Egészségügyi kérdezz-felelek

Meghűlésekkel kapcsolatok kérdések, folyton megfázom!

Hogyan akadályozhatom meg, hogy a meghűlésemből orrmelléküreg-gyulladás legyen?

A meghűlések könnyen áthúzódhatnak az orr melléküregeire, mivel a baktériumok és vírusok jól érzik magukat az ott felgyülemlő nyálkában. A megoldást az orrdugulás és a nyálkahártyák duzzanatának csökkentése jelentheti. A kezelést a meghűlés első jelére kezdje, el ilyen lehet a torok kaparása, az orrfolyás és/vagy a tüsszögés. Használjon orrdugulás elleni orrspray-t vagy tablettát néhány napon át (pontosan tartsa be a betegtájékoztatóban leírt utasításokat, nehogy az orrspray használata még súlyosabb orrduguláshoz vezessen)!

Az orrváladék elfolyását elősegítheti a sós orröblítés, amelyhez készen vásárolt vagy házilag készített oldatot és Neti csészét (bioboltokban kapható), gumiharangos fecskendőt vagy orrmelléküreg átmosó készletet használhat. Segít a meleg arcborogatás vagy egy csészeforró tea elfogyasztása is; a meleg a jelek szerint segíti az orrjáratok nyálkahártyáján lévő mikroszkopikus, ecsetszerű csillókat a nyálka, a baktériumok és a vírusok hatékonyabb kisöprésében.

Folyton megfázom. Évente hány alkalom számít normálisnak?

A felnőtteknél évi kettő-négy meghűlés az átlagos; a gyerekek akár egy tucatszor is megfázhatnak. Meghűlést (náthát) több mint 200 különböző vírus okozhat ez az egyik fő oka annak, hogy mindeddig nem készült meghűlés elleni oltás. Az évkülönböző szakaiban más-más vírusok aktívak, ezért aztán a fertőzés bármikor elkapható. Az esetek mintegy 30 százalékáért felelős rhinovírusok tavasszal, nyáron és kora ősszel a leggyakoribbak, míg a késő őszi, téli és kora tavaszi fertőzések zömét a koronavírusok okozzák.

A felső légúti vírusok akár 4 órán át életképesek maradhatnak az olyan, kemény felületeken, mint a pultok vagy a kilincsek. A legjobb védekezés ellenük a rendszeres és alapos, szappannal és bő vízzel történő kézmosás, amely a kórokozók 99 százalékát is eltávolíthatja. Csökkentheti a fertőzés kockázatát sós vizes orrspray használatával is, amely nedvesen tartja az orrjáratokat. Egy tanulmány szerint az ilyen készítményeket naponta használók körében 30 százalékkal ritkábban fordult elő meghűlés, mint másoknál.

Úgy tűnik, hogy valahányszor rászánom magam és elmegyek a konditerembe, mindig megfázom. Lehet ilyen összefüggés?

Lehet. Az intenzív testmozgás átmenetileg csökkentheti a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek számát, és növelheti a stresszhormonok szintjét, amelyek gátolhatják immunrendszere megfelelő működését. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a konditerem eszközeiről vagy öltözőjéből kórokozókat szedhet össze, akkor könnyen lehet, hogy tényleg az edzésektől betegszik meg.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a testmozgás szükségszerűen meghűléshez vezet. Sőt a rendszeres, közepes intenzitású testmozgás bizonyítottan gátolja a meghűlések kialakulását. Ha például a hét négy napján tesz egy-egy 40 perces fürge sétát, az felére-negyedére csökkentheti a meghűlései számát, az elkapott fertőzések pedig feleannyi idő alatt elmúlnak, mutatta ki több kutatás is. A mérsékelt intenzitású testmozgás megnöveli az immunrendszer fontos alkotóelemei, a természetes ölősejtek számát és aktivitását.

Tény vagy tévhit?: A csirkehúsleves segít a meghűlés leküzdésében

Tény. Ezt az ősrégi és kellemes népi gyógymódot a tudományos vizsgálatok is igazolták. Amikor a Nebraskai Orvostudományi Központ egyik kutatója laboratóriumban vizsgálta meg az anyósa által főzött csirkehúslevest, azt találta, hogy az nagyjából 75 százalékkal képes csökkenteni a vírusok elleni harcban részt vevő immunsejtek, a neutrofil granulociták okozta gyulladást és orrdugulást. Nincs senki, aki csirkehúslevest főzne önnek? Nem gond, a konzerv változatok ugyanolyan hatásosak.

Lehet rosszul fújni az orrot?

Ebben igaza volt az édesanyjának: az erőteljes „trombitálás” két okból is kifejezetten rossz. Először is „reflex-orrdugulást” vált ki az orrjáratai nyálkahártyája átmenetileg megduzzad, ami nem engedi a nyálka elfolyását. Másodszor a nagy erejű orrfújás alatt vákuum keletkezik az orrmelléküregek mélyén, és amikor abbahagyja a fújást, ez a vákuum nyálkát szív vissza az üregekbe. Sokkal jobb, ha úgy fújja ki az orrát, hogy zsebkendőt tesz mindkét orrlyuka elé, majd befogja az egyik lyukat, és finoman, 35 másodpercen át fújja a másikat, aztán a másik oldalon is megismétli ugyanezt. Több ismétlésre is szükség lehet, de a módszer működik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.