Szív- és érrendszeri betegségek

Érelmeszesedés (arterioszklerózis) és szívbetegség

Az érelmeszesedést eddig csupán, mint az ember „ősellenségét” említettük, ami igaz is, nem árt azonban tudni, hogy olyan folyamatról van szó, amely már születésünkkor elkezdődik, és amelynek csupán az ütemén áll módunkban változtatni, a tényén nem.

Az érelmeszesedést először az egyiptomi múmiákon fedezték fel, de nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a modern kor embere számára is a halandó lét egyik legnagyobb horderejű, leküzdhetetlen problémájává váljon nem ok nélkül.

Az érelmeszesedés magyarázatának elméletei

Az érelmeszesedés magyarázatára sokféle elmélet született már; a legelfogadhatóbb talán ezek ötvözete. Eszerint a folyamat az érfal sérülése kapcsán indul be, amely bizonyos, a véráramlással kapcsolatos nyíróerők hatására jön létre. Amint az érfal belső felszínét alkotó, igen vékony, egyetlen sejtsorból álló réteg ily módon egységét veszti, a helyszínen ún. steril gyulladás alakul ki (steril azért, mert baktériumok vagy vírusok nem vesznek részt benne, a vérben ugyanis ilyenek nincsenek).

Érelmeszesedés

Maga a gyulladás azonban nem különbözik attól, ami pl. az ujjunk megvágásakor végbemegy: reparativ folyamatok egész sora indul meg. Közben a sérült érfal folyamatosan érintkezik a vérben keringő lipidekkel  pl. az LDL-lel , amelyek a sérülésen keresztül a mélyebb rétegekbe kerülnek. A folyamatot súlyosbítja, hogy bizonyos sejtes elemek, amelyek elvileg a helyreállító tevékenységben vesznek részt és a mélyebb rétegek védelmét szolgálják, valahogyan nem tudnak ellenállni ezeknek a zsíros lipidmolekuláknak, és bekebelezik azokat.

Mihelyt azonban ez megtörténik akárcsak egy mesedrámában a lipideket „behabzsoló” sejtek nem tudnak többé elmozdulni a helyükről. A „Kis Gömböc” története tovább folytatódik: további sejtek érkeznek, hogy „megnézzék”, mi történt az előzőekkel, és hogy mentsék a menthetőt, de ők is ott ragadnak, így lassan kialakul egy zsírokból, sejtekből és sejttörmelékből álló réteg, amelyet „zsíros csík”-nak (fatty streak) nevezünk.

Meszesedés kialakulása

Később ebbe a zsíros csíkba a vérből kalcium kezd beépülni, és kialakul az ún. meszes v. arterioszklerotikus plakk, amely már egyfajta merev, törékeny képződmény, és amely így az érfalat is merevvé, rugalmatlanná teszi, ráadásul folyamatosan szűkíti a keresztmetszetét, ezáltal akadályozza a vérátáramlást.

Vezető halálok

Az érelmeszesedéssel valamilyen formában összefüggésbe hozható halálozás jelenleg a nyugati társadalmakban a vezető haláloknak számít, amely azonban úgy tűnik még mindig nem eléggé meggyőző adat az emberek számára ahhoz, hogy felhagyjanak a dohányzással, kezeltessék cukorbetegségüket és magas vérnyomásukat, elkezdjenek fogyni és mozogni, vagyis kiküszöböljék azokat a tényezőket, amelyek fizikai vagy kémiai úton az erek sérüléséhez vezetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.