Házi gyógymódok

Leégés: 37 hűsítő gyógymód

Behúzhatna magának egy jó nagyot, ha leégett a naptól. Talán meg is ten­né, ha nem fájna már amúgy is annyira. De tényleg: lehetne jobb dolga is, mint hogy ilyennel zaklatja a bőrét. Nyilván hallott már a napernyőről, és arról, ho­gyan véd az öreg Nap káros sugárzásától. De hát óvatlan volt, és ezért most bő­ven megfizet sok kellemetlenséggel és átvirrasztott éjszakával. Remélhetőleg tanul a leckéből. Legközelebb majd felhúzza a napernyőjét. Addig is segítsen néhány jó tanács a szakértőinktől.

Vegyen be fájdalomcsillapítót!

„Az aszpirin enyhíti a mérsékelten vagy közepesen leégett bőr fájdalmát, viszketését és duzzadását. Négy­óránként vegyen be két tablettát, tanácsolja dr. Rodney Basler belgyógyász. A hasonló mennyiségben szedett paracetamol is jó hatású. Vagy ha bírja a gyomra, vegyen be 8 óránként 3-4 tabletta ibuprofent.”

Előzze meg a bajt!

Ha érzi, hogy túl sok napot kapott, kezdjen el aszpirint szedni a bőrpír megjelenése előtt. „Egyes orvosok azt tanácsolják, hogy röviddel napozás után vegyen be 650 milligramm aszpirint (két tabletta). Ezt ismételje meg kétóránként, vagyis összesen 6 tablettát vegyen be” – mondja dr. Thomas Gosse farmakológus.

Alkalmazzon nyugtató borogatást!

Leégés után a bór begyullad. Próbálja meg lehűteni a következő borogatások valamelyikével. Ha kell, még egy ventilátort is irányítson a bőrére, hogy jobban hűljön.

Hideg víz. Normál csapvizet használjon, tehet bele néhány jégkockát is, mondja dr. Michael Schreiber bőrgyógyász. Mártson tiszta konyharuhát a hi­deg vízbe, és terítse az égett bőrre. Néhány percenként, ahogy a ruha felmeleg­szik, ismételje meg. Naponta többször is végezheti ezt a kezelést, minden alka­lommal 10-15 percig.

Sovány tej. A tejfehérje kellemesen nyugtatja a bőrt, állítja dr. Schrei­ber. Keverjen össze egy csésze sovány tejet négy csésze vízzel, és tegyen bele néhány jégkockát. Ezzel borogasson 2-4 óránként, alkalmanként 15-20 percig.

Alumínium-acetát. Ha nagyon viszket, javasolja dr. Gossel, próbál­kozzon a gyógyszertárban frissen készített alumínium-acetát-oldattal. Áztasson tiszta ruhát az oldatba, és borogassa be vele az érintett bőrfelületet. Az alumí­nium-acetát védi a bőrt a kiszáradástól és ezáltal a viszketéstől.

Zabliszt. Dr. Frederick Haberman bőrgyógyász professzor azt tanácsol­ja, hogy zablisztes vízzel borogassa égett bőrét. Ehhez tegyen konyharuhába vagy gézbe egy kis zablisztet, folyasson át rajta hideg vizet, amit egy edényben felfog. Ebbe a lébe nyomkodja bele a borogatáshoz használt ruhát. 2-4 órán­ként ismételje meg a borogatást.

Varázsmogyoró. Nedvesítsen be egy ruhát varázsmogyoró főzettél, mondja dr. Haberman. Gyakran cserélgesse a borogatást, hogy enyhülést adjon. Ha csak kicsi bőrfelület égett le, áztasson egy kis vattapamacsot a folyadékba, és finoman simogassa vele.

