Egészségügyi kérdezz-felelek

Influenza elleni gyógyszerek

Miért nem lettem jobban az orvosom által felírt oszeltamivirtól?

Az oszeltamivir az influenza leggyakoribb formáinak kezelésére engedélyezett két antivirális szer egyike (a másik a zanamivir). Bár ezek a gyógyszerek nagyjából egy nappal rövidíthetik le az influenzát, csak akkor hatnak, ha az első tünetek jelentkezésétől számított 48 órán belül szedni kezdi őket. Külföldön már egyes influenzavírusok rezisztenssé váltak velük szemben, ezért ilyen esetekben a két gyógyszer még az aszpirinnál is kevesebbet ér a közérzet javításában. Az influenza tekintetében a legjobb a megelőzés: oltassa be magát!

Hogyan védhetem meg az idősek otthonában élő édesanyámat az influenzafertőzéstől?

A viszonylagos összezsúfoltság és a sok idős, legyengült immunrendszerű ember jelenléte miatt az idősek otthonai télen valóságos melegágyai a fertőzéseknek. A 65 évnél idősebbek esetében az influenza különösen veszélyes lehet, s akár halálos kimenetelű másodlagos fertőzéseket, például tüdőgyulladást okozhat.

Az idősotthonokban lakókat és dolgozókat a WHO (Egészségügyi Világszervezet) magas kockázati csoportba sorolta influenza tekintetében, és ajánlja az évente végzett ingyenes védőoltásokat az influenzás megbetegedés megelőzésére. Az oltást felvevő személyek vagy elkerülik a megbetegedést, vagy enyhe lefolyású, szövődménymentes megbetegedésen esnek át.

Érdemes tudni: Akkor is kérhet az orvosától influenza elleni gyógyszert, ha nem beteg

Ha az önnel együtt élők közül valaki influenzás, meg­kérheti az orvosát, hogy írjon fel egy influenza elleni gyógyszert, amivel megelőzheti, hogy elkapja a beteg­séget. Az orvosok azoknak írják fel a legkönnyebben e szereket, akiknél nagy a szövődmények kockázata, például a 65 év felettieknek, a krónikus betegséggel (szívbetegséggel, tüdőbetegséggel, cukorbetegséggel, stb.) élőknek és a terhes nőknek.

A 7 éves gyermekem influenzás. Kérjem meg az orvosát, hogy írjon fel neki oszeltamivirt?

Megteheti, de nem szükséges megtennie. A gyerekek szervezete általában magától is le tudja küzdeni az influenzát, ráadásul egy tanulmány szerint az oszeltamivirt szedő gyerekek gyakrabban hánytak, mint azok, akik nem kaptak ilyen szert. Az oszeltamivirt az egyévesnél idősebb gyermekek kezelésére engedélyezték; a másik influenza elleni gyógyszer, a zanamivir viszont csak 7 éves kortól adható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.