Allergia és asztma

A jövő gyógyszerei az asztma- és allergia kezelésekhez

A gyógyszeripari kutatók lankadatlan erőkkel fáradoznak az asztma- és allergiakeze­lések új változatainak kidolgozásán. Céljuk nyivánvalóan a lehető leghatékonyabb és legiztonságosabb megoldások megtalálása.Tovább folyik az egyéb anti-IgE-szerek kutatása, de a tudósok az alábbi lehetséges kezeléseket is folyamatosan tesztelik.

Védőoltások kifejlesztésével foglalkoznak jelenleg is.
Védőoltások kifejlesztésével foglalkoznak jelenleg is.

Immunterápia és védőoltások

  • Jelenleg is kísérletek zajlanak az úgynevezett siettetett immunterápiával. Ennek eredményeként a betegeknél az állapot fenntartásához szükséges dózist a hagyomá­nyos 3-6 hónap helyett 3-5 nap alatt, napi több injekcióval érik el.
  • A szakemberek már próbálkoznak a földimogyoró-allergia elleni védőoltás kifej­lesztésével. Az eddigi állatkísérletek szerint a génsebészeti úton előállított, módosí­tott földimogyoró-fehérjéket termelő, majd hőkezeléssel elölt baktériumokból gyár­tott vakcina mogyoróallergiás egereiméi sikeresen gátolta a reakció létrejöttét.
  • Egy dán gyógyszergyár már megkezdte egy immunterápiás alapú, allergia elleni zselékapszula klinikai tesztelését.

Gyulladáscsökkentők

A gyulladáscsökkentő vegyületek egy új, jelenleg is tanulmányozott csoportja a gyulladásos reakciókban részt vevő foszfodieszteráz-4 nevű enzim gátlása útján hat. E szerek a teofillinnel rokon anyagok, de sokkal kevesebb mellékhatásuk van.

Inhalálható kortikoszteroidok

Jelenleg már Magyarországon is kapható az asztma kezelésére használt ciklezonid. Ez a szer csak a légutak felszínével érintkezve aktivizálódik, így csupán minimális mértékben hat a torokra és a test egyéb részeire.

Orrspray-k

Az USA-ban talán már a közeljövőben engedélyezik az allergiás kötőhártya-gyulla-dás elleni olopatadin szemcsepp nem szteroidos orrsprayként való használatát is.

Az USA-ban talán már engedélyezik az olopatadin szemcsepp nem szteroidos orrsprayként való használatát is.
Az USA-ban talán már engedélyezik az olopatadin szemcsepp nem szteroidos orrsprayként való használatát is.

Immunmodulátorok

Ezeket a szereket eredetileg az átültetett szervek kilökődésének a megakadályozásá­ra használták, hiszen hatásukat az immunrendszer működésének elnyomásával fejtik ki az allergiás eredetű bőrprobléma, az atópiás dermatitisz (közimert nevén ekcé­ma) kezelésére már engedélyezték a takrolimusz és a pimekrolimusz használatát, és tesztelik egy inhalálható változat asztma elleni alkalmazhatóságát. Ideális megoldás lehetne azok számára, akiknél a szteroidok nem hatnak (vagy akik komolyan idegen­kednek szteroidokat használni), de mindenképpen szükségük van a gyulladáscsökkentőkre.

Genetikai kezelések

A kutatók eddig legalább 291 olyan gént azonosítottak, amelynek valami módon köze van az asztmához, s ez számos újfajta gyógyszer kifejlesztéséhez ad alapot. A kutatók különösen érdekesnek tartják többek között az argináz nevű enzimet kódoló gént. Az arginázról régebben azt hitték, csak a májban van rá szükség, de mára felmerült az asztmával kapcsolatban is, mivel talán éppen ez az a molekula, amely beindítja az asztmás tünetekhez vezető láncreakciót.

Testreszabott kezelések

A kutatók mind többet foglalkoznak a testreszabott asztmakezelések lehetőségével, amelynek lényege, hogy az asztma típusát is figyelembe veszik. Egyeseknek például főként olyankor vannak asztmás rohamaik, amikor a hízósejtek behatolnak a légutak simaizmaiba, míg másoknál inkább az eozinofil granulociták gyulladáskeltő hatása játszik szerepet – és a különböző esetekben eltérő kezelési megoldások a célraveze­tők. Várható, hogy a jövőben az orvosok többet foglalkoznak majd az asztmás roha­mok konkrét okának és a rohamokat súlyosbító tényezőknek a meghatározásával, mielőtt gyógyszereket írnának fel.

Az antihisztaminok rossz hatással lehetnek a fogakra és a szájra.
Az antihisztaminok rossz hatással lehetnek a fogakra és a szájra.

Az asztmagyógyszerek és a fogak egészsége

Az antihisztaminok és talán a kortikoszteroiclok is nagyon kiszáríthatják a szájat. A szárazság veszélyez­tetheti a fogai épségét, mert csak az állandó nyáláram­lás képes lemosni a fogakra tapadt ételdarabkákat, amelyekben különben elszaporodhatnak a baktériumok, fogszuvasodást és ínybetegséget okozva.

A megoldás kézenfekvő: sok vizet kell innia, hogy nedvesen tartsa a száját. Ezenkívül tanácsos a szokásos­nál gyakoribb fogmosás és fogselymezés is, mivel a víz nem ugyanolyan hatékony a száj tisztán tartásában, mint a nyál.

Asztmások kérdezték – Súlyosbítják-e az asztmámat az asztmagyógyszerek?

Ez talán buta kérdésnek tűnik, pedig nem az. A válasz pedig: igen, egyes esetekben bizonyos gyógyszerek -különösen, ha túlzásba viszik a használatukat – ronthat­nak az állapotán. Néhány tanulmány arra a megállapí­tásra jutott, hogy a rövid ideig ható béta2-agonista hatóanyagú hörgőtágítók, például a szalbutamol napi többszöri használata idővel fokozottabbá teheti a légút-szűkületet, ami az asztma rosszabbodását jelenti. Ha ön a fenti gyakorisággal használ rövid ideig ható béta2-agonistákat, úgy a betegsége nincs megfelelően kezelve, ezért forduljon az orvosához!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.