Betegségek és megelőzésük

Fáradtságérzés okai

Sokan keresik fel a háziorvost azzal, hogy fáradtságérzésre panaszkodnak. Aztán azzal az érzéssel távoznak a rendelőből, hogy nem kaptak panaszaikra kielégítő választ. A fáradt­ság érzése olyan általános tünet, amely főleg az érintett számára bír jelentőséggel, mivel saját korábbi teljesítményét, munkabírását ő isme­ri a legjobban.

Fáradtságérzést sokféle jelenség válthat ki, így a vér oxigénhiánya, depresszió stb. Ha nincs más kísérő tünet, nehéz megtalálni a fáradtság való­di okát.

A fáradtságérzés főbb okai

 • Vérszegénység
 • Pajzsmirigy csökkent működése
 • Cukorbetegség
 • Alvászavar
 • Depresszió

A diagnózis felállítása során az orvos ala­posan kikérdezi a beteget, és igyekszik megtalálni, milyen egyéb tünet, jelenség okozhatja a fáradtságérzést. Egyéb tüne­tek fennállásakor a testi vizsgálattal már kideríthető a kiváltó ok is.

Az orvos vizs­gálata a következőkből áll:

 • teljes vérkép a vérszegénység kimutatá­sára;
 • pajzsmirigyfunkciós tesztek a csökkent működés feltárására;
 • vércukorszint mérése esetleges cukor­betegség kiderítésére.

Ezeknek a vérvizsgálatoknak az ered­ménye a népesség mintegy 90%-ánál nor­mális.

Keressük az okokat

Nem biztos, hogy az orvos közvetlen tes­ti okot talál az energiacsökkenésre, és ilyenkor depresszióra gyanakodhat. Ha ez sem igazolódik be, akkor a fáradtságérzés oka maga a stressz lehet, amely a fejlett országokban manapság a leggyakoribb ki­váltó ok.

Életmód változtatás

A legtöbb ember hektikusan él, olyan ki­hívásokkal és stresszekkel próbál megküz­deni, amelyekre a szervezet nincs mindig felkészülve. Ha kizártuk a testi betegséget és a pszichés problémákat, mindenki né­mileg megkönnyebbül. Úgy érzi, hogy a fáradtságérzés csak a modern élet követ­kezménye, és egyszerű tanácsokkal is beéri… Sokan „mindkét végén égetik a gyertyát”, mindennek maximálisan szeret­nénk megfelelni munkahelyünkön és ott­hon egyaránt.

Ez alvászavarokat okozhat, ami már önmagában alapja lehet a fáradt­ságérzésnek. Az étkezések kihagyása vagy a túl sok „műanyag” étel miatt alapvető tápanyagokat nélkülözünk! Nem kevesen túl sok alkoholt fogyasztanak. A rendsze­res testmozgás hiánya is letargiához, tu­nyasághoz vezet. A szabadban végzett rendszeres mozgás jelentősen javítja szer­vezetünk energia-egyensúlyát.

Krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindróma enyhe és nem jellegzetes tünetekkel jár. Éppen ezért sokszor nem ismerik fel vagy téves diagnózis készül.

A főbb tünetek, amelyek legalább 6 hónapon keresztül észlelhetők:

 • fáradtság és alvászavarok;
 • memóriacsökkenés, koncentrációzavarok;
 • láz;
 • izomfájdalom.

Kialakulhat bizonyos vírusfertőzésektől. Más esetekben súlyos érzelmi stressz­helyzeteket követően lép fel. Sokszor azonban minden nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik.

Az orvosok véleménye megoszlik: sokan úgy gondolják, hogy nem testi betegség, hanem a tüneteknek pszichológiai vagy pszichiátriai magyarázata van. Vizsgálatok szerint a betegség 25-45 év közti nőknél lényegesen gyakoribb, de igazából bármely korcsoportot és mindkét nemet érintheti.

Kezelése főleg pszichés és szociális jellegű segítésből, támogatásból áll, és a fokozatosan nehezedő testgya­korlatok, a rendszeres mozgás általá­ban hasznos. A betegek egy része depressziós is, számukra depresszió elleni gyógy­szereket rendel az orvos.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.