Egészségügyi kérdezz-felelek

Nincs kedvem semmihez – depresszió

Mostanában mintha nem lennék önmagam. Mindig fáradt vagyok, és nincs kedvem semmihez. Nem értem, mi van velem.

Lehet, hogy depressziós, hiszen ennek az állapotnak a tünete a fáradtság, a megszokott tevékenységek iránti motiválatlanság, az ingerlékenység, szorongás, összpontosításra való képtelenség, az étkezési és alvási szokások megváltozása, az értéktelenség érzése. Kiválthatja trauma, például egy szeretett személy elvesztése, gyógyszeres kezelés, betegség, többek között pajzsmirigy alulműködés vagy egyszerűen az élettel kapcsolatos növekvő elégedetlenség.

Orvosi segítség

Ha a tartós levertség nem jelent elég motivációt ahhoz, hogy orvosi segítséget kérjen, ne feledje, hogy a depresszió számos súlyos betegség velejárója lehet, például a cukorbetegségé és a szívbetegségé. Egyelőre nem világos, hogy a depresszió vezet a szervi panaszokhoz, vagy fordítva, a szakértők mindenesetre egyetértenek abban, hogy a depresszió ront a fizikai tüneteken.

A szívbetegeknek például kisebb az esélyük a gyógyulásra, ha depressziósok is. A jó hír az, hogy a depresszió gyógyszerekkel és/ vagy pszihoterápiával sikeresen kezelhető. Keresse fel orvosát, és őszintén beszéljen neki ezekről az érzésekről, hogy megtalálják a megfelelő megoldást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.