Egészségügyi kérdezz-felelek

Nagyon gyakran csuklok

Nagyon gyakran csuklok, van, hogy órákon át. Elmenjek ezzel orvoshoz?

Csak akkor, ha semmiképp nem tud megszabadulni a problémától házi módszerekkel. A csuklásokat a rekeszizom görcse okozza, és az válthatja ki, ha túl sokat vagy túl gyorsan eszik, esetleg beszéd, evés, ivás közben sok levegőt nyelt. Az előző este lecsúszott sör is bűnös lehet. Ha refluxa van, a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és a torokba. Stressz és izgatottság szintén előidézheti.

Házi praktika

A szokásos házi praktikák a nyelv meghúzása, egy teáskanál cukor lenyelése, gargalizálás vízzel, jéghideg víz kortyolgatása, ivás a pohár távolabbi oldaláról, citromba harapás a legtöbbször működnek. Ha ezek mégsem válnak be, próbálja ki, hogy visszatartja a lélegzetét, vagy olyan gyorsan lélegez, amilyen gyorsan csak bír, esetleg papírzacskóba lélegez, hogy növelje vérében a széndioxid szintjét. Egy nap elteltével azonban ne kísérletezzen tovább, keresse fel orvosát. A nem múló csuklás különböző, akár súlyos betegségek jele lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.