Egészségügyi kérdezz-felelek

Okozhat-e szívproblémákat az epilepszia ellen felírt fenitoin?

Talán. Egy, az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány készítői a fenitoint és karbamazepint a leggyakrabban felírt antiepileptikumokat szedő pácienseket átállították két újabb szerre: lamotriginre vagy levetracetamra. Az új gyógyszer 6 héten át való szedését követően a páciensek vérében jelentősen csökkent az összkoleszterin, a triglicerid és a „rossz” LDL-koleszterin szintje, s a gyulladásokat jelző Creaktív fehérje szintje is alacsonyabb lett.

Ezek a változások nagymértékben csökkentik a szívbetegség kockázatát. A régebbi gyógyszerekkel ellentétben az új szerek nem hatnak az anyagcserében részt vevő enzimekre, s ennek tulajdoníthatók a váltás után tapasztalt kedvező eredmények.

Váltsunk gyógyszert?

Ha a jelenlegi gyógyszereivel jól kezelhetők a rohamai, akkor nem biztos, hogy érdemes váltania, viszont ha aggódik a szíve egészsége miatt, vagy más, a szívbetegségre hajlamosító rizikótényezők is érvényesülnek önnél, akkor kérdezze meg orvosától, hogy valóban a jelenleg szedett készítménye a legjobb gyógyszer az ön számára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.