Élj egészségesen

Beteggé tesz életmódunk? Tegyünk ellene!

Az emberi szervezet bámulatos rugalmassággal képes alkalmazkodni a legtöbb káros behatáshoz. Ilyenek többek között a helytelen, sőt, ártalmas táplálkozási szokások: az alultápláltság, a falánkság, a feldolgozott élelmiszerektől való túlzott függés vagy a rendszertelen étkezés. Az sem használ, ha összevissza vagy keveset alszunk, például átmulatjuk az éjszakát; keveset vagy egyáltalán nem mozgunk, avagy tartós stresszel kell megküzdenünk.

Minél előbb változtassunk életmódunkon hogy a betegségeket elkerüljük!
Minél előbb változtassunk életmódunkon hogy a betegségeket elkerüljük!

Ha meggondolatlanul kizsákmányoljuk a szervezetünket, életfunkcióink idővel eltorzulnak, hogy alkalmazkodjanak oktalan vagy akár szeszélyes viselkedésünkhöz. Aki így tesz, az bizonyára meglepődne, ha tudná, miféle és mennyi salakanyag halmozódott fel helytelen életmódja következtében a tápcsatornájában és az emésztőtraktusában.

Az emberek többsége nem is sejti, hogy a megemésztetlen táplálék, a rothadozó hús, az anyagcsere mérgező végtermékei és az epekövek eltömítik belső szerveit, termékeny táptalajt nyújtva a kártékony baktériumok számára.

Felhalmozódnak a mérgek a szervezetben- szabaduljon meg tőlük!

Mikor azután a szervezet átlépi a toxicitás végső, még tűrhető küszöbét, leadja a megfelelő vészjelzéseket. Bár minden betegség toxikus krízissel kezdődik, a tünetek különböznek. Ennek az az oka, mert minden szervezet másként sérülékeny. Egyesek az allergénekkel szemben érzékenyek, másoknak az emésztése borul fel, megint másokban rák fejlődik ki.

Rendszerint az a szerv vagy szervrendszer dobja be a törülközőt, amelyik a leggyengébb az ártalmas behatásokkal szemben. Ez a szerv ekkor védekezni kezd az őt sújtó mérgek megfékezésére. Ha ezek elárasztanák a vérkeringést, emberünk igen hamar kimúlna. A betegségek lefolyása más és más, de mindegyik toxikus támadással kezdődik.

A cukorbajhoz, fekélyekhez, szédüléshez és asztmához hasonlóan az elhízás is toxikus krízis, melynek során a szervezet védekezésül zsírt raktároz el. Amíg a kiváltó ok fennmarad, a súlygyarapodás sem áll meg. Ezért nem használ sem a fogyókúrás étrend, sem a testmozgás.

Tapasztalati tény, hogy az elhízott egyének zsírszövetében magas a mérgek koncentrációja. A zsírszövet anyagcseréje viszonylag lassú, ezért az itt elraktározott mérgek nem jutnak vissza a véráramba és az életfontos szervekbe. A szervezet tehát a szó szoros értelmében megvédi magát a mérgezéstől.
A kutatások bebizonyították, hogy nagyjából 10 kg-nyi túlsúly esetén a zsírszövet önálló endokrin szervként kezd el működni. Különböző hormonokat termel, például leptint és kortizont, ami összetett biokémiai folyamatok láncolatán keresztül további zsírlerakódáshoz vezet.

A kortizon, azon túl, hogy inzulinrezisztenciát idéz elő, lebontja és glukózzá alakítja át az izomfehérjéket. Mivel nem egy túlsúlyos egyén egyúttal inzulin-rezisztens is, a glukóz nem ég el, hanem szintén zsírként rakódik le. Csökken tehát az izomtömeg, és nő a háj mennyisége. Egy ilyen ördögi kört igen nehéz megtörni. Egyik oka ez annak, miért hízik még tovább az, aki amúgy is kövér.

A legtöbb toxin fizikai jelenlétével károsít. Ilyenek a feldolgozott élelmiszerek, a finomított szénhidrátok és cukrok, az adalékanyagok és a tartósítószerek, a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, a növény védőszerek és a gyógyszerek. De a mérgezés érzelmi eredetű is lehet.

Legyünk pozitívak! A negatív érzelmek beteggé tehetnek!
Legyünk pozitívak! A negatív érzelmek beteggé tehetnek!

 A negatív érzelmek mérgeznek!

Akár alkati sérülékenységnek, akár egy hajdani traumának betudhatóan érzelmi toxicitás is felléphet. Megoldatlan konfliktusok, rég eltemetett traumák vagy épp mérgező nézetek rombolják egészségünket, jóval azután, hogy a tudattalanunkba száműztük őket. Belőlük szintén mérgek keletkeznek, amelyek a zsírszövetben raktározódnak el.

A hagyományos orvoslás és a fogyókúrás programok semmi mással nem törődnek, mint ami a szemünk előtt van. A túlsúlyt egyedül a helytelen étkezési szokások és/vagy az ülő életmód számlájára írják.

Tagadhatatlan ugyan, hogy mindkét tényező sarkalatos eleme kell legyen bármiféle fogyókúrának, mégis hangsúlyozni kívánom, hogy a hagyományos megközelítés a kiváltó okok helyett kizárólag a tüneteket veszi számításba.

Kerüljünk mindenféle gyors ételt, előre csomagolt ételt! Nézzük körül mielőtt vásárolunk.
Kerüljünk mindenféle gyors ételt, előre csomagolt ételt! Nézzük körül mielőtt vásárolunk.

 Az elhízás során felborul az egyensúly

Szervezetünk minden sejtje és a szervezet egésze folyamatosan az egyensúlyi állapot megőrzésére törekszik. Az elhízottak teste a szó szoros értelmében kimegy a formájából abbéli erőfeszítésében, hogy megvédelmezze magát a mérgektől. Nincs tehát szinkronban önmagával.

Mindenkinek van optimális testsúlya, amely mellett nem kell mérgektől tartania. Ha természetesen fogyunk, visszájára fordítjuk a toxicitáshoz vezető élettani folyamatokat. Egyúttal olyan belső környezetet is teremtünk, ami a kicsattanó egészség záloga. Az egyensúly helyrehozása sok mindennel jár együtt. El kell engednünk egykori traumáinkat, hogy javítsuk a vér- és nyirokkeringést, erősítsük immunitásunkat és visszaállítsuk belső szerveink eredeti működését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.