Egészségügyi kérdezz-felelek

Napvédelem

A 80as faktorú naptej tényleg jobb, mint az 50-es?

Igen, de csak egy kicsit. A védelem nem arányosan növekszik az SPF (Sun Protecting Factor, azaz napvédő faktor) számmal; valójában minél magasabb ez az érték, annál kevesebb plusz védelmet jelent a termék. Egy SPF 15ös fényvédő az UVB sugárzás 93 százalékát kiszűri; egy SPF 30as 97 százalékot; egy SPF 50es kb. 98 százalékot; míg egy SPF 100as mintegy 99 százalékot.

A faktornál sokkal többet számít (feltéve, hogy minimum 30-asat használ), hogy milyen vastagon és milyen gyakran keni a bőrére, valamint, hogy széles spektrumú, azaz a leégést okozó UVB és a bőrrákért felelős UVA sugarak ellen egyaránt óvó terméket használ-e (keresse a flakonon a broad spectrum, azaz széles spektrumú kifejezést). A leghatékonyabb UV elleni védelmet azok a naptejek nyújtják, amelyek összetevői között cinkoxid, titándioxid, szulizobenzon, metilantranilát, ekamszul, dioxibenzon, vagy avobenzon szerepel.

Fontos, hogy nem szabad „spórolni” a napvédővel: egy átlagos méretű felnőtt egész testének megfelelő védelméhez kb. 30 g (nagyjából tenyérnyi) krémre van szükség. Először kenje be magát 20-30 perccel indulás előtt, hogy bőrének legyen ideje beszívni a védelmet nyújtó anyagokat. Kétóránként újból dörzsölje be a bőrét, még felhős napokon is; izzadás esetén vagy úszás után ennél hamarabb, hiszen még a vízálló krémek is elveszítik hatásukat 40-80 perc alatt.

Leéghetek ablakon keresztül?

Nem. Az autók, épületek, lakások ablakai kiszűrik a leégést okozó UVB sugarakat. Fontos tudni azonban, hogy a bőrrák kialakulásában szerepet játszó UVA sugárzást átengedik, így az be tud jutni a bőrbe, ahol károsítja a bőr feszességét adó kollagénrostokat. Ha túl sok időt tölt napos ablak mellett vagy az autóban, kenje be magát széles spektrumú naptejjel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.