Szívbetegség

Szívbetegség és stroke kapcsolata

A vérerek bármely betegségét kardiovaszkuláris, vagy ismertebb nevén „szívbetegségnek” nevezzük

Ez azonban enyhén félrevezető, mivel kardiovaszkuláris betegség az agyban is előfordulhat, ahol elzáródást okozva stroke-ot válthat ki. Ezt cerebrovaszkuláris betegségnek (cerebro = agy) nevezzük. Érelzáródások előfordulhatnak a lábban, illetve a test egyéb részem is: az ilyen esetek trombózisként ismertek. Ám elzáródás leggyakrabban a koszorúerekben történik, melyek magát a szívet látják el vérrel. Ezt koszorúér-betegségnek nevezzük. A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálesetek körülbelül felét koszorúér-betegség, negyedét pedig stroke okozza.

Figyelem! A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálesetek körülbelül felét koszorúér-betegség, negyedét pedig stroke okozza.
Figyelem! A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálesetek körülbelül felét koszorúér-betegség, negyedét pedig stroke okozza.

 Az artériák betegségei a leginkább életveszélyesek

Az évek során változások történnek az artéria falán belül, melyek koleszterin-, zsír- és kalcium lerakódásokhoz vezetnek. Ezeket a lerakódásokat plakkoknak vagy atheromának (kásadaganatnak) nevezzük, a görög kása szóból, mely a kásaszerű állagukra utal. A lerakódások jelenlétét és az artériák meg-vastagodását ateroszklerózisnak nevezzük. Az ateroszklerózis a test adott pontjain fordul elő.

Az ateroszklerózis, az átlagosnál sűrűbb vérrel párosítva, mely vérrögöket tartalmaz, az artéria elzáródásához, s ezáltal a véráramlat megszűnéséhez vezethet. Ha ez a szívet vérrel ellátó artériák egyikében következik be, akkor a szívnek az a szekciója oxigénhiány miatt elhal. Ezt miokardiális infarktusnak, vagy szívrohamnak nevezzük. Mielőtt erre sor kerülne, sok beteget diagnosztizálnak anginával – ez egy olyan állapot, melynek során a koszorúerek részleges elzáródása következtében a szív csupán korlátozott oxigénellátásban részesül. Erőfeszítés vagy stressz hatására a beteg gyakran érez mellkasi fájdalmat.

Ha az elzáródás az agyban történik?

Ez az agy egy részének elhalásához vezet, ami stroke-ot okoz. Az agy artériái különösen sérülékenyek, és néha a stroke nem elzáródásnak, hanem egy artéria eldurranásának következménye. Ez az agyvérzés. Ha az elzáródás az alsó végtagokban következik be, az lábfájdalommal jár, amely a trombózis egy formája (trombus = vérrög). A perifériás artériák elzáródása elégtelen keringést eredményez az alsó és felső végtagokban, ami fájdalommal és végtagfáradással jár. Ez a klaudikáció.

Az agyvérzés
Az agyvérzés

Egy népszerű közhiedelem szerint az artériáink azért záródnak el, mert túl sok koleszterint fogyasztunk. Bár a koleszterin valóban szerepet játszik a kardiovaszkuláris betegségben, ma már tudjuk, hogy számos más ok is közrejátszik, és különböző stratégiákkal rendelkezünk a betegség kialakulásának megelőzésére.

Születési rendellenességek

A szívbetegségek kis százalékát születési rendellenességek okozzák: ezek a szívbillentyűket érinthetik, vagy túl szűk artériát eredményezhetnek. Az efféle rendellenességeket nem lehet étrendbeli vagy életmódbeli változtatásokkal helyrehozni, és lehetséges, hogy sebészeti beavatkozást igényelnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.