el kell juttatni a belátásnak és az elfogadásnak arra a szintjére, hogy egészségének jelenlegi állapota tarthatatlan, életvezetése változtatásra szorul.

Ez már önmagában nagy pszichés teher, ezért sokan nem akarnak vele szembesülni. Viszont ha már képesek kimondani, hogy túlsúlyosak, és ezen módosítani szeretnének, könnyebbé válik a lelki és a testi változtatás folyamata. Ha megértik, miért esznek többet a kelleténél, és emiatt lettek túlsúlyosak, már az oldja a szorongást.

Ezzel párhuzamosan a testet is korrigálni kell, ehhez kell a táplálkozás megváltoztatása és egy aktív, sok mozgásos életvitel – vagyis egy egészséges életmódra való átállás.

Minden elhatározás kérdése!

Sajnos nagyon kevés embernek adatik meg annak a képessége, hogy elhatároz valamit, azután rendíthetetlenül teszi, amit kell, és látszólag könnyedén látványos eredményeket produkál. Ő az, aki sikereket ér el az életben, mindig nyer, kiváló teljesítményeket produkál, képes egészségtudatosán élni.

Mi az, amiben ő más, mint én, a betegeskedő vagy a túlsúllyal küszködő? Az öröklött géneken kívül mije van, ami nekem, az állandóan fogyókúrázónak nincs meg? Valószínűleg kellő motiváltsága. A motiváltság az egyénre jellemző belsővé vált tényező, mely tulajdonságként szabályozza cselekedeteinket. Mit kell tehát tennem, hogy az életmódváltásban sikeres lehessek? A következőket javasoljuk:

  1. Első lépés: tisztázni kell magammal, egyáltalán akarom-e a változást, vagy csak másoknak akarok megfelelni? Tényleg le akarok fogyni, vagy így is boldogan élhetek? Ha bizonytalan a válaszom, akkor nem is akarom igazán, és olyasmit erőszakolok magamra, amiben csak a szenvedést látom. Addig bele se kezdjek valami újba, amíg nem mondok biztos igent. Igen, nagyon akarom, készen állok a változtatásra! Képes vagyok a probléma megoldására!Amikor valaki belső indíttatásból fogalmaz meg egy szándékot, majd döntést hoz, akkor sejt szinten adja ki az utasítást szervezete számára, ami venni fogja a jelzést, és előbb-utóbb alkalmazkodni is fog hozzá! Energetikailag segít majd önmagának, és az így szerzett tapasztalat segítségére lesz más nehézség leküzdésében is!Ez akár hosszú időbe is telhet, ezért súlyos esetben mindenképpen szakember segítségére van szükség.
  2. Csak ekkor jöhet a második lépés: miért akarom? Például: újból egészséges akarok lenni, mert így szenvedés minden napom. Ehhez pedig nincs más út, mint az életmódváltás. Szeretném a gyermekeimet, unokáimat felnőttként is látni! Szeretnék a társammal együtt megöregedni egészségben, boldogságban. Ezek komoly motivációk lehetnek minden ember számára.
  3. Ezután jöhet a harmadik lépés. Milyen életvitel vezetett oda, hogy túlsúlyossá váltam, beteg lettem? Milyen rossz szokások vezettek ahhoz, hogy ide jutottam? Melyek voltak a betegségem és az elhízásom okai? Mi akadályozott eddig abban, hogy meggyógyuljak, vagy lefogyjak? Fontos a hibák feltárása, a jövőben csak úgy fogom tudni ezeket elkerülni, ha káros hatásként fogom fel őket.
  4. Negyedik lépésként jöhet a következő kérdéskör. Mit kell tennem? Mit változtassak eddigi életemen? Mi az az egészséges életmód, amely a változást meghozza? Ezekre meg kell találnom a reálisan megvalósítható válaszokat.Természetesen itt már biztosan szükség lesz külső segítségre. Ezért innentől kezdve fontossá válik egy működőképes csapatmunka kialakítása, megteremtése: szakemberek, szakorvos, dietetikus, terapeuta, edző, gyógytornász, támogató család, barát, sorstárs támogatása – attól függően, mekkora a baj, mennyire vagyok felkészült, milyen segítségre van szükségem.

Ez a pontos diagnózis, a hosszú távú és együttes feladatok, célok meghatározásának, kidolgozásának az ideje. Közösen, velük egyetértésben és segítségükkel kezdődhet meg a terápia. Egyedül ugyanis nem sikerülhet, egymagam kudarcra vagyok ítélve.

