Egészségügyi kérdezz-felelek

Pajzsmirigy-rendellenességek, Basedow-kór

Az orvosom szerint pajzsmirigy túlműködésem van, de én nem vettem észtre semmilyen tünetet. Nem lehet, hogy téves a diagnózis?

Ez a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) vérbeli szintjének a vizsgálatával állapítható meg biztosan. Az alacsony TSH szint szinte biztosan azt jelzi, hogy pajzsmirigy túlműködése (hipertireózisa) van. Ennek jellemző tünetei a hirtelen fogyás, az idegesség, a túlzott energikusság, a szabálytalan vagy szapora szívverés, a verejtékezés, az ingerlékenység, a remegés, az állandó kimelegedettség érzés, az alvászavar és néha a nyakon elöl kialakuló duzzanat, az úgynevezett strúma vagy golyva.

A hipertireózisos férfiak fele képtelen elérni a merevedést. Az idősebbek esetében a tünetek nagyon enyhék is lehetnek, és néha csak fokozatosan alakulnak ki, így talán fel sem tűnnek. Az is lehet, hogy az észlelt problémákat például a rossz meleg tűrést vagy a szapora szívverést valami más oknak tulajdonítják.

Mi a különbség a Basedow-kór és a hipertireózis között?

A Basedow-kór örökletes jellegű autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer által termelt antitestek fokozzák a pajzsmirigy hormontermelését. Ez a hipertireózis leggyakoribb oka. A Basedow-kórban szenvedőknek általában megnagyobbodik a pajzsmirigyük ez a nyak elején jelentkező duzzanat a golyva vagy strúma, és szemproblémáik is lehetnek, mint a kettős látás és a szem irritációja vagy kidülledése.

A hipertireózisnak azonban más okai is lehetnek, például a pajzsmirigyben kialakuló kis csomók, a Basedow-kórtól különböző egyéb autoimmun betegségek, vírusfertőzések, a hipotireózis (pajzsmirigy alulműködés) elleni gyógyszerek túlzásba vitt szedése, illetve a pajzsmirigy gyulladása (ez főleg terhesség után fordul elő).

Göbök vannak a pajzsmirigyemben, de az orvosom szerint nincs okom az aggodalomra. Tényleg nincs?

Ezek a göbök, amelyek a pajzsmirigyen jelenhetnek meg, általában jóindulatúak (nem rákosak), és nem is igényelnek kezelést, kivéve, ha egy nagyobb csomónyomást gyakorol a nyelőcsőre vagy a légcsőre, és ezzel akadályozza a nyelést vagy a légzést, illetve ha a pajzsmirigyhormon túltermelésével tüneteket vált ki. Ritkán azonban a csomók rákosak is lehetnek. A göb jóindulatú voltának igazolása céljából az orvos biopsziára küldheti (ilyenkor egy vékony tűvel vesznek, mintát a csomóból ezt nevezik aspirados citológiának).

Az orvosom szerint szubklinikus hipertireózisom van. Ez mit jelent? Kell gyógyszert szednem?

A szubklinikus hipertireózis a pajzsmirigy túlműködés egy enyhébb formája, amelyben a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) vérbeli szintje ugyan alacsony, a két pajzsmirigyhormon (T3 és T4) szintje viszont normális. Az állapot általában nem jár tünetekkel, és vérvizsgálat nélkül fény sem derülne rá.

Fő kockázatai a csonttömeg-vesztés, a menopauzán túli nőknél a csonttörések nagyobb veszélye, és a szabálytalan szívverés a 60 év felettieknél. Az ilyen szubklinikus hipertireózist az idősebbeknél és a menopauzán túli, hormonpótló kezelésben nem részesülő nőknél ezért általában kezelni szokták (gyógyszeresen), míg a fiatalabbak kezelése a TSH szinttől és a pillanatnyi csontsűrűségtől függ.

Tavaly hipertireózisom volt, idén meg hipotireózisom van. Hogyan lehetséges ez?

A jelenségnek több oka is lehet. Először is ellenőriztesse a szedett gyógyszerei adagolását, nem nyomják-e el túlságosan a pajzsmirigyhormon termelését, ami azok alacsony szintjéhez vezethet! Ha nincs ilyen gond, akkor lehetséges, hogy „néma” vagy „fájdalommentes” pajzsmirigygyulladása van, amelyben előbb túl magas, majd túl alacsony lesz a pajzsmirigyhormonok szintje, hogy aztán rendbe jöjjön gyakran kezelés nélkül is.

Úgy vélik, hogy ezt az állapotot valamilyen autoimmun rendellenesség okozza, amelyben a pajzsmirigy gyulladása miatt nagy mennyiségű pajzsmirigyhormon szabadul fel. A kezdeti hormonlöket lecsengése után a károsodott pajzsmirigysejtek nem képesek elegendő hormont termelni, ezért az állapot hipotireózisba megy át. Végül megszűnik a gyulladás, új pajzsmirigysejtek keletkeznek, és lassan helyreáll a hormonegyensúly.

E probléma a fiatal nőknél a leggyakoribb, a terhesség utáni időszakban, és általában nem kezelik, kivéve, ha a többnyire több hónapig tartó hipertireózisos fázisban súlyossá válnak a tünetek. Ez esetben általában bétablokkolókat, például propranololt vagy atenololt adnak a szívritmus lassítására, a heves szívdobogás megszüntetésére és a szorongás csökkentésére.

Érdemes tudni: A hipotireózis a májra is hatással lehet

Egy friss tanulmány szerzői 420 májrákos és 1104 egészséges személy esetét összevetve azt talál­ták, hogy a legalább tíz éve hipotireózissal élő nők körében kétszer nagyobb a májrák kialakulásának kockázata (a férfiaknál nem találtak ilyen összefüg­gést).

A pajzsmirigyhormonok a máj működésére is komoly hatással vannak, s alacsony szintjük elősegít­heti a „zsírmáj” kialakulását, amely pedig a májrák egyik rizikótényezője. Az is kiderült, hogy akiknél a májrák egyéb rizikótényezői (diabétesz, hepatitisz C) is kimutathatók, azoknak nagy valószínűséggel ala­csony a pajzsmirigy hormonszintjük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.