Egészségügyi kérdezz-felelek

Műtétek

Használhatom a szokásos étrend kiegészítőimet és gyógyszereimet műtét előtt?

Soha ne döntsön egyedül arról, hogy műtét előtt mit szed, legyen szó étrend kiegészítőkről, recept nélkül kapható vagy orvos által felírt gyógyszerekről. Beszélje meg az altatóorvossal, hogy szükségese az addig használt gyógyszereket és más gyógyhatású termékeket használnia, illetve hogy mikor hagyja abba ezek szedését az operációt megelőzően.

Még a gyógynövények hatóanyagai is kölcsönhatásba léphetnek az érzéstelenítővel vagy az altatáskor alkalmazott szerrel, sőt befolyásolhatják a lábadozás első óráit, napjait. A ginkgo biloba, a fokhagyma, a ginszeng vagy a halolaj például növeli a túlzott vérveszteség kockázatát; az orbáncfű és a macskagyökér pedig az érzéstelenítés során okozhat problémát.

Nem szabad ennem és innom a műtét előtt. Ez a kávéra is vonatkozik?

Ha azt mondták, hogy a műtét előtt ne egyen és ne igyon, jobb, ha a kávét is kihagyja. Ha mégis ivott, szóljon az egészségügyi személyzetnek. Lehet, hogy nem okoz gondot, különösen, ha üresen, azaz tej, tejszín és édesítőszer nélkül fogyasztotta. Az elmúlt években élénk vita zajlott aneszteziológusok között arról, hogy a kávé tiszta folyadéknak számít-e, melyet biztonsággal lehet a műtét előtti 23 óráig kortyolgatni, vagy inkább a megelőző 68 órában már kerülendő ételek és italok listáján lenne a helye.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy az üres kávé az operáció előtt legkésőbb két órával még megengedhető. Problémát jelenthet azonban, ha ezen az időhatáron belül iszik meg egy csésze feketét, mert ha nem üres a gyomor, nő az altatás vagy ébredés alatt egyébként ritkán jelentkező hányás veszélye. Mivel ilyenkor előfordulhat, hogy a köhögési reflex még nem működik kielégítően, a gyomortartalom részecskéi a tüdőbe juthatnak, tüdőgyulladást idézve elő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.