Egészségügyi kérdezz-felelek

Pangásos szívelégtelenség

Az orvosom azt akarja, hogy mozogjak többet, de nem merek. Mennyit kellene mozognom?

Bármilyen furcsán hangzik is, ha egy kicsit megerőlteti magát, az segíthet enyhíteni a pangásos szívelégtelenség (amikor a szív gyenge és nem képes elegendő vért pumpálni a szervezetbe) egyes tüneteit és csökkenteni a szövődmények kockázatát. A könnyed testmozgás megerősítheti a szívét, javíthatja a véráramlást, segíthet abban, hogy energikusabbnak érezze magát, csökkentheti a betegsége miatti kórházba kerülés esélyét, és akár az életét is meghosszabbíthatja.

Nagyon fontos azonban, hogy lassan kezdje!

Például sétáljon vagy szobakerékpározzon két percig, pihenjen egy percet, aztán ismételje meg! A következő hetekben aztán lassan és fokozatosan növelheti a mozgással töltött percek számát. Minden ember más azonban, ezért mielőtt belevágna, beszélje meg orvosával, milyen időtartamú és intenzitású mozgás felelne meg önnek! Lehet, hogy otthon is csinálhatja, de ha súlyosabb az állapota, vagy ha szívesebben mozogna irányítás mellett, mások társaságában, akkor kérjen beutalót szív rehabilitációs intézetbe kifejezetten a pangásos szívelégtelenségben szenvedőknek és szívrohamot túlélőknek szánt kórházi foglalkozásokra.

Természetesen figyeljen oda a jelzésekre, amelyek arra figyelmeztethetik, hogy abba kell hagynia, amit csinál ilyen a mellkasi fájdalom, a légszomj, a boka vagy a has duzzanata, illetve a nyugalomban is szapora pulzus.

Miért mondta az orvosom, hogy mindennap méredzkedjek meg?

Amikor a szíve nem képes elég hatékonyan pumpálni a vért, folyadék halmozódhat fel a tüdejében ez a tüdőödémának (tüdővizenyő) nevezett életveszélyes állapot. További folyadék felhalmozódások is lehetségesek a karjában, a lábában, a bokájában, a lábfejében és a hasában, aminek hatására a szívének még jobban kell erőlködnie, s akár olyan légzési zavarok is felléphetnek, amelyek miatt a sürgősségi osztályra kerül.

A pangásos szívelégtelenségben szenvedők legtöbbje különböző, a folyadék visszatartást gátló gyógyszereket szed, sószegényen étkezik és kerüli a túlzott folyadékbevitelt. Ne gondolja azonban, hogy ezek a módszerek mindig tökéletesen működnek! A mindennapos súlymérés segít gyorsan észlelni a folyadék felhalmozódását, ami a szívelégtelenség rosszabbodására utal. Mivel a víz viszonylag súlyos, már egy kis felhalmozódás is észrevehető a mérlegen.

Reggelente méredzkedjen, vécéhasználat után, de még reggelizés előtt! Azonnal forduljon háziorvosához, ha egy nap alatt 1,2 kilogrammot meghaladó, illetve ha egy hét alatt 2 kilogrammot meghaladó súlygyarapodást mér, és akkor is tegyen így, ha az elmúlt hetekben vagy hónapokban lassan, de folyamatosan nőtt a súlya. Lehetséges, hogy módosítani kell a gyógyszeradagjain!

Miért kell ilyen sokféle gyógyszert szednem a pangásos szívelégtelenségemre?

E rendellenesség olyan problémákat okoz, amelyeket gyakran csak egész sorkülönböző gyógyszerrel lehet kezelni. A digitáliszhoz hasonló szerek erősítik a szívet és fokozzák a pumpáló képességét; a béta-blokkolók segítenek a szívnek elernyedni és teljesen telítődni vérrel; a nitroglicerin és más gyógyszerek az erek falának ellazításával javítják a vérkeringést; a vízhajtók gátolják a folyadék felhalmozódást; a kalcium csatornablokkolók, az ACE-gátlók és az angiotenzin llreceptor antagonisták pedig a vérnyomás csökkentésében segítenek.

De még ezeken felül is adhatnak gyógyszereket, például véralvadásgátlókat a vérrögképződés megakadályozására. Ezek a gyógyszerek együttesen erősebbé és egészségesebbé tehetik a szívét, segíthetnek a tüdőödéma és más súlyos szövődmények elkerülésében, csökkenthetik a kimerültségérzetet, és abban is segíthetik, hogy képes legyen különféle tevékenységekre, például a munkára, a főzésre vagy éppen a kutyasétáltatásra.

Miért kell kerülnöm az ibuprofent, a savlekötőket és az orrdugulás elleni szereket?

Az ibuprofen és a naproxen elősegíthetik a folyadék visszatartást, ami pangásos szívelégtelenség esetén súlyos probléma lehet. Ugyanezen okból kerülje a nátriumot tartalmazó savlekötőket is. Az orrdugulás elleni szerek legtöbbje elősegítheti a vérnyomás emelkedését, ami megterhelő lehet a szívének.

Fekvő helyzetben nem kapok jól levegőt. Mi segíthetne?

A légzési nehézség arra utal, hogy a szíve nem képes elegendő oxigéndús vért pumpálni a tüdőből a test többi részébe. Emellett folyadék is felhalmozódhat a tüdejében. Ilyenkor segíthet, ha egykét pluszpárnával támasztja alá a felsőtestét. Feltétlenül forduljon azonban orvosához, ha úgy érzi, hogy légszomja rosszabbodik, vagy éjjelente felébred miatta! Azonnal menjen be egy kórház sürgősségi osztályára, ha a légszomj felülés után sem javul!

Akkor is menjen kórházba vagy hívjon mentőt, ha pangásos szívelégtelensége van, és hirtelen éles, heves vagy nyugalomban jelentkező mellkasi fájdalmat érez; ha a szívverése lelassul vagy felgyorsul, és hozzá émelygést, kimerültséget vagy szédülést észlel; ha a karja és lába hirtelen elzsibbad vagy elgyengül; ha hirtelen erős fejfájása támad; ha néha elájul; illetve ha zavarttá válik, egyensúlyozási vagy beszédzavarai vannak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.