Egészségügyi kérdezz-felelek

Hatásosak-e a drogériában beszerezhető herpesz krémek?

A helyileg alkalmazandó herpesz elleni szerek akár vénykötelesek, akár vény nélkül kaphatók nem különösebben hatásosak. Sokkal jobban jár, ha valamilyen vényköteles tablettát használ, például valaciklovirt, amely meg is akadályozhatja a herpeszes kiütés kialakulását, ha azt az állapot kezdetét jelző égő, bizsergő érzés jelentkezésekor azonnal beveszi. (Amennyiben gyakran herpeszes, az orvosa megelőző célzattal folyamatos szedésre is felírhatja ezeket a tablettákat.)

Ha jön a herpesz….

Ha érzi a herpeszre utaló első jeleket, és nincs kéznél ilyen vényköteles tabletta, egy vény nélkül kapható krém is többet érhet a semminél. A dokozanolt tartalmazó krémek hatására a herpesz átlagosan 18 órával hamarabb múlt el, mint a placebokrémtől, állapították meg kutatók, de a pácienseknek ehhez naponta ötször kellett használniuk a készítményt. A dokozanol feltehetően úgy hat, hogy megakadályozza a herpeszért felelős vírus bejutását a sejtekbe, így a kórokozó nem tud elszaporodni.

Némi segítséget a citromfű (Melissa officinalis) kivonatát tartalmazó krémek is nyújthatnak-e itt tényleg csak csekély mértékű hatásról van szó. Egy német tanulmány szerint a citromfű egy placebokrémhez viszonyítva valamelyest felgyorsította a gyógyulást és kismértékben enyhítette a szúró, viszkető érzést. Ne használjon viszont szalicilsav tartalmú krémeket, mivel azok kárt tehetnek a bőrében, és lassíthatják a gyógyulást!

Gyógyszer nélkül: fényvédő ajakír

A nap ibolyántúli (UV-) sugarai aktivizálhatják a herpesz vírusokat, és ezzel előidézhetik a herpeszes kiütés kiújulását. Fényvédő szert tartalmazó ajakír használatával ez elkerülhető. Egy 38, herpeszre hajlamos személy bevonásával végzett vizsgálatban a fényvédő ajakírt használók esetében UV-fény ha­tására sem jelentkeztek kiütések, a placebokrémet használó társaik 71 százalékánál viszont igen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.