Orvosi segítség

Ha nagyon leégett

Az erősebb leégés nagyon megviseli a szervezetet, állítja dr. Rodney Basler. Feltétlenül menjen orvoshoz, ha émelyeg, borzong, láza van, áju­lás kerülgeti, nagyon legyengül, bőre nagyon felhólyagosodik, sötétvörös foltok jelennek meg rajta, vagy nagyon viszket. Azzal is tisztában kell len­nie, hogy ha a leégés után még napokkal is terjed a bőrpír, valószínűleg fertőzés is tetézi a bajt, ilyenkor antibiotikumos kezelésre van szüksége.

Vegyen hideg fürdőt!

A borogatás alternatívája lehet a jó hűvös fürdő, különösen ha nagy bőrfelületet érint a leégés. Időnként engedjen még vi­zet a kádba, hogy a kívánt hőmérsékletet tartani tudja. A fürdés után óvatosan nyomkodjon a bőréhez tiszta törülközőt, így szárítsa meg. A normális törülkö­zés vagy dörzsölés azon túl, hogy nagyon fáj, csak tovább irritálja a gyulladt bőrt. A fürdővízbe tegyen a következő anyagok egyikéből, hogy jobban enyhít­se a fájdalmat és a viszketést.

Ecet. Te gyen egycsészényi fehér ecetet egy kád hűvös fürdővízhez, ad újabb ötletet dr. Carl Korn, a Dél-Kaliforniai Egyetem bőrgyógyász adjunktusa.

Zabliszt. Ha a leégés nagy bőrfelületet érint, egy fél csésze zablisztet adjon egy kád hűvös fürdővízhez, és áztassa benne magát 15-20 percig.

Szódabikarbóna. Szórjon jó bőven szódabikarbónát egy kád langyos vízbe. Fürdés után ne törülközzön meg, hanem hagyja megszáradni a bőrét, ta­nácsolja dr. Haberman.

A természetgyógyász közbeszól

Gyógyszerek a konyhából

Ezek a minden konyhában megtalálható élelmiszerek hatásosan csil­lapítják a leégés okozta fájdalmat.

Kukoricaliszt. Adjon annyi vizet a liszthez, hogy pépes masszát kap­jon, ajánlja dr. Frederic Haaberman, és kenje egyenletesen a leégett bőrre.

Zöldségszeletkék. Van, akinek enyhülést hoz néhány karika friss ubor­ka vagy vékony szelet burgonya. Kellemesen hűsítik az égett bőrt, és gyul­ladáscsökkentő hatásuk is van. Almaszeletkék is alkalmazhatók.

Fejes saláta. Lia Schorr, New York-i bőrspecialista a következő kiváló házi szert ajánlja: forraljon vizet, tegyen bele salátaleveleket, főzze egy da­rabig, majd szűrje le, és a levét tegye hűtőszekrénybe pár órára. Borogas­sa vele az égett bőrfelületet.

Joghurt. A natúr joghurt hűsíti és nyugtatja a bőrt. Mindenhová ken­jen, ahol leégett. Később hűvös zuhany alatt öblítse le, és óvatosan töröl­gesse szárazra a bőrét.

Teafilter. Ha a szemhéja égett le, tegyen rá hideg vízbe áztatott teafiltert. Segít lelohasztani a duzzanatot, és enyhíti a fájdalmat.

A szappannal legyen óvatos!

A szappan szárítja és irritál­hatja a leégett bőrt. Ha mindenképpen szappant akar használni, válasszon olyat, amelyben kevés az illatosító és színező adalék anyag. Még ezt is öblítse le mi­nél gyorsabban. Szappanos, habfürdős vízben ne áztassa magát!

Hidratálja a bőrét!

A hűtőfürdő és a borogatás nagyon kellemesen hatnak, és pillanatnyi enyhülést hoznak, vallja dr. Basler, de ha nem használ utá­nuk testápoló szert, előfordulhat, hogy még szárazabb lesz a bőre. Szárítgassa meg a bőrét, és óvatosan kenje be valamilyen fürdőolajjal. Hagyja, hogy a bőre beszívja, és utána kenjen rá testápolótejet.

