Fájdalom enyhítése

Halántékverőér-gyulladás tünetei, kialakulása és kezelése

Tünetek

  • Súlyos, lüktető fejfájás, amely hirtelen, rendszerint a halántékon és a tarkón lép fel.
  • Rágás és az állkapocs mozgatása közben fellépő fájdalom.
  • Ízületi és izomfájdalom, különösen reggel.
  • Szemfájás, kettős látás és az egyik vagy mindkét szemet érintő vakság, amely rendszerint átmeneti, ritkán maradandó.
  • Előfordulhat láz, fogyás, rossz közérzet, különösen idősebb embereknél.

Veszélyeztetett csoportok

A halántékverőér-gyulladás viszonylag ritka betegség. Annak esélye, hogy ötven év felett valaki megkapja, egy az ezerhez. A nőket valamivel gyakrabban érinti, mint a férfiakat.

Kialakulása

A halántékverőér-gyulladás egy vagy több verőér, rendszerint a fej nagy halántékverőereinek gyulladását jelenti. Oka ismeretlen, kialakulásához hozzájárulhat az örökletes hajlam, vírusfertőzés, valamint az immunrendszer betegsége. Az ízületi fájdalommal járó polymyalgia rheumatica egyik gyakori kísérője vagy annak egyik változata lehet.

A tünetek kialakulhatnak hirtelen, de lassan, hosszú idő alatt is kifejlődhetnek. Előfordul, hogy a halántékverőérnek mindössze egy kis szegmensét és annak elágazásait érinti, más esetekben a gyulladás kiterjedt, érinti az ütőeret, a szívkoszorúereket, a nyaki verőeret és a kisebb környéki ereket. A fájdalmat főleg a verőerek gyulladása okozza, de mivel az érintett erek megmerevednek és beszűkülnek, a csökkent véráramlás következtében kialakuló oxigénhiány ugyancsak okoz fájdalmat.

Vannak esetek, amikor a betegség magától elmúlik. Gyakoribb azonban, hogy súlyosbodik, és ha a látóideg vérellátása megszűnik, a látás elvesztéséhez vezet.

Mit tegyünk?

A homlokra tett hideg borogatás enyhítheti a lüktető fejfájást. Kerüljük az erőteljes fésülködést és minden más, fejfájást kiváltó tevékenységet. A tünet észlelésekor forduljunk orvoshoz.

Figyelem! A nyilvánvaló ok nélküli szemfájás vagy a látásromlás, kettőslátás, vak-foltok, a látás átmeneti elvesztése esetén mielőbb keressük fel a szemorvost Ha a gyulladást nem kezelik időben, végleg megvakulhatunk.

Kezelés

A kezelés során szteroidot ad az orvos. A kezdő adag napi 40-60 mg prednizolon, amelyet naponta 2-4 osztott dózisban kell bevenni. A tünetek enyhülése után – ez rendszerint néhány hetet jelent -a gyógyszert napi egy reggeli pirulára csökkentik, majd fokozatosan elhagyják. A beteg akkor gyógyult meg, ha a szteroid megvonása után nem újul ki a betegség. Ez rendszerint egy-két évet vesz igénybe, de vannak, akik ennél sokkal hosszabb kezelést igényelnek.

Sajnos a szteroidoknak sok mellékhatásuk van, így a súlynö­vekedés, a csontritkulás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zúzódásra való hajlam, a szürke hályog és a hangulatingadozás.

Megelőzés

A betegség megelőzésére nincs ismert módszer.

Alternatív terápiák

Olyan alternatív terápia nincs, amely helyettesíteni tudná a szteroid kezelést, vannak azonban közöttük olyanok, amelyek csökkenthetik a mellékhatásokat.

  • Testmozgás: A súlyzózás és a lépcsőzés segíthet a csontok megerősítésében, és a prednizolon hatására felgyorsuló csontritkulás kivédésében.
  • Táplálékkiegészítők: A prednizolon mellékhatásainak ellensúlyozására az orvos általában napi 1000-1500 mg kalcium és vele együtt 400-800 NE D-vitamin bevitelét javasolja. 1000 mg C-vitamin szolgálhat a kapillárisok falának az erősítésére, 800 mg vagy még több E-vitamint pedig a gyulladás csökkentésére és a véráramlás növelésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.