Orvosi tanácsok

Hallás és egyensúlyozás

Nyilván tudja, hogy füle teszi lehetővé a csodás zenék, a madárcsi-csergés vagy éppen az ébresztőóra hangjának meghallását, de arról talán kevesebbet hallott, hogy van egy másik fontos funkciója is – az egyensúlyozás. A fül apró és kényes struktúráit a túlzott zaj és a betegségek is károsíthatják. Olvasson tovább, hogy megtudja, mit tehet hallása és egyensúlya védelméért!

Igyon egy kis vörösbort!

Íme, egy jó hír: a mértékletes vörösborfogyasztás segíthet megóvni hallását.

Kutatási eredmények! Tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a rendszeres borivás idővel javítja a hallást.

Ez az italban lévő, erős antioxidáns hatású rezveratrolnak köszönhető, amely a szervezet számos pont­ján nyújt védelmet a szabad gyökök kártéte­lével szemben – így a belső fülben is. a vö­rösbor a rezveratrol egyik legjobb forrása, ám tartsa be az egészséges alkoholfogyasztásra vonatkozó irányelveket, és naponta csak egy, esetleg két pohárral igyon belőle! Ha nem szereti az alkoholt, megfelel a piros szőlőlé, illetve friss szőlő fogyasztása is.

Csendesítse el a csengést!

Kutatási eredmény: Egy, az alkoholistáknak az alkohol iránti vágy csökkentésére adott gyógyszerről ki­derült, hogy mellékhatásként a fülcsengés tüneteit is enyhíti. Brazil kutatók úgy ta­lálták, hogy az akamprozát nevű vény­köteles gyógyszer valóban csillapította valamelyest a fülcsengésben szenvedők panaszait.

Bár még további vizsgálatok szükségesek, a kutatók szerint a gyógy­szer föltehetőleg a rendellenesség hátterében megbúvó fokozott idegsejt-aktivi­tást mérsékli. Ez egy nap új kezelési megoldásokat kínálhat azoknak, akik e gyakori, sokszor az életminőséget is rontó problémával küszködnek.

Vigyázzon a tűzijátékokkal!

A mo­dern tűzijátékok sokkal hangosabbak, mint a régiek, és a hallást is veszélyeztethetik – különösen a csecsemőkét és a kisgyermeke­két. A nagyobb tűzijátékokat a kisgyerekek­nek csak fülvédővel vagy füldugóval volna szabad megtekinteniük. Zárt térben – az ap­ró, fallal körülvett kerteket is ideértve – ne rendezzen tűzijátékot (főleg olyat ne, amely­hez nagyméretű rakétákat használna)!

Ha­sonló módon védekezzen az egyéb erős zaj­források ellen, mint például a következők:

  • rockkoncertek (próbálja ki a speciális, zajcsökkentő hififüldugókat),
  • útjavítások,
  • motoros fűnyírók,
  • motoros szerszámok,
  • ipari gépek.

A tűzijáték közben használt fül­védő óv a halláskárosodás ellen.

Dúdoljon a hallásáért!

Kissé talán fur­csa ötlet, de ha rászokik, hogy erős zajforrás­hoz közeledve dúdolni kezdjen, akkor élete későbbi részében jobb maradhat a hallása. A belső fülnek van ugyanis egy, a túlzott zaj okozta károk ellen védő mechanizmusa: ilyenkor izmok feszítik meg a dobhártyát, s ezáltal csökken a belső fülbe jutó hang erős­sége. Ezt az automatikus reflexet teheti még hatékonyabbá, ha csukott szájjal dúdolgat, mert ez segíti a szóban forgó izmok megfeszülését, még hatékonyabb védelmet nyújtva a fülnek.

Megfontoltan válasszon fejhallga­tót!

A hallójáratba illeszthető apró fülhall­gatók a közhiedelemmel ellentétben nem tesznek jót a hallásnak – olyan sok zaj szivá­rog be mellettük, hogy a hangerőt veszé­lyesen magas szintre kell állítani, s ez akár halláskárosodást okozhat. Egy, a siketség ku­tatásával foglalkozó brit szervezet kimutatta, hogy a hallás védelme szempontjából sokkal jobb hatásúak a fület kívülről teljesen beborí­tó fejhallgatók – egyszerűen azért, mert azo­kat használva sokkal alacsonyabb hangerő mellett is belefeledkezhet a zenébe.

Implantátumok a féloldali siketség ellen

A féloldali siketség viszonylag gyakori probléma, amely megnehezíti a hangfor­rások helyének azonosítását – emiatt ve­szélyesebbé válhat például az úttesten va­ló átkelés, és zajos szobában gondot okoz a beszélgetés is. Az állapot nehezen kezel­hető, de több új megoldás is megjelent – köztük egy csontba ültethető hallássegítő eszköz (Baha-rendszer).