Hűtött testápolók

Még kellemesebb lesz a bőrápolás, ha haszná­lat előtt jól lehűti a testápolót.

Hidfokortizon

A bőrirritációt és -gyulladást remekül enyhíti a 0,05%-os hidrokortizon-kenőcs, -spray vagy a bőrápoló tej.

A csodálatos aloe

„A modern tudomány kezdi belátni, hogy az Aloe vera sebgyógyító hatásáról szóló régi feljegyzéseknek van reális alapjuk – mondja dr. Basler. Tépjen le egy levelet a növényről, és a nedvét kenje rá a bőrére. Először persze kis bőrterületen ajánlatos arról meggyőződni, hogy nem allergiás-e rá.”

Védje a sebet az elfertőződéstői!

Ha fennáll a fertőzés veszélye, vagy esetleg már jelentkeznek az erre utaló első tünetek, használjon va­lamilyen vény nélkül kapható antiszeptikus kenőcsöt, tanácsolja dr. Schreiber. A tünetek észlelésekor menjen mielőbb orvoshoz.

Alkalmazzon helyi érzéstelenítőt!

Ha mérsékelt fokú az égési sérülés, a gyógyszertárban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító kenő­csök hatásosan enyhítik az égő fájdalmat és az utána jelentkező viszketést, mondja dr. Gossel. Olyan fajtát válasszon, amely benzocaint, benzil-alkoholt, lidokaint vagy difenhidramin-hidrokloridot tartalmaz. Az aeroszolos változatot könnyebb felvinni a fájdalmas bőrre, de vigyázzon, soha ne fújja közvetlenül az arcára. Szórjon egy keveset egy darab gézre vagy vattára, és úgy kenje fel, nehogy a szemébe menjen.

Próbálkozzon jeges borogatással

Ha nem túl komoly a leégése, a jeges borogatás szintén hasznos lehet. Pakolja be a jeget egy ned­ves ruhába és tegye rá az égett bőrfelületre. Szükség esetén egy zacskó mély­hűtött zöldborsó vagy egy zacskó hideg tej is tökéletesen megfelel a célnak. Csak az a fontos, hogy feltétlenül belecsavarja egy ruhába, ne tegye rá a jeges zacs­kót a forró bőrére.

Igyon sok folyadékot!

Igyon sok-sok vizet, hogy ezzel is ellen­súlyozza a leégés kapcsán fellépett vízveszteséget.

Étkezzen helyesen!

Egyen könnyű, de tápláló ételeket, hogy a szervezete hozzájusson minden olyan hatóanyaghoz, amelyre szüksége lehet bőre regenerálásához.

Polcolja fel a lábát!

Ha leégett a lába, és a lábfeje feldagadt, pol­colja fel, tanácsolja dr. Basler. Jobban fogja magát érezni.

Pihentető éjszakai alvás

Leégett bőrrel lefeküdni nem éppen leányálom, mégis ahhoz, hogy a szervezet regenerálódni tudjon az égés után, Sok pihenésre van szükség. Szórja be alaposan a lepedőjét hintőporral, hogy a súrlódás okozta kellemetlenséget a minimálisra csökkentse. A vízágy vagy levegővel töltött matrac megkönnyíti az alvást.

Mi a helyzet a fényérzékenységgel?

Nem afelől érdeklődünk, hogy szereti-e, ha fényképezik, hanem arra vonatkozik a kérdés, észlelt-e magán fényérzékenységre utaló tüneteket. Ilyenkor például bizonyos gyógyszerek, tisztítószerek, kozmetikumok ha­tására érzékenyebbé válik a bőre a napfényre, ami miatt leégésszerű ki­ütések keletkeznek rajta.

Az antibiotikumoknak, nyugtatóknak és a gombásodás elleni szerek­nek is lehet ilyen mellékhatásuk, figyelmeztet dr. Rodney Basler. Előfordul, hogy a fogamzásgátló tabletták, a vizelethajtók, a cukorbetegség gyógy­szerei, sőt egyeseknél még a PABA-tartalmú naptejek is ilyen reakciókat okoznak. Mindig kérdezze meg kezelőorvosát, hogy milyen mellékhatások­kal járhat egy-egy szájon át szedett gyógyszer bevétele.

