Szívbetegség és stroke kapcsolata

A vérerek bármely betegségét kardiovaszkuláris, vagy ismertebb nevén „szívbetegségnek” nevezzük

Ez azonban enyhén félrevezető, mivel kardiovaszkuláris betegség az agyban is előfordulhat, ahol elzáródást okozva stroke-ot válthat ki. Ezt cerebrovaszkuláris betegségnek (cerebro = agy) nevezzük. Érelzáródások előfordulhatnak a lábban, illetve a test egyéb részem is: az ilyen esetek trombózisként ismertek. Ám elzáródás leggyakrabban a koszorúerekben történik, melyek magát a szívet látják el vérrel. Ezt koszorúér-betegségnek nevezzük. A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálesetek körülbelül felét koszorúér-betegség, negyedét pedig stroke okozza.

Figyelem! A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálesetek körülbelül felét koszorúér-betegség, negyedét pedig stroke okozza.

Figyelem! A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálesetek körülbelül felét koszorúér-betegség, negyedét pedig stroke okozza.

 Az artériák betegségei a leginkább életveszélyesek

Az évek során változások történnek az artéria falán belül, melyek koleszterin-, zsír- és kalcium lerakódásokhoz vezetnek. Ezeket a lerakódásokat plakkoknak vagy atheromának (kásadaganatnak) nevezzük, a görög kása szóból, mely a kásaszerű állagukra utal. A lerakódások jelenlétét és az artériák meg-vastagodását ateroszklerózisnak nevezzük. Az ateroszklerózis a test adott pontjain fordul elő.

Az ateroszklerózis, az átlagosnál sűrűbb vérrel párosítva, mely vérrögöket tartalmaz, az artéria elzáródásához, s ezáltal a véráramlat megszűnéséhez vezethet. Ha ez a szívet vérrel ellátó artériák egyikében következik be, akkor a szívnek az a szekciója oxigénhiány miatt elhal. Ezt miokardiális infarktusnak, vagy szívrohamnak nevezzük. Mielőtt erre sor kerülne, sok beteget diagnosztizálnak anginával – ez egy olyan állapot, melynek során a koszorúerek részleges elzáródása következtében a szív csupán korlátozott oxigénellátásban részesül. Erőfeszítés vagy stressz hatására a beteg gyakran érez mellkasi fájdalmat.

Ha az elzáródás az agyban történik?

Ez az agy egy részének elhalásához vezet, ami stroke-ot okoz. Az agy artériái különösen sérülékenyek, és néha a stroke nem elzáródásnak, hanem egy artéria eldurranásának következménye. Ez az agyvérzés. Ha az elzáródás az alsó végtagokban következik be, az lábfájdalommal jár, amely a trombózis egy formája (trombus = vérrög). A perifériás artériák elzáródása elégtelen keringést eredményez az alsó és felső végtagokban, ami fájdalommal és végtagfáradással jár. Ez a klaudikáció.

Az agyvérzés

Az agyvérzés

Egy népszerű közhiedelem szerint az artériáink azért záródnak el, mert túl sok koleszterint fogyasztunk. Bár a koleszterin valóban szerepet játszik a kardiovaszkuláris betegségben, ma már tudjuk, hogy számos más ok is közrejátszik, és különböző stratégiákkal rendelkezünk a betegség kialakulásának megelőzésére.

Születési rendellenességek

A szívbetegségek kis százalékát születési rendellenességek okozzák: ezek a szívbillentyűket érinthetik, vagy túl szűk artériát eredményezhetnek. Az efféle rendellenességeket nem lehet étrendbeli vagy életmódbeli változtatásokkal helyrehozni, és lehetséges, hogy sebészeti beavatkozást igényelnek.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

15 + 16 =

Read previous post:
Szívbetegség okozója a magas koleszterin szint (LDL – rossz koelszterin)

A koleszterin-mítosz 1913-ban Dr. Antischkov orosz tudós úgy gondolta, rábukkant a szívbetegség kialakulásának okára: felfedezte, hogy szívbetegség alakul ki a...

Close