Az eszköz a fül mögé, a koponyacsontba építhető apró, titániumból készült belső egységből és az arra csatlakoztatható külső hangfeldolgo­zóból áll. Az implantátum a koponya­csonton keresztül átvezeti a hangrezgése­ket az ép oldalon megfelelően működő fülhöz. Az implantátum beültetése rövid időt vesz igénybe, néhány napos gyógyu­lási időszakkal. Ezt a módszert a közép-európai térségben Magyarországon alkal­mazták először, 2012-ben.

Egyen édesburgonyát!

Hallása meg­óvásához kulcsfontosságú, hogy étrendje tar­talmazza a megfelelő tápanyagokat. Az édes­burgonya igen gazdag A-vitaminban, amely növeli a belső fülnek a hangok iránti érzé­kenységét. A B-vitaminok szintén nélkülöz­hetetlenek a jó halláshoz: védelmezik a belső fül hangérzékelő részének, a csigának az ide­geit és ereit. A magos kenyérrel fogyasztott zöldborsóleves B-vitaminban gazdag étel.

Hasznos tipp: A magos kenyér és a borsóleves a magas B-vitamin-tartalom révén javíthatja a hallást

Ellenőrizze gyógyszereit!

Ha azt vette észre, hogy romlott a hallása, nem kizárt, hogy a gyógyszerei tehetnek róla. Kérdezze meg orvosától vagy gyógyszerészétől, van-e az ön által szedett orvosságok között olyan, amelyik árthat a fülnek. Sok gyógyszer okoz­hat mellékhatásként hallásromlást vagy fül­csengést (tinnitus) – főleg ha nagy dózisban szedik őket; ilyen például az aszpirin, az egyéb nemszteroid gyulladásgátló szerek (NSAID-k), egyes antibiotikumok, vízhajtók, vérnyomáscsökkentők és fogamzásgátlók. Ha úgy véli, hogy valamelyik gyógyszere okozhatja hallászavarát, beszéljen orvosával!

Figyeljen a madárdalra!

Ahányszor csak alkalma nyílik rá, próbálja elkülöníteni környezete egyes hangjait. Ez segít, hogy figyelmesebb hallgató legyen, és jobban meg tudja különböztetni a beszédet a háttérzajtól. A kulcs az, hogy gyakorolja az egyes hangok elkülönítését az összes többitől – például figyelje egy madár csicsergését a forgalom zúgása mellett, vagy összpontosítson egyet­len hangszer hangjára egy nagyzenekari fel­vételen.

Kutatási eredmény: Az amerikai Northwestern Egyetem munkatársai a Journal of Neuroscience című lapban számoltak be arról, hogy e módszer szokássá erősítése javítja a hallást. Kutatásaik során kiderült, hogy a zenekari muzsikusok hatékonyabban képesek elkülöníteni a beszé­det a háttérzajtól, mint a nem zenélők.

Maradjon mozgásban, hogy lassítsa a korral járó hallásromlást! A rendszeres aerob jellegű testmozgás javítja a fül vérellá­tását, s minél jobb általános kondícióban van, annál jobb lesz a hallása is.

Csökkentse a füstveszélyt!

Nemcsak az fontos, hogy leszokjon a dohányzásról, hanem az is, hogy kerülje a többi dohányost – ezzel hosszú távon sokat segíthet a hallá­sán. Minél többet érintkezik cigarettafüsttel, annál nagyobb lesz a korral járó halláskáro­sodás kockázata, áll a Journal of the American Médical Association egyik cikkében.

Hagyja a távkapcsolót!

Köztudott, hogy a tévéreklámok sok esetben hangosabbak a műsoroknál, amelyeket megszakítanak. A természetes reakció erre az, hogy a reklám­blokk elején és végén is állít a készülék hang­erején. A szakértők azonban meglepő módon a tévé oly módon való beállítását javasolják, hogy a hangerő a reklámok közben normális legyen. Amikor aztán folytatódik a nézett műsor, akkor ne hangosítsa fel a készüléket, és ne is üljön közelebb! A jelek szerint ugyan­is a fülelés a legjobb stratégia. A halkabb hangok pontos észlelése érdekében tett erőfeszítés segít megelőzni a hallás romlását.

Jó tanács: Hallgassa halkan a tévét, mert ez segít, hogy jó maradjon a hallása.

Igyon mértékkel!

Egy-egy pohár bor vagy sör még segít is megóvni a hallását. Ne feledje azonban, hogy az éveken át folyta­tott, túlzott alkoholizálás idővel halláskáro­sodást okoz!

Jógázzon!

Ha Méniére-betegsége van – erre az állapotra a hirtelen szédülési roha­mok jellemzők, fülcsengés és hallásromlás kí­séretében, amit a belső fülben felhalmozódó folyadék okoz -, valószínűleg elkeseredett, amikor orvosa közölte, hogy erre a rendelle­nességre nincs hatásos kezelés. Ám mégis van segítség. Kiderült ugyanis, hogy egyes módszerek, mint például a klasszikus fiziko­terápia vagy a jóga, segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Fogyasszon kevesebb sót!

