Szív- és érrendszeri betegségek

A magasvérnyomás-betegség gyakorisága

A magas vérnyomás nem olyan gyakori, mint a magas koleszterinszint (66%), vagy a túlsúly/elhízás (60%), de gyakoribb, mint a cukorbeteg­ség, amely a teljes lakosság 15-35%-át érinti. A hipertónia gyakorisága Magyarországon 20-25% körül van, de az idősebb korosztályokban ez az arány jóval magasabb, 65 éves kor felett már 70%-ra becsülhető.

A hipertónia jelenléte önmagában is fokozza a szív- és érrendszeri be­tegségek megjelenését és a halálozást, minden 1 Hgmm-es emelkedés 1,5%-kal növeli a halálozás kockázatát. A szívinfarktus előfordulása a reggeli órákban a leggyakoribb, ami összhangban van a vérnyomás reg­geli emelkedésével. A hipertónia elsősorban agyi eseményekre, stroke-ra hajlamosít, amelyek szintén a reggeli órákban a leggyakoribbak.

Hipertónia okai

A hipertónia nem vezethető vissza egyetlen okra, sőt, sok esetben nem is ismerjük az okát. Az orvosi irodalomban a hipertónia-betegségek legnagyobb részét esszenciálisnak, azaz ismeretlen eredetűnek neve­zik. Az utóbbi évtizedben a hipertónia és az anyagcsere-rizikófaktorok – az elhízás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség – gyakori tár­sulása miatt felmerülhet egy esetleges közös ok. Ilyen megközelítés szerint anyagcsere-betegségnek is tekinthető.

Az ún. esszenciális (ismeretlen eredetű) hipertónia keletkezésében bizonyos tényezők jelenléte esetén nagyobb a valószínűsége a hipertó­niának, ill. befolyásolásuk révén a hipertónia is csökkenthető. Ilyen módon a magas vérnyomás kialakulásának is vannak kockázati tényezői, miközben a hipertónia maga is kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából.

Elsődleges a testsúly szerepe, ezzel részletesen foglalkoztunk az elhí­zásról szóló fejezetben. Az ott fellelhető javaslatok az elhízás meg­előzésére és kezelésére a hipertóniás elhízott betegre is érvényesek, és a nem gyógyszeres kezelés alapjának tekinthetők, így ennek részletezé­sét nem ismételjük meg. Az alábbiakban a magas vérnyomás kialakulá­sára hajlamosító többi tényezőt részletezzük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.