Babaápolás

Biztonsági tippek a napozáshoz

Íme néhány tipp a napozáshoz a baba védelmében:

  • Hat hónaposnál fiatalabb babát ne te­gyünk ki erős napfénynek, különösen nyáron, amikor legintenzívebb a nap, vagy az állandóan meleg éghajlatokon. Az ilyen kis csecsemőket a babakocsi­ban is védjük napernyővel.
  • Ha nincs árnyék ott, ahová készülünk, kenjük be a baba arcát, kezét és testét legalább 15 (de inkább 30) perccel az­előtt, hogy napra visszük. Az idősebb babára vigyük fel a védőszert vastagon, a hat hónapnál fiatalabb csecsemőre vé­konyabban (de így se érheti közvetlen napfény!). Ügyeljünk, hogy a napvédő ne kerüljön a baba szájába, szemébe, szemhéjára. A nagyon érzékeny terüle­tek, mint például az ajak, az orr és a fül extra védelmére az orvostól kérjünk ta­nácsot napvédő ajakkrémre, kenőcsre vagy cink-oxidra. Használjunk vízálló napvédőt, ha a baba vízbe megy.
  • Két-három óránként újítsuk meg a nap­védőt; ha a baba vízben játszik vagy na­gyon izzad, ennél is gyakrabban. A pelenkástáskában tartsunk mindig napvé­dőt, hisz váratlanul is szükség lehet rá.
  • A kezdeti napozás napvédővel se le­gyen több pár percnél, ami folyamato­san növelhető naponta pár perccel, de legfeljebb húsz percre.
  • A napon – még fürdés közben is -minden baba és kisgyerek viseljen könnyű, karimás szem- és arcvédő kalapot és védőtrikót. A ruha anyaga legyen könnyű, de sűrű szövésű. Két vékony réteg esetleg jobban véd, mint egy, mivel né­hány anyagon áthatolnak a nap sugarai, de vigyázzunk a túlöltöztetés veszélyeire.
  • A nap a szemet éppúgy károsítja, mint a bőrt. Napon a gyerekek viseljenek védő­napszemüveget, ami kiszűri a káros suga­rakat. Nyolc vagy kilenc hónapos babák­nak (különösen ha sokat visszük játszó­térre) vegyünk olyan napszemüveget, amely 100 százalékos UV-védelemmel jel­zett. Ha korán hozzászoktatjuk a gyereket a napszemüveghez, később egyszerűbb lesz rávenni a használatára.
  • Forró időben próbáljuk a szabadtéri tevékenységeket kora reggelre vagy késő délutánra időzíteni. A gyerekeket lehe­tőleg tartsuk távol a déli naptól.
  • Ha a gyerek gyógyszert szed, mielőtt kimegy a napra, ellenőrizzük, hogy nem okoz-e fokozottabb napérzékenységet.
  • Járjunk elöl jó példával, védjük bőrün­ket mi is a nap roncsolásától kalappal, napvédő krémmel és napszemüveggel.

A leégés tünetei

Amíg a baba bőre nem vörösödik ki, addig a legtöbb szülő azt hiszi, a gyerek­nek nincs semmi baja a napon. Sajnos ez tévedés. A leégés nem látható, akkor, amikor történik, és már késő, amikor látszik. A bőr csak 2-4 óra múlva lesz vörös, forró és gyulladt, és a rákvörösség csúcsát csak 10-14 órával később éri el.

A súlyos leégést felhólyagosodás és helyi fájdalom, a legsúlyosabb ese­tekben fejfájás, hányinger és hidegrázás kíséri. A vörösség 48-72 óra után kezd kifakulni, és a tünetek enyhülnek, a bőr még nagyon enyhe esetekben is ekkor kezd hámlani. Időnként a kellemetlen­ség egy hétig-tíz napig tarthat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.