A legközönségesebb ételek is okozhatnak allergiás reakciót. „Ismerek két fiatal nőt, akik citromlével akarták egy kicsit világosítani a hajszínüket – mondja dr. Basler. – Álmukban sem gondolták volna, hogy a citromlé fény­érzékenységi reakcióra hajlamosít, amíg meg nem tapasztalták: borzalmas bőrgyulladás alakult ki az arcukon, a karjukon, mindenütt, ahol a citromlé a bőrüket érte.”

Vigyázzon a hólyagosodással

Ha felhólyagosodik a bőre, ez azt jelenti, hogy alaposan leégett. Ha csak kis területen vannak hólyagok, ta­lán házilag is sikerül őket kezelni. Vigyázzon, soha ne tépkedje le a felső, fosz­ladozó bőrréteget, mert ez védelmet nyújt. Nem fog annyira fájni és viszketni, sőt csökken a fertőzés veszélye is, ha rajta marad, és nem éri levegő az érzé­keny idegvégződéseket.

A hólyagokban lévő folyadékot lehetőleg ne csapolja le. Ha viszont ez el­kerülhetetlen, leengedéséhez először fertőtlenítsen egy tűt gyufa lángja felett. Szúrja ki vele a hólyagot, majd óvatosan nyomja meg a tetejét, hogy kijöjjön belőle a folyadék. Az első 24 óra alatt ezt ismételje meg háromszor, javasolja dr. Basler. Aztán ne nyúljon többet hozzá.

Óvakodjon a jégtől és a hótól!

„A tél sem veszélytelen év­szak a leégés szempontjából” – figyelmeztet dr. Butch Farabee, az amerikai nem­zeti parkok elsősegély-szolgálatának koordinátora. – A hóról és jégről vissza­verődő napsugaraktól nagyon csúnyán le lehet égni. Nekem még a szám belseje is leégett egyszer, miközben felfelé másztam a havas hegyoldalon, és a nagy erőlködéstől nyitott szájjal vettem a levegőt.” Szóval, gondosan öltözzön fel és viseljen napellenzőt, vagy használjon napvédő krémet.

Ne kövesse el kétszer ugyanazt a hibát!

A leégés után legalább 3-6 hétnek kell eltelni ahhoz, hogy a bőr teljesen regenerálódjék, mondja dr. Schreiber. A lehámlott bőr helyén képződött új bőr rendkívül érzé­keny. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebben leég, mint az előző, tehát legyen nagyon óvatos.

Tartsa be a szabályokat!

Dr. Norman Levine bőrgyógyász né­hány pontban összefoglalja azokat a teendőket, amelyekről sohasem szabad megfeledkezni:

  • Fél órával azelőtt, hogy kimegy a szabadba, kenje be magát napvédő krém­mel, akkor is, ha egy kicsit felhős az ég. (A veszélyes UV-sugárzás áthatol a felhőrétegen.) Mindig gondosan védje az ajkát, a kezét, a fülét és hátul a nyakát. Fürdés vagy erős izzadás után újra kenje be magát.
  • Legyen fokozottan óvatos délelőtt 10 és délután 3 óra között, amikor a leg­erősebben süt a nap (a nyári időszámítás szerint ez 11 és 4 óra közé esik).
  • Ha mindenáron napozni akar, legyen óvatos, és fokozatosan növelje a na-pozási időt. Először csak 15 percre feküdjön ki a napra, és alkalmanként csak néhány perccel növelje a napozás időtartamát.
  • Amikor éppen nem úszik vagy napozik, viseljen védőöltözéket. A kalap, a sűrű szövésű anyagok, a hosszú ujjú ingek távol tartják bőrétől a túl sok napsugárzást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.