Egészségügyi kérdezz-felelek

Bőrproblémák – Hámló talp, pattanások

Vajon mitől hámlik a talpam?

Gombás fertőzés lehet a bűnös, különösen, ha a többi gyakori tünet is jelen van: viszketés, vörösség, égő érzés, hólyagok vagy sebek. Használjon recept nélkül kapható gomba elleni krémet, valamint tartsa tisztán és szárazon a lábát. A teafaolajos bedörzsölés is hatásos lehet. Ha két hét alatt nem javul a helyzet, forduljon orvoshoz.

42 éves vagyok. Hogy lehet, hogy még pattanásaim vannak?

A pattanásos bőrt a legtöbben a kamaszkor problémájának tartják, pedig valójában bármely életkorban előfordulhat. Sőt a hormonszintek ingadozásával járó változókorban különösen megnő a valószínűsége. Nem véletlen, hogy a gyógyszergyártó cégek ma már forgalmaznak kifejezetten idősebb nők számára készített pattanások elleni krémeket, melyek nem szárítják ki annyira a bőrt, mint a tiniknek készülő szerek.

Ha a recept nélküli termékek nem válnak be, keressen fel egy bőrgyógyászt. Az antibiotikumok és más vényköteles gyógyszerek csodákra képesek, míg a retinolt (az A vitamin egyik formáját) tartalmazó kenőcsök és krémek nemcsak a pattanásokat távolítják el, hanem valamelyest a ráncokat is kisimítják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.