A csapattámogatás a sikernek nagyon fontos, de csak egyik kulcsa. Az igazi nehézség ezután következik, hiszen a végrehajtó szerep az életmódváltóra hárul, ennek sikere leginkább saját magán múlik. Fontos a külső segítség, a sok jó tanács, de pusztán ezektől a célunk még nem fog megvalósulni. A meg¬valósítás útja az általam kimondott teljes elfogadás után a tett, a gyakorlás minden évszakban és napszakban.

Minden kezdet nehéz

Az első lépéseket tehát mindenképpen magamnak kell megtennem. Tudom, hogy ez nagyon nehéz, hiszen talán sok éves vagy évtizedes jól begyakorolt beidegződést, szokást kell elhagynom egy ismeretlenért, ami ráadásul kezdetben fájdalommal is jár. Az első futólépés megtétele ezért nehezebb, mint a századiké.

Miért nehezebb megtenni az első futólépést? Miért van az, hogy annyira fáj a mozgás? Muszáj, hogy fájjon?

Nem muszáj. A tapasztalat szerint a leggyakoribb hibák, melyek ezt a fájdalmat okozzák a következők lehetnek. Valószínűleg kezdetben nem azt a mozgásformát, választotta, amire szervezetének leginkább szüksége lett volna. Talán az is előfordulhatott, hogy az iskolai testnevelésben rákényszerítették olyan mozgásra, melyet nem szeretett, amit utálattal végzett. Vagy már felnőttként rossz utasítások alapján kezdett valamilyen sporttevékenységbe. Vagy nem megfelelő terhelést alkalmazott, nem tartotta be a fokozatosság elvét, vagy nem volt rendszeres. Mindebből természetesen rossz emlékei adódtak, kiábrándult a testedzésből, sanyargatásnak, kínlódásnak élte meg azt. Nem csoda, ha fél tőle.

Jó tudni! A túlsúlyos ember komoly rizikótényezőkkel rendelkező, óvatos elbánást igénylő beteg páciens, akinek „fogyasztása” hosszú távú feladat.

Nem kellenek a hirtelen nagy változások!

  1. Első tanács. Ha valaki ilyen előzmények után vagy teljesen kezdőként szeretne elkezdeni mozogni, akkor találjon magának egy olyan mozgási lehetőséget, melyet örömmel végezne. Amennyiben ezt megtalálja, és a gyakorlatokat megfelelő gyakorisággal is végzi – kellemes elfáradás hatja át a testét -, akkor ez már nem fog fájni, sőt, jól fogja magát érezni. Olyan hormonok szabadulnak fel testében, melyek boldogsággal töltik majd el. Huzamosabb idő elteltével pedig azt fogja tapasztalni, hogy mozgásfüggővé vált.
    Ezért arra nagyon vigyázzon, hogy a fokozatosságot – a terhelésadagolást – mindig tartsa be! Kezdetben inkább alultervezett legyen az edzésmunkája. Amikor már úgy érzi, hogy könnyebben képes teljesíteni az edzésadagot, akkor annak terjedelmét növelje egy kicsivel. Ha már ez is könnyebben teljesül, akkor ugyanezt a mennyiséget már intenzívebben próbálja végezni, de sohase úgy, hogy kimerüléshez vezessen!
  2. Második tanács. Ez már az egész életmódváltást érinti: A hirtelen, nagy változások sikerében nem hiszek, mert a stresszes állapot fokozódásához vezet és előbb-utóbb feladás a vége, gyarapítva ezzel a sikertelen fogyókúráknak számát. Ezért azt a javaslom, hogy miután feltérképezte a túlsúlyhoz vezető okokat, ismeri a rossz szokásait, el kell kezdenie ezek elhagyását, lebontását. Helyükbe a jó szokások beépítését kell fokozatosan megvalósítani. Akkor történik majd meg a teljes életmódváltás, ha a jó szokások végérvényesen beépülnek életvitelébe.
Jegyezzük meg! Ha a feladatokat jól határozta meg, reális célokat tűzött ki maga elé, külső segítség is rendelkezésére áll, akkor a sok gyakorlásnak köszönhetően majd képes lesz megvalósítani azokat. Ha van értelmes célja, a kedve is meglesz, akkor az eredmény is megjön.

Az életmódváltás nem csupán magunk miatt fontos, hanem mindazok miatt is, akikért felelősek vagyunk

Személyes példamutatásunkkal befolyásolhatjuk családtagjaink életvitelét is. De csak akkor leszünk hitelesek, ha mi magunk is egészségesen élünk. Ezért a legjobb megoldás, ha az életmódváltást a családdal együtt valósítjuk meg. Ezzel rendszert és keretet is biztosítunk a felnövekvő generáció számára egy egészséges személyiség kialakulásához. A közösen és szeretetben eltöltött idő egyben a feltöltődést, a regenerálódást is biztosítani fogja mindenki számára.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.