Hátfájás

Hátfájás ellenszere: élvezzük a szexet!

A szeretetteljes, aktív nemi élet a legtermészete­sebb dolog, és elég baj, ha a hátfájás lehetetlen­né teszi, vagy súlyosan korlátozza. Ha hátfájás miatt csökkenne is a szenvedély, vannak dolgok, amelyekkel életben tartható az érdeklődés, és olyan módszerek, amelyekkel úgy szerezhetünk egymásnak kölcsönös örömet, hogy az nem jár együtt fájdalommal.

Milyen az ön libidója?

Tegyük fel magunknak a kérdést: mennyire kí­vánjuk a szexuális együttlétet? Ha az ember rá­jön, hogy a háta még jobban fáj szerelmeskedés közben, tartózkodni fog tőle, a libidó pedig ön­tudatlanul csökken, vagy teljesen megszűnik.

A szorongás vagy a depresszió ugyancsak csökkentheti a libidót. A szorongás az esetleges fájdalom vagy az elvárt teljesítmény miatt szin­tén csökkentheti a szex utáni vágyat. Gyenge li­bidó esetén érdemes fontolóra venni, hogy nem a depresszió-e az igazi probléma.

Ha gyanítja, hogy esetleges depressziója miatti szorongásában kerüli a szexet, kér­dezze meg kezelőorvosát, mert a lappangó ér­zelmi probléma kezelése jelentős javulást eredményezhet. Mint már említettem, a dep­resszió is súlyosbíthatja a hátfájást.

Milyen a partnere libidója?

Ezt is érdemes megkérdezni, mert partnerének is csökkenhetett a libidója. Ha a társa aggódik, hogy fájdalmat okoz önnek, szorongás alakulha­tott ki benne, kezdődő depressziója lehet. Ne fe­ledje, az egyik partner szenvedése a másikra is visszaüthet. Tehát ha a fenti két kérdés valame­lyikére negatív a válasz, okosan teszik, ha orvos­hoz fordulnak.

A szex nem csak a szexről szól

Anélkül, hogy részletesen belemennénk a témá­ba, általában elmondható, hogy az embereknek jót tesz a szeretetteljes, aktív nemi élet, mert el­lazít, és növeli a jó közérzetet. Ezért ajánlott min­denkinek, aki krónikus hátfájásban szenved, mert relaxáló, fájdalomcsökkentő hatású is. Ezzel elérkeztünk a szex működéséhez.

Vegyünk be fájdalomcsillapítót!

Ez igazán nem probléma. Ha arra számítunk, hogy megfájdul a hátunk a szextől, félórával az együttlét előtt vegyünk be fájdalomcsillapítót, és rögtön nem kell szoronganunk az esetlegesen várható szenvedés miatt.

Melyik a legjobb póz a hát kímélése szempontjából?

Nincsenek „legjobb” pózok, viszont vannak olyanok, amelyek kevesebb valószínűséggel okoznak problémát. A hátproblémákkal küszködő emberek a ge­rinc túlságos feszülése vagy homorítása, illetve a hirtelen mozdulatok miatt számítanak hátfájásra szex közben. Kerüljük a vakmerő, nyakatekert pózokat, inkább a kevésbé viharos szeretkezése­ket válasszuk. Egyes pózoknál némi támaszra is szükség le­het. Használjunk párnát vagy összegöngyölt tö­rülközőt az együttlétek alatt.

A misszionárius póz

Az egyik legismertebb szexuális pozitúra: a part­nerek egymással szemközt helyezkednek el, az egyik alul, a másik fölül. Ha az alul fekvő part­nernek vannak problémái, tegyen a háta alá egy összesodort törülközőt, amitől a gerince kényel­mesebb helyzetbe kerül.

Ha a felül lévő partnernek vannak hátproblé­mái – ennek ellenére is próbálkozhatnak a misszionárius pózzal -, tanácsos felpolcolnia part­nere medencéjét párnákkal, mert így feltérdelhet, ami jelentősen megkönnyíti a dolgát.

Ülés

A szék megtámasztja a problémákkal küzdő fél fájós hátát, és lehetővé teszi a másik számára, hogy kényelmesen elhelyezkedhessen a partne­rén.

Térdelés

A hátfájással küzdő félnek kényelmesebb lehet az együttlét, ha egymásra helyezett párnákra térdel, lehetővé téve így partnerének a hátulról történő behatolást.

Oldalfekvés

Ez azért segíthet, mert lehetővé teszi a csípő megfelelő hajlítását és a gerinc helyes tartását. A lényeg, hogy élvezzük a szexuális együttlé­tet! Javaslom, hogy ki-ki őszintén beszélje meg a partnerével az esetleges problémákat. Szükség le­het némi tervezésre is, ami akár izgalmasabbá te­heti a szeretkezéseinket. Paradox módon a hát­fájás egyes párok nemi életet akár fel is dobhatja, elsősorban azért, mert a partnereknek különös figyelemmel kell lenniük egymásra!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.