Egészségügyi kérdezz-felelek

Pattanások – Mit tehetünk ellenük?

Okozhat-e pattanásokat a csokoládé és a zsíros étel?

Az orvosok többsége rég elvetette ezt az elméletet, és a pattanásosságot hormonális változásoknak tulajdonítja. A válasz azonban mégsem ilyen egyszerű. Azok a kutatók például, akik az elmúlt nagyjából fél évszázadban a legkülönfélébb kultúrák étrendjét tanulmányozták az északi sarkkörön túl élő inuitoktól kezdve egészen a Pápua Új-Guineához közeli Kitavan-sziget lakóiig sajátos trendre lettek figyelmesek.

Az egyszerű, hagyományos étrenden élőknek általában tiszta és sima a bőrük. Egyes szakemberek ma már úgy vélik, hogy a magas kalóriatartalmú, tipikus nyugati étrend megemeli a vér inzulintartalmát, ami pedig növelheti a pattanásosságban szerepet játszó androgén hormonok szintjét.

Ez az elmélet vitatott, és még ha igaz is, egyes bőrtípusok akkor is fogékonyabbak lehetnek a zsírban és adalékanyagokban gazdag, tápanyagokban szegény rágcsálnivalók és gyorsételek (az úgynevezett „szemét ételek”) hatásaira. Mindenesetre a kevesebb cukor és zsír fogyasztása biztosan nem árt.

Gyógyszer nélkül: Wii

A gyermekei vagy unokái Wii-jével – ez a Nintendo videojáték-rendszere, amelyben a felhasználóknak úgy kell mozogniuk, mintha valóban sportolnának – való játék javíthatja a Parkinson-kór egyes tüne­teit. Egy vizsgálatban 20 páciens játszott Wii-n teniszt, tekét vagy ökölvívást négy héten át, hetente háromszor, alkalmanként egy óra hosszan.

Az idő­szak végére a páciensek könnyebben mozogtak, javult a finommozgások szabályozására való képes­ségük, és több lett az energiájuk is. A depresszió­tesztekben pedig nullára csökkent a pontszámuk. A kedvező hatás talán a testmozgás miatt megemel­kedő dopaminszintnek volt tulajdonítható. (A dopamin nevű vegyület mennyisége lecsökken a Parkinson-kóros páciensek agyában.)

Középkorú vagyok, és néha még mindig vannak pattanásaim. Mit tehetnék ellenük?

Néhány egyszerű lépés segíthet a probléma megszüntetésében; ha pedig nem, az orvosa hatékony gyógyszereket írhat fel. Pattanások olyankor alakulnak ki, amikor a bőrben lévő zsír, az elhalt hámsejtek és a baktériumok elzárják a szőrtüszők pórusait. A bőr tisztán tartása megfelelő első lépés, de azért ezt se vigye túlzásba! Mossa meg kímélő szappannal, de kerülje az erőteljes dörgölést, mivel az csak ront a helyzeten!

Enyhébb pattanásosság esetén a vény nélkül kapható szerek is segíthetnek. Többségük a hámsejtek leválását csökkentő és a pórusokat kitisztító szalicilsavat vagy pedig baktériumölő hatású benzoilperoxidot tartalmaz.

Makacsabb pattanásosság esetén forduljon orvoshoz!

Ő valószínűleg retinoidot tartalmazó bőrápoló szert fog felírni. A retinoidok az A vitamin származékai, amelyek kitisztítják a pórusokat és gátolják a mitesszerek és a pattanások kialakulását. Ilyen hatóanyag például az adapalén, a tazarotén és a tretinoin. Megjegyzendő, hogy ezek száríthatják, illetve irritálhatják a bőrt. Az orvosok kisebb dózisú, szájon át szedett antibiotikumot és antimikrobiális bőrápoló szert is felírhatnak, amelyek elpusztítják a pattanások kialakulásában szerepet játszó baktériumokat.

Ha ön fogamzásgátló tablettát kíván szedni, és pattanásproblémái is vannak, érdemes lehet olyan szert alkalmaznia, amely ösztrogént és progeszteront is tartalmaz; ezek csökkentik a bőr zsírtermelését, és a nőknél segíthetnek a pattanásosság visszaszorításában. Kérje orvosa segítségét a megfelelő szer kiválasztásához!

Mi a legjobb módszer a pattanások nyomainak eltüntetésére?

A pattanások nyomainak eltüntetésére vagy minimalizálására általában a dermabráziót tartják a leghatásosabbnak. Ahogy a szervezet megpróbálja begyógyítani a pattanás okozta sérüléseket, mélyedések, foltok és egyéb látható nyomok maradhatnak vissza a bőrön. Az orvos a dermabrázió során nagy sebességgel mozgó speciális kefe segítségével távolítja el a bőr legfelső rétegét, amivel elsimítja a sebhelyeket is. A módszerrel szépen eltüntethetők a sekélyebb hegek, és a mélyebbek is kevésbé feltűnővé tehetők.

A súlyosabb pattanásos sebhelyek műtéti megoldást igényelhetnek. Az egyik gyakran alkalmazott beavatkozásnál a sebész bőr alatti bemetszéseket ejt, amelyek megemelik és a bőrfelszínnel egy szintbe hozzák a hegszövetet. Máskor lézeres kezelést végeznek, és előfordul bőrátültetés is. Az efféle műtéteket azonban csak a pattanásosság megszűnése után célszerű elvégezni, máskülönben az újabb hegesedések tönkretehetik a hegeltávolító beavatkozással elért eredményeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.