Egészségügyi kérdezz-felelek

Gyomorégés és savlekötők

Tényleg le kell mondanom a pizzáról és a csokoládéról? Nem érzem úgy, hogy ártanának a gyomorégésemnek.

Az orvosok régebben hosszú listát adtak át gyomorégéses pácienseiknek a tiltott ételekről. A csokoládé, a mentolos cukorkák és a pizza a lista élén szerepeltek. A modern kutatások azonban lassacskán igazolják azt, amit sok gyomorégésben szenvedő már tapasztalt: minden egyes embernél más ételek váltják ki a panaszokat. A Stanford Egyetem kutatói 100, gyomorégéssel foglalkozó tanulmányt elemezve megállapították, hogy nincs egyetlen olyan étel sem, amely mindenkinél kiváltaná a mardosó fájdalmat. Ha nem lesz gyomorégése attól, hogy megeszik egykét szelet pizzát, utána pedig egy kis mentás csokoládés jégkrémet, akkor nyugodtan tegye!

Kísérletezze ki ugyanakkor, hogy önnél mely ételek váltják ki a tüneteket, és a továbbiakban kerülje azokat! Gyakran okoznak problémát a citrusfélék, a csokoládé, a kávé és a tea, az alkohol vagy koffeintartalmú italok, a zsíros és olajban sült ételek, a szénsavas üdítőitalok, a hagyma és fokhagyma, a mentolos finomságok, a fűszeres fogások és a paradicsomos ételek, mint például a spagetti szósz, a salsa, a csili és igen  a pizza.

Az is fontos, hogy mértékkel egyen, és így megőrizhesse vagy visszanyerhesse egészséges testsúlyát. A súlyfelesleg igen jelentősen növeli a gyomorégéses fájdalom kockázatát. Ha az éjszakai gyomorégéssel vannak gondjai, akkor érdemes a vacsorát legalább három órával a lefekvés előtt befejeznie. Egy japán tanulmány szerint a gyomorégés 7,5szer volt gyakoribb azok körében, akik nem sokkal a lefekvés előtt ettek, mint azoknál, akik legalább 3 órával korábban.

A férjem évek óta naponta szedi a savlekötőket. Nem kellene orvoshoz mennie?

De igen. Semmi baj nincs azzal, ha az alkalmankénti gyomorégést savlekötőkkel kezelik, ám a makacs, krónikus gyomorégés olyan károkat okozhat a nyelőcsőben, amelyek könnyen elrákosodhatnak. A hetekig, hónapokig vagy akár évekig tartó gyomorégés emellett krónikus torokfájást, köhögést, nehézlégzést, gégegyulladást és émelygést is okozhat.

Forduljon orvoshoz, ha hetente kéthárom alkalomnál gyakrabban ég a gyomra, vagy ha a probléma szakaszosan ugyan, de már hónapok vagy évek óta fennáll, illetve ha több mint két hete szed rendszeresen savlekötőket, vagy ha meg kellett növelnie a gyomorégés elleni egyéb gyógyszerei adagját! Akkor is menjen el az orvosához, ha semmi sem segít! Ű olyan gyógyszereket írhat fel, amelyek gátolják a savtermelést és védik a nyelőcsövet, emellett néhány életmódbeli változtatást is javasolhat a probléma megszüntetésére.

Gyógyszer nélkül: Rostok

Segíthet a gyomorégésen, ha rostban gazdag (szele­tenként legalább 3 gramm rostot tartalmazó) kenye­ret eszik, s emellett több gyümölcsöt, zöldséget és teljes értékű gabonafélét, például barna rizst vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát fogyaszt. Egy vizsgálat során úgy találták, hogy a legtöbb rostot fogyasztók közül 20 százalékkal kevesebben tapasz­taltak gyomorégéses tüneteket, mint a legkevesebbet fogyasztók körében. A rost azzal segít, hogy felszívja a savakat, még mielőtt azok gondokat okozhatnának.

Mit szedhetek biztonságosan gyomorégés ellen a terhesség alatt?

A terhesség alatti hormonális változások gyengíthetik azt a gyűrű alakú záróizmot, amely rendes körülmények között meggátolja a gyomorsav nyelőcsőbe való visszatolulását; a növekvő magzat pedig még tovább hozzájárul a problémához azáltal, hogy nyomást gyakorol a gyomorra és ezzel erre a „szelepre” is.

Először próbálkozzon gyógyszermentes megoldásokkal!

A három nagy étkezés helyett a nap folyamán többször és kevesebbet egyen; lassabban egyen; az étkezésekhez kevesebbet igyon; és evés után ne feküdjön le! Ha ez nem elég, kérdezze meg orvosától, szedhet-e valamilyen savlekötőt. Ezeket a gyógyszereket a javasolt adagokban általában biztonságosnak tartják a terhes nőkre és a magzatra nézve egyaránt.

Lehet, hogy a folyékony készítményeket hatásosabbnak fogja találni a rágótablettáknál, mivel az előbbiek a nyelőcsőben is védőbevonatot képeznek. Ám ha a savlekötők sem segítenek, csakis orvosával egyeztetve próbáljon ki más vény nélkül kapható szereket!

Éjjelente nem tudok aludni a gyomorégésem miatt. Mit tehetek?

Kerülje a gyomorégést kiváltó ételeket, étkezés után várjon legalább három órát a lefekvéssel, és próbálja megemelni ágya feji részét! A szakértők tanácsa szerint téglákat vagy nagy fahasábokat téve a feji vég lábai alá akár 28 centiméterrel is megemelheti azt. Segíthet az is, ha a bal oldalán fekszik, mivel így kisebb nyomás nehezedik a gyomor és a nyelőcső közötti záróizomra.

Segít a gyomorégés elkerülésében, ha csökkentett savtartalmú kávét iszom?

Európában már az 1920-as évek óta kaphatók „gyomorkímélő” kávék, amelyek mostanában kezdenek elterjedni az Egyesült Államokban is. Ezek állítólag ugyanolyan íz élményt és „koffeinlöketet” kínálnak (bár léteznek koffeinmentes változatok is), mint a hagyományos kávé, de kevésbé savasak, ami a gyártók szerint segít a gyomorégés elkerülésében. Gyomorégéses pácienseken még nem tesztelték ezeket a kávékat, ezért csak úgy derítheti ki, hogy segítenek-e, ha kipróbálja őket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.