Egészségügyi kérdezz-felelek

Hasmenés – kiszáradás megelőzése

Milyen itallal pótoljam a hasmenéssel elvesztett folyadékot?

A víz nem elég. A hasmenéssel ugyanis nemcsak a szervezet folyadékszintje csökken, hanem a sóké és más ásványi anyagoké, az úgynevezett elektrolitoké is, amelyek sok ezer sejtszintű folyamatban vesznek, részt például gondoskodnak a vese és az izmok egészségesen tartásáról, és részt vesznek a szervezet folyadékegyensúlyának szabályozásában.

Az elektrolit veszteség pótlása céljából ihat gyümölcsleveket, nátriumtartalmú leveseket, vagy ehet valamilyen puha húsú gyümölcsöt, például banánt. Egyszerűbb azonban valamilyen készen kapható rehidratáló italt fogyasztani. De hatásosak a különféle sportitalok és természetesen a gyógyszertárakban beszerezhető, vízben elkeverendő rehidratációs só keverékek is.

Házilag is készíthet elektrolititalt: keverjen el 1 liter vízben 2 evőkanál cukrot, 14 teáskanál sót és 14 teáskanál szódabikarbónát (ha nincs otthon szódabikarbóna, ahelyett is sót használjon). Az ital ízét kellemesebbé teheti egy fél pohár narancslé vagy egy összeturmixolt banán hozzáadásával.

A kiválasztott italból aztán a hasmenés idején félóránként igyon meg egy keveset. Kiszáradásra utaló jelek például szomjúság, csökkent vizelési inger, sötét színű vizelet, fáradtság vagy szédülés esetén igyon többet belőle. Ha a kiszáradás tünetei nem enyhülnek, vagy ha a hasmenés három napnál tovább tart, forduljon orvoshoz!

Mikor számít már vészhelyzetnek a kiszáradás?

Egy felnőttnek akkor kell felkeresnie a háziorvosát vagy bemennie egy kórház sürgősségi osztályára, ha a hasmenés idején álló testhelyzetben úgy érzi, hogy az ájulás kerülgeti, ha 38,5 °C-ot meghaladó láza van, ha nem vagy csak alig ürít vizeletet, vagy ha szaporán ver a szíve. Gyermeke hasmenése esetén akkor hívja az orvost vagy menjen kórházba, ha a kiszáradás olyan jeleit észleli nála, mint a száj és a nyelv szárazsága, a könnyek nélküli sírás, a pelenka 3 órán át vagy még tovább tartó szárazon maradása, a besüppedt has, szem vagy arc, a magas láz, az ingerlékenység vagy fásultság, és az, ha az összecsípett bőr nem simul ki.

Hajóútra indulok. Hogyan kerülhetném el a hasmenést?

A norovírus a kirándulóhajók hírhedt potyautasa, amely már nagyon sok ember nyaralását keserítette meg napokig tartó hasmenéssel és gyomorgörcsökkel. A vírus persze a szárazföldön is fertőz, de a hajók különösen jó körülményeket kínálnak a terjedéséhez, mivel az utasok hosszú napokat töltenek szoros összezártságban. Ha a vírus a fedélzetre jut, ott valóságos ámokfutást rendezhet.

A norovírus akár három napig is életképes maradhat a kemény felületeken, sőt még a bútorkárpitokon is. Aki megbetegedett, az utána még 23 hétig fertőzőképes marad. Ráadásul néhány vírus is elegendő ahhoz, hogy súlyos járványt robbantson ki, amely jócskán beárnyékolhatja az utasok pihenését.

A védekezés céljából gyakran mosson kezet. Vannak arra vonatkozó adatok, hogy a hajókon főleg azok fertőződnek meg, akik a mellékhelyiség használatakor nem tartják be a higiéniai szabályokat, s akik a járvány kitörése után sem használnak rendszeresen kézfertőtlenítőt. Az utastársaival való kézfogás helyett alkalmazza a hajótársaságok által szorgalmazott vidám alternatívát, a könyök összekoccintást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.