Egészségügyi kérdezz-felelek

Húgyhólyag hiperaktivitás elleni gyógyszerek (botox, oxibutinin)

Arról már hallottam, hogy botoxot használnak a ráncok ellen, de a szomszédomnál a húgyhólyag hiperaktivitás ellen is ezt a szert alkalmazzák. Miért?

A botox (Atípusú botulinum toxin) egy bakteriális méreganyag. Az arc megfelelő pontjain beinjekciózva blokkolja az adott izmokba érkező idegi utasításokat, így az izmok összehúzódásai csökkennek, ami kisimítja a ráncokat. De izomösszehúzódásokat gátló hatása miatt a botox hasznos lehet a húgyhólyag hiperaktivitása ellen is e rendellenességnél a hólyag izmai túl könnyen húzódnak össze, és ez igen gyakori vizelési ingert okoz.

Több vizsgálat is igazolta, hogy a botox nagyon hatékony e probléma ellen, s egyetlen adag akár 24 héten át is enyhítheti a tüneteket. Nem könnyű azonban a szert oda juttatni, ahol hatnia kell. A botoxot a hólyagba felvezetett hosszú cső, az úgynevezett cisztoszkóp (húgyhólyagtükör) végén lévő tű segítségével kell beadni. Egy másik hátrány, hogy egyeseknél az injekció beadása után a vizelet nem tud kiürülni a hólyagból, ezért annak eltávolításához katétert kell használni.

Miért lesz homályos a látásom, ha oxibutinint veszek be a húgyhólyag hiperaktivitása ellen?

Az oxibutinin az antikolinerg gyógyszerek (muszkarinreceptor-blokkolók) közé tartozik. Ezek meggátolják a húgyhólyag gyakori összehúzódásait, amelyek miatt az állandó vizelési kényszert érezte, sajnos azonban a hólyag izmait ellazító mechanizmus a szem izmait is ellazítja, ami homályos látást okoz. E gyógyszerek további gyakori mellékhatásai a székrekedés, csalánkiütés, kimerültség, émelygés, hányás és szájszárazság.

Ha a mellékhatásokat zavarónak találja, kérdezze meg orvosától, kaphatja-e a szert kisebb adagban, esetleg nem állhat-e át egy másik antikolinerg gyógyszerre. Ez utóbbiak egy újabb képviselője a troszpium, amelynek a jelek szerint kevesebb és gyengébb a mellékhatása a többi hasonló szernél, míg az oxibutinin esetében a legnagyobb a mellékhatások kockázata. E szerek használata alatt ne fogyaszzon alkoholt, mivel az még rosszabbá teheti a látását!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.