Egészségügyi kérdezz-felelek

Szörnyű hőhullámok kínoznak – Menopauza

Nem akarok hormonokat szedni. Milyen egyéb lehetőségeim vannak?

A hormonpótló kezelés a leghatásosabb módszer, és viszonylag biztonságos is, ha a legkisebb hatékony dózist alkalmazza a lehető legrövidebb ideig. Ha azonban nem ezt a megoldást akarja választani, akkor próbálkozhat egyszerű életmódbeli változtatásokkal is: például viseljen természetes anyagú ruhákat, öltözködjön rétegesen, tegyen hideg vízzel nedvesített törülközőt a tarkójára (érdemes lehet egykét előre benedvesített törülközőt a hűtőszekrényben tartani, hogy bármikor kéznél legyen), éjszaka pedig természetes anyagú ágyneműben aludjon, és fúvasson maga fölé hűvös levegőt egy ventilátorral!

Kerülje a forró ételeket és italokat, amelyek hőhullámokat válthatnak ki! Ha pedig érzi egy újabb hőhullám közeledtét, lélegezzen lassan és mélyen! Három színvonalas klinikai vizsgálat is megállapította, hogy az így lélegező nőknek sikerült a felére csökkenteniük hőhullámaik intenzitását.

Antidepresszánsok

Egy másik lehetőség bizonyos antidepresszánsok kis dózisban való szedése. Bármilyen furcsa is, az olyan gyógyszerek, mint a venlafaxin, a fluoxetin, a Citalopram és különösen a paroxetin segíthetnek a hőhullámok leküzdésében. A vizsgálatokban a paroxetint szedő nőknek naponta átlagosan 44 százalékkal kevesebb hőhullámuk volt.

Az egyéb gyógyszeres lehetőségek közül említést érdemel a vérnyomáscsökkentő klonidin (nálunk már nincs forgalomban, amióta modernebb gyógyszerekkel helyettesíthető) és az epilepszia elleni gabapentin; ezek a jelek szerint azon nőknél a leghatásosabbak, akik a tamoxifen nevű emlőrák elleni gyógyszert szedik. Sajnos úgy tűnik, hogy a hőhullámok ellen gyakran használt gyógynövények és étrend kiegészítők egyike sem különösebben hatásos.

A menopauza kezdete óta hüvelyszárazsággal küszködök.

Az orvosom ösztrogéntartalmú hüvely tablettát javasolt, de a szex továbbra is fájdalmas. Miért?

A tabletta nagyon alacsony dózisú természetes női nemi hormont tartalmaz, mely helyileg hat a hüvely falára, és biztosítja a jó keringést a hüvely hámszövetében, valamint, hogy a hámréteg megfelelően vastag, rugalmas és nedves legyen. Ha azonban a fájdalmat a behatoláskor érzi, a gond a hüvely bejáratánál lehet, amelynek egészsége nem függ az ösztrogéntől. Ez esetben többet segíthet egy vény nélkül kapható síkosító szer, de ha nem, akkor keresse fel az orvosát!

Lehetséges, hogy a menopauza miatt vagyok ilyen feledékeny?

Nagyon csábító lehet a gondolat, de valószínűleg nem ez a helyzet. Bár a menopauza előtti hónapokban vagy években a nők mintegy 60 százaléka panaszkodik memóriazavarokra, egy nagyszabású, mintegy 1600 nő bevonásával végzett vizsgálat nem talált összefüggést az ösztrogénszint és a memóriatesztekben nyújtott teljesítmény között, ami arra utal, hogy valamilyen egyéb tényező játszhat szerepet.

A nők számára gyakran jár sok stresszel az életnek ez az időszaka, amikor egyszerre kell foglalkozniuk tinédzser gyermekeikkel, idősödő szüleikkel, a karrierjükkel és a párkapcsolatukkal is. Könnyen lehet, hogy ezek a stresszhatások felelősek az emlékezetzavarokért, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a kimerültség, ha éjjelente gyakran nem tud aludni a verejtékezés miatt. Mindazonáltal nem árt felkeresnie az orvosát, hogy biztos lehessen benne, nincs valamilyen egyéb egészségügyi probléma a háttérben.

52 éves vagyok, és még nem estem át a menőpauzán. Valami baj van velem?

Nem. A fejlett országokban a menopauza átlagosan 51 éves korban következik be. Ez tehát az átlagos ideje, ami azt jelenti, hogy van, akinél már a negyvenes éveiben megkezdődik a menopauza, másoknál viszont csak a 60 éves korhoz közeledve. Számítanak az örökletes tényezők, a testsúly és a dohányzás is a túlsúlyosság késlelteti, a dohányzás sietteti a menopauzát.

Honnan fogom tudni, hogy elérkezett a menopauzám?

Ha 12 hónapon át nem volt havi vérzése, akkor már hivatalosan is túl van a menopauzán, tehát végleg leállt a menstruációja. A menopauza tünetei egyébként általában a perimenopauzának nevezett időszakban a legerőteljesebbek, azaz a menopauzát (az utolsó havi vérzést) megelőző hónapokban vagy években, illetve az azt követő egy évben. A hormonszintek ilyenkor jelentősen ingadoznak, és ez idézi elő a kellemetlen tüneteket, például a hőhullámokat. Ha már túl van a menopauzán, a tünetek várhatóan fokozatosan elenyésznek, ahogy szervezete hozzászokik az új állapothoz.

Segít a jóga enyhíteni a menopauza tüneteit?

Talán igen, talán nem. A kutatók vegyes eredményeket kaptak hét olyan tanulmány áttekintése során, amelyek a jógával és annak a hangulatingadozásokra, hőhullámokra és a menopauza más tüneteire gyakorolt hatásaival foglalkoztak. A legszínvonalasabb kutatások, amelyek a nőket véletlenszerűen osztották be jógázó, kezelés nélküli és jógára előjegyzett csoportokba, illetve amelyek a jógát a gyaloglással vagy más testmozgással hasonlították össze, nem találtak a jóga mellett szóló előnyöket.

Négy másik, kevésbé gondosan megtervezett vizsgálat viszont kimutatott némi kedvező hatást. Mivel azonban a jóga kiváló módszer a hajlékonyság és az erő fokozására, valamint a nyugalom megőrzésének elősegítésére, jó szívvel ajánlható mindenkinek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.