Egyes Méniére-betegségben szenvedők azt tapasz­talták, hogy a sóbevitel csökkentése enyhít­heti tüneteiket. Ha kevesebb sót eszik, az más módokon is jót tesz egészségének – első­sorban a vérnyomását csökkenti -, tehát mindenképp érdemes próbát tennie ezzel a stratégiával. Kezdetnek például egyen keve­sebb sós ropogtatnivalót.

Hangolja át a rádiót!

Ha cseng a füle, próbálja rádióját két állomás közé hangolni és bekapcsolva hagyni. Az ott fogható sztati­kus zörej segíthet kioltani a fülzúgást. Az új­zélandi Siketek Országos Alapítványa szerint a probléma elviselhető szintűre mérsékelhe­tő, ha a rosszul hangolt rádió „fehérzaját” hallgatják, amely lényegében elfedi az idege­sítő fülcsengést.

Szedjen ginkgót!

Egy, a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levelének kivonatát tartalma­zó növényi orvosság segíthet enyhíteni a fül­csengést és a fülzúgást. A szerről emellett úgy gondolják, hogy a hallás romlását is csökken­ti, mivel fokozza a fül vérellátását. Számítson azonban arra, hogy a szer nem hat azonnal: néhány hétig kell szednie, mielőtt bármilyen változást tapasztalna. A különféle termékek hatóanyag-tartalma is változó, tehát tartsa be pontosan a címkén feltüntetett adagolási utasítást! A fa leveleiből házilag ne készítsen teát, mert az nem kívánatos anyagokat is tar­talmaz, így veszélyes lehet.

Használjon hallókészüléket!

Az álla­potához igazított hallókészülék nemcsak abban segít, hogy jobban halljon, hanem hallásának további romlását is lassítja. Minél hosszabb ideig van megfosztva agya a hallási ingerektől, annál kevésbé reagál a hangokra, és annál nehezebben fog tudni alkalmazkodni, amikor végre mégis hallóké­szülékhez jut. Ha tehát az a gyanúja, hogy füle már nem a régi, menjen el hallásvizsgá­latra, és szükség esetén kezdjen hallókészülé­ket használni.

Nézzen félre, úgy hallgassa az ön­höz beszélőt!

Ez udvariatlan viselkedésnek tűnhet ugyan, ám ha fejét 45 fokos szögben elfordítja attól a személytől, aki mond önnek valamit, sokkal jobban fogja hallani a szava­it. A hanghullámok megkerülik a fejet, ám így jó részük elvész, tehát végül sokkal keve­sebbet fog hallani – főleg ha zajos környezet­ben van és egyenesen a beszélőre néz. Az öt­let a brit Deafness Research (süketségkutatás) nevű szervezettől származik, s egy olyan fel­világosító kampány részeként szolgál, amely a hallássérülteknek kíván segíteni, hogy a legjobban ki tudják használni még meglévő hallásukat.

Láthatatlan hallókészülék

Hamarosan olyan hallókészüléket viselhet, amely nem egyszerűen apró lesz, hanem valóban láthatatlan. Jelenleg az elektroni­kus eszköznek még csak egy része ültet­hető be a csigába, azaz a belső fül azon részébe, amely a hangokat átadja a halló­idegnek. A külső hangokat fölerősítő pa­rányi mikrofont a fül külső részén kell el­helyezni, hogy kizárhassák a testből eredő olyan zajokat, mint például a szívdobo­gás. A kutatók azonban állítólag már kö­zel járnak e probléma megoldásához is, és meg is kezdték az első teljesen beültet­hető hallókészülékek embereken való vizsgálatát. A fantasztikus eredmény egyetlen hátulütője, hogy tízévente mű­téti úton kell elemet cserélni – de ez talán megfizethető ár az eszköz láthatatlansá­gáért és egyszerű használatáért.

Talán csak dugulás?

Az idősebbek haj­lamosak azt gondolni, hogy egyre romló hal­lásuknak a kor az oka. Valójában azonban sok esetben egyszerűen csak a fülzsír felhal­mozódása áll a jelenség hátterében – ami könnyen megszüntethető. Ha gond van a hallásával, mindig forduljon orvoshoz az ok kiderítéséért!

Vigyázat: Ne tisztítsa a fülét úgy, hogy fültisztí­tó pálcikát dug a hallójáratba! Ezek a vatta-pamacsos pálcák ugyanis sokszor csak még mélyebbre tolják a fülzsírt, emellett könnyen föl is sérthetik a dobhártyát. Ha úgy érzi, hogy a fülzsír eldugaszolta a hallójáratát, azt inkább néhány csepp olívaolajjal vagy gyógyszertárban kapható, e célra szolgáló készítménnyel lazítsa fel. Amennyiben nem sikerül megoldania a problémát házilag, forduljon fül-orr-gégészhez, aki biztonságos módon szünteti meg a dugulást!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.