Egészségügyi kérdezz-felelek

Hajfestés – Okozhat rákot?

Feltehetően nem. Számos, köztük egy, a Harvard orvosi egyetemen, 99 000 nő bevonásával végzett vizsgálat készült a témában, és egyik sem talált összefüggést a hajfestékek és a rák különböző típusai  hólyagrák, leukémia, myeloma multiplex, Hodgkinkór, non-Hodgkin limfóma, tüdőrák, emlőrák, szájrák vagy méhnyak-rák között.

Egy elemzés szerzői 79 hasonló kutatás összevetése során arra a következtetésre jutottak, hogy nincsen bizonyítható kapcsolat a rák és a hajfestés között, ugyanakkor megfigyelték, hogy az 1980 előtt hajfestéket használt nők körében magasabb volt a non-Hodgkin limfóma két típusának előfordulási aránya. Egy másik tanulmány szerint a hajfestékek hosszú távú alkalmazása növelheti a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

Ha ragaszkodik a hajfestéshez, úgy csökkentheti a káros összetevőkkel való érintkezést, ha a lehető legrövidebb ideig hagyja a haján a színezéket, utána alaposan kiöblíti hajából a vegyszereket, s mindeközben kesztyűt visel. A tartós hajfestékekben fordulnak elő legnagyobb mennyiségben a potenciálisan ártalmas anyagok, ezért inkább válasszon féltartós színezőket, melírozást vagy tincsfestést. Megoldást jelenthet, ha növényi alapú hennára tér át.

Biztonságos terhességre készülve vagy terhesség alatt festeni a hajamat?

Nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a hajfestékben található kémiai anyagok ártanának a magzatnak, ez azonban nem jelenti egyértelműen, hogy valóban nem is árthatnak, hiszen nagyon kevés vizsgálatot végeztek ezen a területen. Az egyik ezek közül 174 állapotos fodrász részvételével készült, akik csaknem naponta dolgoztak hajfestékekkel, s az eredmény nem mutatta ki születési rendellenesség vagy vetélés megnövekedett kockázatát.

Egy másik kis léptékű mindössze 18 nővel indított, de az egyetlen ilyen megfigyelés szerint az első trimeszter alatti hajfestés nem okozott problémát. Állatkísérletekben azonban egereket nagy dózisú hajszínező anyagnak tettek ki gyakoribbak lettek a születési rendellenességek.

Biztos, ami biztos, inkább maradjon a természetes hajszínénél a terhesség és a szoptatás ideje alatt, váltson henna vagy más, növényi alapú termékre, vagy csak néhány tincset színezzen be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.