Egészségügyi kérdezz-felelek

Herpesz és ajakherpesz

Okozhat-e genitalis herpeszt az ajakherpesz?

Igen. A száj körül megjelenő ajakherpeszt általában a herpes simplex vírus 1es típusa (HSV1) okozza, míg a nemi szerveken kialakuló genitalis herpeszt a vírus 2-es típusa (HSV2) idézi elő. Mindazonáltal mindkét típus képes mindkét helyen fertőzést okozni. Az ajak herpeszes személlyel folytatott orális szex genitalis herpeszhez vezethet, a genitalis herpeszes személlyel folytatott orális szex pedig ajakherpeszt eredményezhet.

Ezért aztán célszerű kerülni mindennemű szexuális tevékenységet, ha önnél vagy partnerénél a genitalis herpesz bármilyen jele tapasztalható, még ha csak a kiütések megjelenését gyakran megelőző viszketés vagy bizsergés is. Ugyanígy kerülendő a csókolózás vagy az orális szex akkor is, ha valamelyikük az ajak herpesz tüneteit észleli.

Évek óta nem jelentkezett már a genitalis herpeszem. Muszáj megmondanom a partneremnek, hogy herpeszes vagyok?

Vegyen mély lélegzetet, és mondja el a partnerének! (Ön is tudni akarná ugyanezt róla, nem igaz?) Lehetséges, hogy a vírus örökre szunnyadó állapotban marad, de tudnia kell, hogy a herpesz olykor hólyagképződés nélkül aktivizálódik, és akkor is átadhatja a partnerének, ha önnek nincsenek tünetei. Ha a múltban volt már herpesze, és partnerével aggódnak emiatt, beszéljék meg az orvossal, érdemes lenne-e antivirális gyógyszert szedniük a herpesz jelentkezésének és a vírusok elszaporodásának gátlása céljából. Érdemes lehet biztonságosabb szexet gyakorolni, például óvszer vagy orális szex esetén kofferdám (fogászati gumihártya) használatával.

Terhes vagyok. A kisbabám elkaphatja tőlem a herpesz vírust?

Igen, de ne rémüljön meg! Ha volt is már herpesze, az valójában nem növeli meg annak kockázatát, hogy a vírust átadja a magzatnak. Ami azt illeti, a terhes nők negyedének volt genitális herpesze valamikor a terhesség előtt, ennek ellenére nagyon kevés baba fertőződik meg a vírussal a szülés előtt vagy alatt. Aggodalomra csak akkor van ok, ha a terhesség idején alakul ki először önnél herpesz, illetve ha a szüléskor a vírus éppen aktív.

Ha volt már genitális herpesze, azt mindenképpen közölje a nőgyógyásszal. Ö a vajúdás kezdetén meg fogja vizsgálni önt, az aktív herpesz jeleit keresve. Ha talál ilyet, akkor a gyermek védelme érdekében császármetszést fog javasolni.

A terhesség alatti új fertőzés elkerülése érdekében ebben az időszakban különösen ügyeljen a biztonságos szexre, ha pedig mégis megfertőződne, arról azonnal tájékoztassa nőgyógyászát! Ha ugyanis korábban még nem volt herpesze, a szervezetében nem lesznek jelen a betegség leküzdését segítő antitestek (ellenanyagok), és nagyobb lesz az eshetősége annak, hogy kisbabája megfertőződik a vírussal.

Ugyanolyan hatásosak az ajak herpesz ellen a vényköteles antivirális krémek, mint a tabletták?

A tabletták sokkal jobban hatnak. A vényköteles aciklovir, famciklovir és valaciklovir képesek megfékezni az ajak és genitális herpeszes „rohamokat” még mielőtt megjelennének a hólyagok. Nagyon fontos, hogy azonnal kezdje el szedni őket, amint észreveszi a vírus aktivizálódásának első jeleit ilyen például a meleg és viszkető kis bőrfelület, a kicsi, vörös dudor vagy az apró hólyagok megjelenése.

Ha gyakran van ajakherpesze, a rohamok elkerülése érdekében akár folyamatosan is szednie kellhet antivirális szereket. A Stony Brookban működő New Yorki Állami Egyetem egy vizsgálatában a valaciklovirt 4 hónapon át naponta szedők feleannyi herpeszes rohamot tapasztaltak, mint a placebóval „kezeltek”.

Gyógyszer nélkül: Jég

Ha érzi, hogy hamarosan kiújul az ajak herpesze, és nincs kéznél vényköteles antivirális tabletta, próbál­kozzon jégkockával! Egy kis esetszámú tanulmány­ban azoknál, akik a herpesz megjelenését jelző bizsergést és viszketést megérezve azonnal jegelték az érintett területet, csak néhány apró dudor jelent meg, és azok is eltűntek 2 napon belül.

Akik viszont csak a hólyagok megjelenése után használ­ták a jeget, semmilyen enyhülést nem tapasztaltak. A bőr károsodását elkerülendő bugyolálja a jég­kockákat törölközőbe, és legyen türelmes: a tanul­mányban részt vevő sikeres önkéntesek néha akár 2 órán át is jegelték a herpeszes területeket. Közben 15 percenként tartson 15 perces szüneteket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.